Polévka Minestrone

31. března 2015 v 22:52 | Kozí máma |  Italská kuchyně
Minestra znamená v italštině polévka. Tedy lze si snadno domyslet, jaké obliby se těší polévka Minestrone, když je to polévka s velkým "P". Říká se, že co jiná rodina, to odlišný recept na tuto polévku, takže nejspíš v Itálii bude Minestrone něco jako u nás nudlovka...Každopádně je to polévka svěží, plná vlákniny a vitaminů, takže směle do ní! Jen upozorňuju, že pokud vaříte pro menší počet lidí a nevaříte tak jako já na dva dny, tak raději zvolte poloviční dávku surovin než je v receptu, protože podle receptu uděláte pět litrů této tekuté dobroty.
Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 30 minut

Počet porcí:
  • 8

Ingredience:
  • 250 g hrášku
  • 200 g fazolových lusků
  • 2 řapíky celeru
  • 200 g cukety
  • 300 g listového špenátu
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 100 g pancetty nakrájené na kostičky
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 2 stroužky česneku, nakrájené najemno
  • 250 g brambor, nakrájených na kostičky asi 1 cm
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • ¼ hlávky kapusty, nakrouhané na nudličky
  • 1 pórek, nakrájený na plátky
  • hrst hladkolisté petrželky
  • 2½ litru horkého vývaru (můžete použít horkou vodu)
  • 250 g vyzrálých rajčat
  • 100 g těstovin (mušličky, nalámané makarony atd.) nebo noků
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvě nastrouhaný parmazán

Minestrone

Příprava jídla:
Nejdříve si připravte zeleninu - ideálně cibuli s česnekem zvlášť, do další misky kostičky brambor, kolečka mrkve, nasekané řapíky celeru, kapustu a pórek a do další mangold, špenát, pokrájenou cuketu, pokrájené fazolové lusky a petrželovou nať.
V hrnci na oleji osmahněte za stálého míchání pancettu. Až zprůhlední, přidejte cibuli i česnek a osmahněte asi tři až pět minut doměkka. Vložte kostičky brambor, pokrájenou mrkev, celerové řapíky, kapustu a pórek a opékejte další tři minuty, až zelenina začne krásně vonět. Přidejte mangold, špenát, pokrájenou cuketu, fazolky, petrželku. Vše zalijte asi dvěma a půl litry horké vody nebo vývaru a promíchejte. Zatím nesolte, protože pancetta a případný vývar jsou slané. Počkejte, až se chutě rozvinou.
Polévku zvolna vařte pod pokličkou deset minut. Mezitím nařízněte rajčata do kříže a zalijte je vroucí vodou. Díky tomuto opatření půjdou dobře loupat. Spařená rajčata vyjměte, zchlaďte, oloupejte a pokrájejte na kostky.
Do polévky nyní vsypte rajčata a přidejte těstoviny. Vařte dalších asi deset minut - zelenina a těstoviny by měly změknout. Podle chuti osolte a opepřete. Při podávání posypte parmazánem.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama