Březen 2015

Polévka Minestrone

31. března 2015 v 22:52 | Kozí máma |  Italská kuchyně
Minestra znamená v italštině polévka. Tedy lze si snadno domyslet, jaké obliby se těší polévka Minestrone, když je to polévka s velkým "P". Říká se, že co jiná rodina, to odlišný recept na tuto polévku, takže nejspíš v Itálii bude Minestrone něco jako u nás nudlovka...Každopádně je to polévka svěží, plná vlákniny a vitaminů, takže směle do ní! Jen upozorňuju, že pokud vaříte pro menší počet lidí a nevaříte tak jako já na dva dny, tak raději zvolte poloviční dávku surovin než je v receptu, protože podle receptu uděláte pět litrů této tekuté dobroty.
Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 30 minut

Počet porcí:
  • 8

Ingredience:
  • 250 g hrášku
  • 200 g fazolových lusků
  • 2 řapíky celeru
  • 200 g cukety
  • 300 g listového špenátu
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 100 g pancetty nakrájené na kostičky
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 2 stroužky česneku, nakrájené najemno
  • 250 g brambor, nakrájených na kostičky asi 1 cm
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • ¼ hlávky kapusty, nakrouhané na nudličky
  • 1 pórek, nakrájený na plátky
  • hrst hladkolisté petrželky
  • 2½ litru horkého vývaru (můžete použít horkou vodu)
  • 250 g vyzrálých rajčat
  • 100 g těstovin (mušličky, nalámané makarony atd.) nebo noků
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvě nastrouhaný parmazán

Minestrone

Příprava jídla:
Nejdříve si připravte zeleninu - ideálně cibuli s česnekem zvlášť, do další misky kostičky brambor, kolečka mrkve, nasekané řapíky celeru, kapustu a pórek a do další mangold, špenát, pokrájenou cuketu, pokrájené fazolové lusky a petrželovou nať.
V hrnci na oleji osmahněte za stálého míchání pancettu. Až zprůhlední, přidejte cibuli i česnek a osmahněte asi tři až pět minut doměkka. Vložte kostičky brambor, pokrájenou mrkev, celerové řapíky, kapustu a pórek a opékejte další tři minuty, až zelenina začne krásně vonět. Přidejte mangold, špenát, pokrájenou cuketu, fazolky, petrželku. Vše zalijte asi dvěma a půl litry horké vody nebo vývaru a promíchejte. Zatím nesolte, protože pancetta a případný vývar jsou slané. Počkejte, až se chutě rozvinou.
Polévku zvolna vařte pod pokličkou deset minut. Mezitím nařízněte rajčata do kříže a zalijte je vroucí vodou. Díky tomuto opatření půjdou dobře loupat. Spařená rajčata vyjměte, zchlaďte, oloupejte a pokrájejte na kostky.
Do polévky nyní vsypte rajčata a přidejte těstoviny. Vařte dalších asi deset minut - zelenina a těstoviny by měly změknout. Podle chuti osolte a opepřete. Při podávání posypte parmazánem.

Mangové carpaccio, bruschetta a hráškové crostini

29. března 2015 v 23:30 | Kozí máma |  Italská kuchyně


Italská kuchyně je jedna z mých nejoblíbenějších. A italských předkrmů je neskutečné množství. S bolestí v srdci jsem vybrala tři a okamžitě se rozhodla, že v budoucnu uskutečním ještě Itálii II. protože je prostě nemožné tuto kuchyni popsat ve čtyřech chodech a Itálie si to zaslouží.
Tyhle pokrmy by měli kombinací kyselé, sladké a chvílemi i pálivé chuti rozdráždit vaše chuťové buňky a nažhavit je na další chody. Podle spokojeného mlaskání manžela jsem usoudila, že kombinace surovin na předkrm byla správná.
Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 5 minut
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 1 mango
  • 1 mozzarella
  • čerstvé oregano
  • 1lžíce vlašských ořechů
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 červená chilli paprička
Mangové carpaccio

Příprava:
Plátky manga vyskládejte na střídačku s plátky mozzarelly. Ozdobte oreganem a nasekanými ořechy a zastříkněte dresinkem ze zbývajících ingrediencí.

Americký víkend

28. března 2015 v 22:29 | Kozí máma |  Americká kuchyně
Amerika. Země, která nám dala spoustu svělých věcí. Jako jsou například papriky, rajčata, kukuřice, brambory a seriál Přátelé. O stravovacích návycích obyvatel USA by se toho dalo napsat dost - obezita je tam poměrně častým jevem. Sama jsem se o nezdravosti jejich jídelníčku přesvědčila při svém krátkém pobytu v USA, kdy nebylo ničím neobvyklým, že si děti do školy nesly svačinu od McDonalds a na snídani jsem obyla odvezena do fastfoodu. Tak to prostě je. A kde je tuk, tam je chuť. Americká kuchyně je spolu s italskou jednou z nejvykrádanějších. Ve většině českých restaurací převládají americké a italské recepty nad tradičními českými. Jsou to totiž kuchyně celkem rychlé, chutné a zajímavé. A jelikož jsem já sama toho z amerických receptů navařila už dost, tak jsem vymyslela menu s méně obvyklými jídly (alespoň pro mě, je mi jasné, že takový cheesecake už doma pekl kde kdo...). V té americké se mimo výše uvedené zeleniny často používá také burákové máslo a řapíkatý celer.
A zde je menu, které jsem nám na americký víkend vymyslela:


Cheesecake

28. března 2015 v 22:04 | Kozí máma |  Americká kuchyně
Cheesecake je jedním z kultovních dezertů. O jeho původu se vedou spory, předpokládá se však, že domovinou dezertu tak, jak ho známe dnes, jsou právě Spojené státy. Traduje se však, že na obdobě této dobroty si pochutnávali již staří Řekové.
Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Pečení: cca 35-45 minut
Počet porcí:
  • 6-8
Ingredience:
  • 200 g sušenek (máslových, digestivních, oblíbených), nalámaných na kousky - já použila Bebe jemné
  • 100 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku
  • 500 g jemného tvarohu nebo ricotty
  • kůra nastrouhaná ze 2 velkých citronů a 3 lžíce šťávy
  • 50 g krupicového cukru
  • 3 žloutky z velkých vajec
  • 2 lžíce jemné krupičky
  • 200 g jahod
Cheesecake
Příprava:
1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Sušenky přesuňte do sáčku, roztlučte, přendejte do mísy a přilijte k nim rozpuštěné máslo; prošlehejte. Dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte moukou, přeneste do ní sušenkovou směs a rovnoměrně ji obrácenou lžící rozetřete.

2. Nádobu robota vytřete, dejte do ní tvaroh (doporučuji spíš použít ricottu - pokud nekoupíte správný tvaroh, tak vám zůstanou hrudky), citronovou kůru a šťávu, cukr, žloutky a krupičku a asi dvě minuty prošlehávejte, až se vše dobře smísí.

3. Hmotu vlijte do formy a pečte třicet pět minut až tři čtvrtě hodiny, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte cheesecake hodinu chladnout v troubě.

4. Zatímco dezert chladne, očistěte jahody a ty větší nakrájejte na čtvrtiny nebo osminky.

5. Dezert uvolněte nožem od stěn, sejměte formu, přesuňte na servírovací talíř a podávejte ozdobený jahodami.

Pečená šunka glazovaná Coca-Colou se salátem ze zelených fazolek

28. března 2015 v 21:29 | Kozí máma |  Americká kuchyně
Coca-Cola je díky rozsáhlému marketingu nejznámějším nealkoholickým nápojem na světě. A k Americe neodmyslitelně patří. Jelikož je u nás americká kuchyně celkem profláklá a já už si z ní uvařila kde co (od hamburgrů přes pečená křidýlka, salát Colesaw, salát Waldorf, vejce Benedikt až po pečená žebírka), tak mě jako něco nového napadla pečená šunka, o které jsem jakožto o tradičním pokrmu v Americe věděla pouze pomocí filmů a seriálů. Tahle úprava samozřejmě není nejzdravější (co ale z amerických pokrmů je?), tak jsem se to alespoň pokusila vyvážit kyselkavým salátem z fazolek, který je v kontrastu se sladkou šunkou osvěžující. Coca-Cola obsahuje nemalé množství fosforečnanů, které se nám o tohoto pokrmu hodí v tom, že naruší strukturu masa a tím jej zjemní. Nicméně potraviny obsahující kyselinu fosforečnou nebo její soli představují pro nás konzumenty určité riziko (hlavně pokud si je dopřáváme často), protože můžou způsobovat odvápnění zubů a kostí a ohrozit tak naše zdraví.
Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 1 hodina
  • Pečení: cca 30 minut

Počet porcí:
  • 4-6

Ingredience:
  • 800 g šunky od kosti v celku včetně kůže
  • 1 cibuli, oloupanou a přepůlenou
  • 1 litr Coly

Na glazuru:

  • 1 lžíci javorového sirupu
  • 2 lžíce cukru
  • drcená hořčičná semínka
  • hrst hřebíčků na ozdobu
Šunka glazovaná Coca-Colou

Příprava:
1. Šunku zalijte v hrnci studenou colou, přidejte cibuli, uveďte do varu, přikryjte a mírným 'bublavým' varem povařte. Uzené maso, které není tepelně upravené, je třeba vařit asi hodinu a půl; vařenému (šunka) postačí čtvrt hodiny.

2. Troubu předehřejte na 240 stupňů a šunku vyjměte z hrnce; vývar dejte stranou. Teď můžete stáhnout tenkou vrstvičku kůže a tuk pod ní pravidelně křížem nařezat (nebo to můžete provést rovnou i s kůžičkou). Do každého kosočtverečku zapíchněte hřebíček. Pak šunku opatrně potřete javorovým sirupem a posypte kořením a cukrem.

3. Vložte do pekáče spolu s cibulí z vývaru a zapékejte zhruba deset minut, až je povrch připečený a cukr zkaramelizuje. Vývar varem zredukujte asi na polovinu a zahustěte škrobem.
Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí:
  • 4

Ingredience:
  • 2 lžíce jemně nasekané šalotky
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 500g zelených fazolek
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce kapar
  • hrst petrželových lístků
  • 100g slaniny na kostičky
Fazolkový salát

Příprava:

Smíchejte šalotku, ocet a česnek ve velké skleněné míse a nechte je 15 minut odležet. Mezitím dejte vařit osolenou vodu, do které po zavření vsypte lusky a povařte je asi 3-4 minuty. Pak je slijte.
Do cibulové směsi přidejte hořčici, sůl a pepř a šlehejte do té doby, dokud se nespojí. Poté pozvolna přidávejte olej. Až jse směs homogenní, přidejte kapary. Pak přidejte fazolky, osmažené kousky slaniny, promíchejte a dozdobte petrželí.

Polévka z burákového másla

27. března 2015 v 19:18 | Kozí máma |  Americká kuchyně
Tuto jemnou krémovou polévku uvítají zejména milovníci burákového másla. Všem, co z polévek něco rádi "loví" doporučuji si do ní nandat do nejvíce burákových oříšků, řapíkatého celeru a slaniny, bez toho je celkem fádní.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 1 hodina
  • Vaření: 30 minut

Počet porcí:
  • 4-6

Ingredience:
  • 300 g arašídového másla pokojové teploty
  • 3 stonky řapíkatého celeru, najemno nakrájené
  • 1 velkou cibuli, najemno nakrájenou
  • 50 g hladké mouky
  • 1,25 l kuřecího vývaru
  • 120 ml 12% smetany
  • 1 lžičku soli (nebo podle chuti)
  • 1/2 lžičky pepře, nejlépe mletého bílého
  • několik kapek citronové šťávy
  • hrst nasekaných arašídů
  • osmažené kostičky slaniny
Polévka z burákového másla

Příprava:
Ve velkém kastrolu se silným dnem rozpusťte na mírném (!) ohni 50 g arašídového másla. Postupujte opatrně, sice obsahuje hodně tuku, ale při velkém plameni se to prostě připálí... Přidejte cibuli a celer. Přikryjte pokličkou a za občasného promíchání duste 5-7 minut, dokud zelenina nezesklovatí.
Pak přidejte mouku (tak jako do jíšky), zamíchejte a pomalu, za stálého míchání přilévejte kuřecí vývar, až vznikne hladká hustá směs. Uveďte ji do varu, pak snižte teplotu a dvacet minut vařte. Nechte polévku trochu vychladnout a pak ji tyčovým mixérem dohladka rozmixujte.
Do prázdného kastrolu dejte zbylé arašídové máslo a za stálého míchání k němu přilijte rozmixovanou směs. Míchejte, aby vše bylo hladké a krémové (výborně to jde metličkou).
Vmíchejte smetanu, sůl, pepř a citronovou šťávu. Polévku ještě trochu prohřejte, ale už nevařte.Podávejte ozdobené arašídy, osmaženou slaninou a pokrájenou natí řapíkatého celeru.

Smažené sýrové koule s chilli omáčkou a jablečným chlebíčkem s burákovým máslem

25. března 2015 v 21:25 | Kozí máma |  Americká kuchyně
Jako předkrm našeho amerického víkendu jsem se snažila chutě rozehrát typickými americkými surovinami - všudypřítomná kukuřice v podobě kukuřičných lupínků a burákové máslo. A v Americe, kde vám i na snídani nabídnou pochoutku z friťáku se smažené sýrové koule neztratí.

Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Smažení: 5 minut

Počet porcí:
  • 4-6

Ingredience:
  • 200 g eidamu nahrubo nastrouhaného
  • 100 g taveného sýru
  • hladká mouka
  • 1 rozšlehané vejce
  • drcené kukuřičné lupínky
Omáčka:
  • 100g zakysané smetany
  • chilli dle chuti
  • 2 lžíce kečupu
Smažené sýrové koule

Postup:
Oba sýry smíchejte tak, aby vznikla hmota, která se dá tvarovat do kuliček (vzhledem k hustotě vypadá míchání spíše jako hnětení rukou). Ty pak obalte v trojobalu: hladké mouce, vajíčku a kukuřičné drti. Ideální je obalit je dvakrát - podruhé už jen ve vajíčku a kukuřici. Usmažte je na rozpáleném oleji. Podávejte s omáčkou.

Jablečný toast je kousek jablka s trochou burákového másla a dozdobený snítkou řapíkatého celeru. Uznávám, že to je docela tučný a těžký předkrm, nicméně vzhledem k dalším a lehčím jídlům je to jediný silně kalorický chod.

Indický víkend

23. března 2015 v 9:51 | Kozí máma |  Indická kuchyně
Pro indický víkend jsem se snažila vybrat pokrmy pestré a chuťově zajímavé. Pro Indii jsou typické výrazné chutě, hodně kořeněné. Hodně se používá kari (jak jinak), koriandr, zázvor, česnek, mléko, zelenina, rýže a z mas zejména kuřecí. Jelikož všechno toto jsou dietní suroviny, tak moc obézních Indů asi nepotkáte.
No a tady je naše menu pro indický víkend:

Polévka: Čočkové kari
Hlavní chod: Kuřecí vindaloo
Dezert: Gulab jamun

Gulab jamun

23. března 2015 v 9:38 | Kozí máma
Gulab jamun je výborný sladký dezert oblíbený v mnoha asijských zemích. Tradičně se vyrábí z hmoty, která nese stejný název a která by byla tady v Česku poměrně obtížně sehnatelná. Nicméně se mi podařilo najít recept jedné Indky na to, jak si Gulab jamun dopřát i ze sušeného mléka.
Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Smažení: 10 minut

Počet porcí:
  • 4

Ingredience:
  • 135 g sušeného mléka
  • 100 ml 30% smetany
  • 55 g másla
  • 12 kešu ořechů
  • kardamom
  • 12 pistácií
  • hladká mouka
  • 4-5 lžic ghee
  • 400 g cukru
  • trocha mléka (cca 0,5 dl)

Gulab jamun
Příprava dezertu:
Nejprve si nachystejte hmotu Mawa: na pánvi rozpusťte máslo, přidejte k nemu smetanu a zamíchejte. Ke směsi přidejte sušené mléko míchejte do té doby, dokud se vám vše nespojí. Poté odstavte ze sporáku.
Nyní si připravte oříškovou náplň: nakrájejte kešu a pistácie na menší kousky, přidjte kardamom, lžíci mouky, 1-2 lžičky mléka a promíchejte.
Na sirup smíchejte v hrnci hrnek vody s cukrem, povařte do rozpuštění cukru. Dále vařte do té doby, dokud se hmota nezahustí a nezačne být lepivá. Až je hotový, přidejte kardamom a odstavte.
Hmotu Mawa umístěte na silikonový plát, na kterém ji můžete hníst. Přidejte 4 lžičky mouky a hněťte dohladka. Pro lepší spojení lze přidat mléko. Z hmoty tvořte kuličky o velikosti ping-pongového míčku a plňte je oříškovou náplní. Osmažte dozlatova na ghee a vychladlé je ponořte do cukerného sirupu a nechte je v něm 5-6 hodin. Podávejte s trochou sirupu.

Kuře Vindaloo

18. března 2015 v 21:50 | Kozí máma
Pokud patříte mezi fanoušky Červeného trpaslíka, tak jste jistě nejednou slyšeli z úst Davea Listera o tomto pokrmu. Podle Wikipedie tento pokrm však původně nepochází z Indie nýbrž z Portugalska. Ti jej do Asie přivezli nejspíš při obchodních cestách.Původně bylo z vepřového masa marinovaného ve vinném octe a česneku ( Portugalsky Vinha d'Alho = vinha: vinný ocet a alho: česnek). No a místní tento pokrm vytunili o koření a chilli. Nejčastěji se v současnosti setkáme s kuřecím či skopovým, v některých receptech se do směsi přidávají brambory. Já je tu taky mám (protože brambory prostě možu ve všem), ale tradiční vindaloo brambory neobsahuje.
Chilli a přepř, ostatně i jiné pálivé ingredience dávkujte dle vašich osobních preferencí - já dávku snížila a i tak jsem při konzumaci musela nejednu slzičku zatlačit a i konzumenti mi referovali, že to bylo ažaž...
Zdroj obrázku: http://www.top5bin.com/

Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina

Počet porcí:
  • 6

Ingredience:
  • 600 g kuřecího masa
  • 2 velké cibule
  • cca 4 střední brambory
  • 3 rajčata nebo plechovku loupaných rajčat

Na pastu:
  • 2 lžičky černých hořčičných semínek
  • 1 lžička semínek pískavice (pískavice řecké seno)
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 4 bobkové listy
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička semínek kardamomu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1-2 zelené chilli papričky
  • 3-4 stroužky česneku
  • 3-4 cm kousek zázvoru
  • 4 pol. lžíce bílého octa
  • 2 lžíce rostlinného oleje nebo ghee
Kuře vindaloo

Postup:
1. Koření rozdrťte v hmoždíři a smíchejte s rozdrceným česnekem, nakrájenými papričkami, solí a octem. Maso nakrájejte na kousky zhruba 3x3 cm a dejte do misky.Pastu smíchejte s nakrájeným kuřetem a dejte ideálně přes noc marinovat do lednice.
2. Nakrájejte cibuli na středně hrubo a v hlubší pánvi nebo nižším hrnci orestujte na oleji nebo ghí do zlatova. Vyjměte na talířek. Oloupejte a nakrájejte brambory na větší kusy a uvařte v osolené vodě.
3. Rozehřejte pánev, ve které se smažila cibule, na maximum a orestujte naložené maso. Až se maso zatáhne, po zhruba 5 minutách, přidejte rajčata a duste 20 minut, přidejte uvařené brambory i s vodou a vařte ještě dalších cca 15 minut bez poklice. Pokud je omáčky málo, přidejte vodu.