Kuře Vindaloo

18. března 2015 v 21:50 | Kozí máma
Pokud patříte mezi fanoušky Červeného trpaslíka, tak jste jistě nejednou slyšeli z úst Davea Listera o tomto pokrmu. Podle Wikipedie tento pokrm však původně nepochází z Indie nýbrž z Portugalska. Ti jej do Asie přivezli nejspíš při obchodních cestách.Původně bylo z vepřového masa marinovaného ve vinném octe a česneku ( Portugalsky Vinha d'Alho = vinha: vinný ocet a alho: česnek). No a místní tento pokrm vytunili o koření a chilli. Nejčastěji se v současnosti setkáme s kuřecím či skopovým, v některých receptech se do směsi přidávají brambory. Já je tu taky mám (protože brambory prostě možu ve všem), ale tradiční vindaloo brambory neobsahuje.
Chilli a přepř, ostatně i jiné pálivé ingredience dávkujte dle vašich osobních preferencí - já dávku snížila a i tak jsem při konzumaci musela nejednu slzičku zatlačit a i konzumenti mi referovali, že to bylo ažaž...
Zdroj obrázku: http://www.top5bin.com/

Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina

Počet porcí:
  • 6

Ingredience:
  • 600 g kuřecího masa
  • 2 velké cibule
  • cca 4 střední brambory
  • 3 rajčata nebo plechovku loupaných rajčat

Na pastu:
  • 2 lžičky černých hořčičných semínek
  • 1 lžička semínek pískavice (pískavice řecké seno)
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 4 bobkové listy
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička semínek kardamomu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1-2 zelené chilli papričky
  • 3-4 stroužky česneku
  • 3-4 cm kousek zázvoru
  • 4 pol. lžíce bílého octa
  • 2 lžíce rostlinného oleje nebo ghee
Kuře vindaloo

Postup:
1. Koření rozdrťte v hmoždíři a smíchejte s rozdrceným česnekem, nakrájenými papričkami, solí a octem. Maso nakrájejte na kousky zhruba 3x3 cm a dejte do misky.Pastu smíchejte s nakrájeným kuřetem a dejte ideálně přes noc marinovat do lednice.
2. Nakrájejte cibuli na středně hrubo a v hlubší pánvi nebo nižším hrnci orestujte na oleji nebo ghí do zlatova. Vyjměte na talířek. Oloupejte a nakrájejte brambory na větší kusy a uvařte v osolené vodě.
3. Rozehřejte pánev, ve které se smažila cibule, na maximum a orestujte naložené maso. Až se maso zatáhne, po zhruba 5 minutách, přidejte rajčata a duste 20 minut, přidejte uvařené brambory i s vodou a vařte ještě dalších cca 15 minut bez poklice. Pokud je omáčky málo, přidejte vodu.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama