Mangové chutney s okurkovou raitou a čapátí

16. března 2015 v 21:29 | Kozí máma
Jelikož v Indii předkrmy dost nefrčí, tak jsem si předkrm vymyslela z "nejprofláklejších" Indických jídel. Tedy čatní, čapátí a raita. A zde je výsledek:
Spojení kyselkavé kořeněné chuti s výrazně sladkou spolehlivě naladí vaše chuťové pohárky.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 10 minut
  • Vaření: 2 hodiny

Počet porcí:
  • 6-8

Ingredience:
  • 1 cibule
  • 1 zralé mango
  • 50 g cukru
  • 50 ml balzamikového octa

Mangové čatní

Příprava:
Cibuli a mango dejte do hrnce, přidejte cukr a vlijte ocet. Vařte na středním plameni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Stáhněte plamen a nechte bublat, občas promíchejte. Takto vařte asi dvě hodiny, až bude čatní lesklé a zkaramelizované. Pokud vám nějaké zbyde, tak skvěle chutná k masu.
0

________________________________________________________________________________________________________________
Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Smažení: 10 minut

Počet porcí:
  • 6-8

Ingredience:
  • 350 g hladké celozrnné mouky
  • 200 ml vody
Čapátí

Příprava:
Mouku vsypte do misky a doprostřed nalijte vodu. V Indii se na tyto placky tradičně používá celozrnná mouka, ale umletá dohladka. Rovnocennou náhradu získáte, pokud smícháte stejný díl obyčejné hladké mouky a hrubé celozrnné mouky, která je u nás běžně dostupná. Vodu s moukou promíchávejte vidličkou, dokud se suroviny nespojí v tužší těsto. V tuhle chvíli máte položen základ menu - placky totiž slouží jako chuťově zcela neutrální doplněk dalších chodů.
Těsto důkladně prohněťte, trvat to může až patnáct minut. Z těsta vytvoříte asi 12 kousků. Každý v dlaních ještě trochu prohněťte, aby bylo těsto dokonale připravené na válení. Pokud se lepí, přidejte ještě trochu mouky. Placku rozválejte do tloušťky asi 3 mm. Mezitím nechte rozpálit železnou plotýnku nebo pánvičku (bez tuku). Přitiskněte na ni placku; když čapátí po chvilce obrátíte, měla by se okamžitě nafouknout. Mějte po ruce složenou utěrku, s jejíž pomocí nafukující se bříško placky zase zploštíte. Doporučuji dát si v tomto bodě bacha, protože mě se podařilo vykouzlit si na zápěstí pěknou spáleninu, že vypadám jako vyléčený sebevrah.
Nenechávejte placku na plotně příliš dlouho, protože se může také stát, že se přesuší a bude se lámat a nebude tak krásně ohebná, jak má být. Indičtí stolovníci si pomocí kousků placky nabírají jídlo i omáčku a čapátí nesmí v Indii na stole nikdy chybět!

________________________________________________________________________________________________________________

Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí:
  • 6-8

Ingredience:

  • 250 g řeckého jogurtu
  • lžíce čerstvých mátových lístků
  • hrst čerstvých koriandrových lístků
  • čtvrtina okurky
  • půl lžičky soli
  • špetka mletého kmínu
  • citronová šťáva
Okurková raita

Příprava:
V robotu rozmixujte jogurt, mátu a koriandr. Přendejte do mísy a vmíchejte okurku. Přetáhněte fólií a dejte chladit. Teprve až před podáváním přidejte sůl, kmín a citronovou šťávu podle chuti. Pokud ji všechnu nevyužijete jako předkrm, tak se také hodí ke grilovanému kuřeti nebo k namáčení opečených chlebů čapátí.


________________________________________________________________________________________________________________
Až máte dobroty vytvořené podle receptu, tak pokud chcete dosáhnout stejného efektu, jako je na obrázku, tak si na kuchyňskou stěrku naberte trochu čatní, část rozetřete, zaskládejte kolečky okurek, na které navrstvěte raitu a je hotovo. Podávejte s čapátí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama