Polévka z burákového másla

27. března 2015 v 19:18 | Kozí máma |  Americká kuchyně
Tuto jemnou krémovou polévku uvítají zejména milovníci burákového másla. Všem, co z polévek něco rádi "loví" doporučuji si do ní nandat do nejvíce burákových oříšků, řapíkatého celeru a slaniny, bez toho je celkem fádní.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 1 hodina
  • Vaření: 30 minut

Počet porcí:
  • 4-6

Ingredience:
  • 300 g arašídového másla pokojové teploty
  • 3 stonky řapíkatého celeru, najemno nakrájené
  • 1 velkou cibuli, najemno nakrájenou
  • 50 g hladké mouky
  • 1,25 l kuřecího vývaru
  • 120 ml 12% smetany
  • 1 lžičku soli (nebo podle chuti)
  • 1/2 lžičky pepře, nejlépe mletého bílého
  • několik kapek citronové šťávy
  • hrst nasekaných arašídů
  • osmažené kostičky slaniny
Polévka z burákového másla

Příprava:
Ve velkém kastrolu se silným dnem rozpusťte na mírném (!) ohni 50 g arašídového másla. Postupujte opatrně, sice obsahuje hodně tuku, ale při velkém plameni se to prostě připálí... Přidejte cibuli a celer. Přikryjte pokličkou a za občasného promíchání duste 5-7 minut, dokud zelenina nezesklovatí.
Pak přidejte mouku (tak jako do jíšky), zamíchejte a pomalu, za stálého míchání přilévejte kuřecí vývar, až vznikne hladká hustá směs. Uveďte ji do varu, pak snižte teplotu a dvacet minut vařte. Nechte polévku trochu vychladnout a pak ji tyčovým mixérem dohladka rozmixujte.
Do prázdného kastrolu dejte zbylé arašídové máslo a za stálého míchání k němu přilijte rozmixovanou směs. Míchejte, aby vše bylo hladké a krémové (výborně to jde metličkou).
Vmíchejte smetanu, sůl, pepř a citronovou šťávu. Polévku ještě trochu prohřejte, ale už nevařte.Podávejte ozdobené arašídy, osmaženou slaninou a pokrájenou natí řapíkatého celeru.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama