Gulab jamun

23. března 2015 v 9:38 | Kozí máma
Gulab jamun je výborný sladký dezert oblíbený v mnoha asijských zemích. Tradičně se vyrábí z hmoty, která nese stejný název a která by byla tady v Česku poměrně obtížně sehnatelná. Nicméně se mi podařilo najít recept jedné Indky na to, jak si Gulab jamun dopřát i ze sušeného mléka.
Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Smažení: 10 minut

Počet porcí:
  • 4

Ingredience:
  • 135 g sušeného mléka
  • 100 ml 30% smetany
  • 55 g másla
  • 12 kešu ořechů
  • kardamom
  • 12 pistácií
  • hladká mouka
  • 4-5 lžic ghee
  • 400 g cukru
  • trocha mléka (cca 0,5 dl)

Gulab jamun
Příprava dezertu:
Nejprve si nachystejte hmotu Mawa: na pánvi rozpusťte máslo, přidejte k nemu smetanu a zamíchejte. Ke směsi přidejte sušené mléko míchejte do té doby, dokud se vám vše nespojí. Poté odstavte ze sporáku.
Nyní si připravte oříškovou náplň: nakrájejte kešu a pistácie na menší kousky, přidjte kardamom, lžíci mouky, 1-2 lžičky mléka a promíchejte.
Na sirup smíchejte v hrnci hrnek vody s cukrem, povařte do rozpuštění cukru. Dále vařte do té doby, dokud se hmota nezahustí a nezačne být lepivá. Až je hotový, přidejte kardamom a odstavte.
Hmotu Mawa umístěte na silikonový plát, na kterém ji můžete hníst. Přidejte 4 lžičky mouky a hněťte dohladka. Pro lepší spojení lze přidat mléko. Z hmoty tvořte kuličky o velikosti ping-pongového míčku a plňte je oříškovou náplní. Osmažte dozlatova na ghee a vychladlé je ponořte do cukerného sirupu a nechte je v něm 5-6 hodin. Podávejte s trochou sirupu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama