Pečená šunka glazovaná Coca-Colou se salátem ze zelených fazolek

28. března 2015 v 21:29 | Kozí máma |  Americká kuchyně
Coca-Cola je díky rozsáhlému marketingu nejznámějším nealkoholickým nápojem na světě. A k Americe neodmyslitelně patří. Jelikož je u nás americká kuchyně celkem profláklá a já už si z ní uvařila kde co (od hamburgrů přes pečená křidýlka, salát Colesaw, salát Waldorf, vejce Benedikt až po pečená žebírka), tak mě jako něco nového napadla pečená šunka, o které jsem jakožto o tradičním pokrmu v Americe věděla pouze pomocí filmů a seriálů. Tahle úprava samozřejmě není nejzdravější (co ale z amerických pokrmů je?), tak jsem se to alespoň pokusila vyvážit kyselkavým salátem z fazolek, který je v kontrastu se sladkou šunkou osvěžující. Coca-Cola obsahuje nemalé množství fosforečnanů, které se nám o tohoto pokrmu hodí v tom, že naruší strukturu masa a tím jej zjemní. Nicméně potraviny obsahující kyselinu fosforečnou nebo její soli představují pro nás konzumenty určité riziko (hlavně pokud si je dopřáváme často), protože můžou způsobovat odvápnění zubů a kostí a ohrozit tak naše zdraví.
Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 1 hodina
  • Pečení: cca 30 minut

Počet porcí:
  • 4-6

Ingredience:
  • 800 g šunky od kosti v celku včetně kůže
  • 1 cibuli, oloupanou a přepůlenou
  • 1 litr Coly

Na glazuru:

  • 1 lžíci javorového sirupu
  • 2 lžíce cukru
  • drcená hořčičná semínka
  • hrst hřebíčků na ozdobu
Šunka glazovaná Coca-Colou

Příprava:
1. Šunku zalijte v hrnci studenou colou, přidejte cibuli, uveďte do varu, přikryjte a mírným 'bublavým' varem povařte. Uzené maso, které není tepelně upravené, je třeba vařit asi hodinu a půl; vařenému (šunka) postačí čtvrt hodiny.

2. Troubu předehřejte na 240 stupňů a šunku vyjměte z hrnce; vývar dejte stranou. Teď můžete stáhnout tenkou vrstvičku kůže a tuk pod ní pravidelně křížem nařezat (nebo to můžete provést rovnou i s kůžičkou). Do každého kosočtverečku zapíchněte hřebíček. Pak šunku opatrně potřete javorovým sirupem a posypte kořením a cukrem.

3. Vložte do pekáče spolu s cibulí z vývaru a zapékejte zhruba deset minut, až je povrch připečený a cukr zkaramelizuje. Vývar varem zredukujte asi na polovinu a zahustěte škrobem.
Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí:
  • 4

Ingredience:
  • 2 lžíce jemně nasekané šalotky
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 500g zelených fazolek
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce kapar
  • hrst petrželových lístků
  • 100g slaniny na kostičky
Fazolkový salát

Příprava:

Smíchejte šalotku, ocet a česnek ve velké skleněné míse a nechte je 15 minut odležet. Mezitím dejte vařit osolenou vodu, do které po zavření vsypte lusky a povařte je asi 3-4 minuty. Pak je slijte.
Do cibulové směsi přidejte hořčici, sůl a pepř a šlehejte do té doby, dokud se nespojí. Poté pozvolna přidávejte olej. Až jse směs homogenní, přidejte kapary. Pak přidejte fazolky, osmažené kousky slaniny, promíchejte a dozdobte petrželí.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama