Duben 2015

Britský víkend

29. dubna 2015 v 23:41 | Kozí máma |  Britská kuchyně
Když se řekne Velká Británie, jistě každého z vás napadne konzervativní a tradiční monarchie s dlouhou historií. A přesně taková je i britská kuchyně. Na tradičních receptech se podepsalo nejnom puritánství, díky němuž je tato kuchně tak jednoduchá a vyhýbá se silným chutím, jako je na příklad česnek či složité omáčky. Dále jsou zde také odlesky koloniálního bohatství, kdy Britové vysílali svá loďstva do celého světa, zejména pak do Ameriky, Číny a Indie. A stejně jako spojené království, tak i recepty z něj pocházející, mají dlouhou tradici. Konzumace chleba, sýru, pečeného a dušeného masa, masových koláčů, vařené zeleniny a ryb sahá až do starověku.
Jak je patrno i z mnoha receptů, tak se nejedná o úplně nejdietnější kuchyni. Často jsou to tučné recepty a těžká jídla. Příprava není nijak časově náročná a mému manželovi náramně chutnalo, tak snad bude i vám.

Hlavní chod: Fish & Chips
Dezert: Trifle

Tradiční britský Trifle

27. dubna 2015 v 13:48 | Kozí máma |  Britská kuchyně
"Trifle" - je klasický viktoriánský recept, který byl a je i dnes oblíbený při různých oslavách a větších párty. Připravuje se snadno ve větší míse. Tento výtečný dezert se vždy podaří a jeho příprava je snadná.
První zmínka o receptu nazvaném Trifle (v překladu hloupost, drobnost, maličkost) pochází již z roku 1596 od Thomase Dawsona, který popisuje recept z husté smetany ochucené cukrem, zázvorem a růžovou vodou. O šedesát let později ke smetane přibyl vaječný krém, který se navršil na chleba nasáklý alkoholem. Nejaký výzkum prokázal že se recept vyvinul z podobného dezertu, který byl zným pod názvem Fool nebo Foole (v překladu blázen, hlupák) a původně byla tato jména vzájemně zaměnitelná. První známý recept na želé je z roku 1747 v knize Umění vaření od Hannah Glasse. Hannah vytvořila želé pomocí jeleního paroží a telecích nožiček. První písemná zmínka o Trifle s želé je z roku 1861, kdy byl popsán básníkem Oliverem Wendellem Holmesem.
Existuje mnoho variant na tento dezert s různými druhy alkoholu, často prokládány čerstvým ovocem. Já se snažila o nalezení co nejtradičnější varianty. Takže zde je recept na Trifle, který pochází ještě z doby, než se do něj přidalo želé. Je to poměrně dost sladké, takže pokud nejste zrovna cukromilci, nebojte se na cukru ubrat. U mé rodiny sklidil dezert velký úspěch, a velmi rychle zmizel (i když to bylo prý "sladké jak sviňa"). Je to pěkně kalorická bomba, časově i finančně vcelku nenáročná.


Jak dlouho?
  • 30 minut
Počet porcí
  • 4-6
Ingredience:
  • 4 žloutky
  • 400 ml 12 % smetany
  • 50 g cukru
  • piškotový moučník upečený nebo koupený, případně cukrářské piškoty "lady fingers"
  • malinový džem
  • 1 sklenička sherry
  • 200 ml 30 % šlehačky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr nebo lžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
  • mandle, malé růžičky aj. květiny
Tradiční trifle

1. Nejprve rozšlehejte žloutky až vznikne světle žlutá napěněná směs. Ohřejte smetanu s 50 g cukru a vodou z pomerančových květů nebo 1 lžičkou vanilkového extraktu; (když nic z toho nemáte přidejte sáček vanilkového cukru nebo vanilkový lusk (pak vyjměte)). Do mírně teplé mléčné směsi (nesmí být horká!) nalijte za velmi intenzivního šlehání žloutky. Směs postavte na mírný oheň (nejlépe na vodní lázeň) a stále míchejte až do zhoustnutí až krém pokrývá vařečku nebo lžíci souvislou vrstvou. Krém vylijte do misky, přikryjte a ochlaďte v lednici, aby byl velmi studený.
2. Upečený piškot nakrájejte na proužky dlouhé a silné jako prst, případně využijte koupený piškotový korpus nebo cukrářské piškoty ("lady fingers"). Každý kousek piškotu potřete po jedné straně malinovým džemem a na okamžik vnořte do skleničky se sherry. Polovinu ochucených kousků piškotu naklaďte na dno skleněné servírovací mísy nebo misek. Na tuto vrstvu piškotů nalijte polovinu množství vychlazeného vaječného krému.
3. Ušlehejte šlehačku s cukrem a ochuťte vanilkovou esencí nebo vanilkovým cukrem. Polovinu připravené šlehačkové pěny lehce rozložte na vaječný krém.
4. Pak položte ještě ještě jednu vrstvu stejně jak je výše popsáno. Poslední vrstvu můžete libovolně dozdobit.
5. Dejte chladit nejméně na 12 hodin.

Fish & Chips

24. dubna 2015 v 23:51 | Kozí máma |  Britská kuchyně
O Fish and Chips slyšel snad úplně každý. Jedná se o smaženou rybu (tradičně tresku) podávanou s hranolky. V Anglii je to běžné fastfoodové jídlo.
Tento pokrm se stal velmi běžným jídlem mezi pracující třídou díky rychlému rozvoji rybolovu v Severním moři a díky rozvoji železnic, které spojovaly velká průmyslová města v průběhu druhé poloviny 19. století, což znamenalo, že čerstvé ryby mohly být rychle převezeny do hustě obydlených oblastí. Smažená ryba se v Británii objevila díky přívalu židovských uprchlíků z Portugalska a Španělska. A již v roce 1860 byl v Londýně otevřen první obchod, kde se ryba s hranolky prodávala.
Chipsy (smažené plátky nebo kousky brambor) se v Anglii objevily přibližně ve stejné době. Brzy se obchody s Fish & Chips rozmohly po celé Anglii. Bylo fajn, že nepotřebovaly náročné vybavení - většinou jim stačil velký kotel na vaření tuku a uhlí, kterým se přitápělo na ohni. Během druhé světvé války tento pokrm zůstal jedním z mála ve Spojeném království, na který se nevztahovaly příděly.
A jedna zajímavost na závěr: podle nařízení Evropského společenství z toku 2003 musí být ryba označována konkrétním druhem, proto by se správně měl pokrm nazývat například "treska s chipsy". Nakolik to konzervativní Britové dodržují nevím, nikdy jsem v Anglii nebyla :-)
Každopádně doporučuji si trochu Anglie vnést do kuchyně touto "kalorickou bombou". Je to finančně nenáročný pokrm, sic trochu tučnější. Já nám jej odlehčila tím, že jsem hranolky upekla v troubě (zkuste si místo zmražených polotovarů vytvořit hranolky doma z brambor! je to zdravé, chutné a levné!). Pokud chcete jídlo konzumovat jako praví Britové, tak si jej dopřejte i s domácí tatarkou, hráškem a octem.


Jak dlouho?
  • Příprava: 15 minut
  • Kynutí: 30-35 minut
  • Smažení: 10 minut
Počet porcí
  • 4

Ingredience:
  • 750 g filet z oblíbené ryby
  • 1 citron
  • 30g hladké mouky
  • olej na smažení (vhodný je řepkový nebo palmový)
  • sůl a pepř
  • hrášek (mražený nebo čerstvý)
Na těstíčko:
  • 1 lžička sušeného droždí nebo 10 g čerstvého
  • 4 lžíce teplé vody
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 175 ml piva
  • 1 bílek
Smažená ryba v pivním těstíčku


1. Droždí nasypte do mísy a přidáme vodu a nechte stát 5 minut.
Mouku a špetku soli prosejte do větší mísy a vprostřed vyhloubte důlek. Do něj nalijte rozpuštěné kvasnice, olej, dvě třetiny předepsaného množství piva. Vařečkou vypracujte hladké těstíčko a vmíchejte zbytek piva.
Těstíčko necháme v teplém místě asi 30 - 35 minut vzejít. Napění-li se, svědčí to o tom, že kvasnice správně pracují.
2. Rybí filety propláchněte pod proudem studené vody a vysušte papírovými ubrousky.
Maso velkým nožem naporcujte na 4 díly. Každý kousek obalte v mouce ochucené solí a pepřem, oklepte přebytečnou mouku a položte na talíř.
3. Ušlehejte si v čisté míse sníh a opatrně ho vmíchejte do těstíčka. V tom pak obalujte - namáčejte jednotlivé kusy ryby a vkládejte do rozpáleného oleje na pánvi. Smažte dozlatova z obou stran.
4. Hrášek vyloupejte z lusků nebo vysypte do misky mražený, propláchněte vroucí vodou, případně pak dochuťte kouskem másla a trochou soli. Hrášek není třeba vařit, bude krásně křupavý a zachová si barvu.

London particular

23. dubna 2015 v 23:05 | Kozí máma |  Britská kuchyně
Ve slovníku najdete význam slova particular jako zvláštní, mimořádný, specifický, speciální. A přesně taková polévka London particular (otrocky přeloženo jako Londýnská zvláštní polévka) je. Skládá se z hrachu, uzeniny a zeleniny (mrkev, cibule, celer). Původ názvu této polévky je opravdu zajímavý. Podle mnoha zdrojů se jmenuje podle hustého smogu, který byl způsobený znečištěním ovzduší v 19. století a díky nažloutlému nádechu z plynových pouličních lamp měl podobnou konzistenci i barvu jako hrachová polévka. Tento smog byl překvapivě nazýván London particular. Mezi další názvy patřila pea soup fog, peasouper fog (je nad mé síly to přeložit. pea soup je hrášková polévka a fog je mlha). Hustá mlha byla tehdy problém přetrvávající až do roku 1956, kdy vešel v platnost zákon o ovzduší. Tento smog měl na svědomí mnoho úmrtí. Tato mlha dokresluje atmosféru v mnoha známých dílech - ku příkladu v knihách o Sherlocku Holmesovi. Paradoxně tedy byla nejprve mlha pojmenována po polévce a pak polévku pojmenovali po mlze.
Původ samotné polévky údajně sahá až do středověku. Její varianty jsou známy nejen po celé Británii, ale i po celém světě (viz další recept na Hráškovou polévku Saint-Germain).
Polévka je to lehká a chutná, svěže zeleninová. A když nezapomenete z ní vytáhnout pepř, tak jako já, tak jistě pocítíte i lahodnou chuť zeleniny. Já omylem rozmixovala celou lžičku pepře a polévka měla docela říz. Potěším i dietáře s tím, že polévka mnoho tuku nemá. Jedinou vadou na kráse je uzené maso, které uplně zdravé není... Nicméně levná, rychlá a chutná!


Jak dlouho?
  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 2-5 hodin

Počet porcí
  • 4

Ingredience
  • 0,5 kg uzeného šunkového kolena či jiného uzeného masa
  • 150 g sušeného zeleného hrachu nebo mraženého
  • 1 velká cibule, oloupaná a přepůlená
  • 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na 3cm špalíky
  • 1 řapík celeru, nakrájený na 3cm špalíky
  • 1 lžička celého bílého pepře
  • 1 bouquet garni (1 bobkový list, pár snítek tymiánu a stonků petrželky, svázaných)
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • hladkolistá petrželka na ozdobení
  • krutony
London particular podle Gordona Ramsaye

1 Koleno namočte přes noc do studené vody (pokud máte tepelně upravené, nedělejte to). Do jiného hrnce nalijte studenou vodu a dejte do ní přes noc máčet hrách (pokud máte mražený, nedělejte to).

2 Druhý den opláchněte koleno pod tekoucí vodou a dejte ho do velkého hrnce. Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer, bílý pepř a bouquet garni. Zalijte asi 1,5 až 2 litry vody tak, aby bylo maso potopené. Přiveďte k varu, ztlumte a vařte 2,5 až 3 hodiny doměkka (maso by mělo jít snadno odloupnout od kosti). Během vaření sbírejte pěnu. Pokud máte tepelně upravené uzené, není třeba vařit tak dlouho, stačí hodina až hodina a půl. Tuto informaci naleznete na obalu, nebo by vám ji měl prodejce sdělit.

3 Vyjměte koleno z vývaru a nechte ho trochu zchladnout. Vývar přeceďte a vraťte do hrnce. Slijte hrách, vsypte ho do hrnce k vývaru a vařte 1,5 až 2 hodiny doměkka (pokud používáte mražený, stačí 15 minut). Mezitím oberte maso z kostí.

4 Uvařený hrách rozmixujte dohladka (NEZAPOMEŇTE VYNDAT PEPŘ!). Znovu polévku ohřejte. Je-li moc hustá, rozřeďte ji trochou vroucí vody; pokud je naopak příliš řídká, vařte ji ještě, až zhoustne. Ochutnejte a podle chuti případně osolte a opepřete.

5 Na krutony nakrájejte rohlík na kolečka a v pánvi na rozehřáté směsi másla a oleje je opékejte asi 3 minuty dozlatova. Nechte osušit na papírových utěrkách.

6 Rozdělte polévku do talířů, přidejte uzené maso a krutony a posypte petrželkou.



Žampiony s tučným sýrem a kopřivovou omáčkou

19. dubna 2015 v 23:50 | Kozí máma |  Britská kuchyně
Tohle jídlo je jednoduché,chutné a efektivní a použití kopřivy má blahý vliv na naše zdraví. Kopřiva působí příznivě na pročištění krve a krvetvorbu, podporuje metabolizmus a ulevuje játrům i žlučníku a čístí ledviny.


Jak dlouho?
  • Příprava: 5 minut
  • Pečení: 30 minut
Ingredience:
  • žampiony
  • tučný sýr (např. Cheddar)
  • cherry rajčátka
  • kopřivy
  • máslo
Pečené žampiony s kopřivovou omáčkou

Nejprve očistěte žampiony a zbavte je stopek. Pak je naskládejte na plech a naplňte oblíbeným kořením (já použila pesto z medvědího česneku) a přidejte malé kostičky sýra. Na plech dejte také rozkrojená cherry rajčátka a dejte do rozehřáté trouby na 180°C.
Mezitím si připravte kopřivovou omáčku: z kopřiv otrhejte listy a opláchněte je (docela účinné proti poprlení jsou gumové chirurgické rukavice). Na pánvi roztopte máslo a přidejte na něj lístky z kopřiv. Nechte je chvíli zvláčnět (získají sytě zelenou barvu) a pak je přesuňte spolu se šťávou, která zbyde v pánvi do plastové nádoby na mixováním. Tyčovým mixérem kopřivy rozmělněte a koprivy dochuťte solí, pepřem a případně vinným octem.

Pravé kung pao

18. dubna 2015 v 13:33 | Kozí máma |  Čínská kuchyně
Nejspíš každá kuchařka doma dělá nějakou "čínu". Většinou směs masa se sojovkou a mraženou zeleninou, jejíž výrobce se vás snaží přesvědčit, že jedině díky jeho směsi budete mít doma tu pravou asijskou kuchyni. Zkuste si doma uvařit tohle výborné kung pao a příště už určitě po mražené směsi nesáhnete!
Tenhle recept údajně pochází z provincie S'-čchuan a opravdu vás svými divokými chutěmi přenese za exotikou. V pravém Kung Pau nesmí chybět arašídy, zelenina, kuřecí maso a chilli papričky. Neodmyslitelnou součástí je také sečuánský pepř, který pokrmu dává typickou chuť. Můžete jej koupit ve zdravé výživě nebo v různých alternativních obchodech.
Jídlo nese v originále jméno po guvernéru Dingovi provincie S'-čchuan, který zde působil v 19. století. Podle legenty tento muž navštívil rodinu jednoho chudého muže, který mu v dětství zachránil život a tento muž jej pohostil právě směsí kuřete, zeleniny a arašídů. Ding si toto jídlo zamiloval a požádal muže o recept, aby mu jeho kuchaři mohli toto jídlo vařit. A tak se pokrm rozšířil a Dingovi příznivci jej začali nazývat Gong Bao Ji Ding. V průběhu kulturní revoluce ve 20. století byl však název jídla politicky nekorektní, protože odkazoval na pana Dinga, který v té době nejspíš moc nefrčel, proto muselo být přejmenováno. Ke konci 20. století se všechno zase změnilo, takže si v Číně můžete opět obědnat gōngbǎo jīdīng .
Pokrm doporučuju vyzkoušet, je fakt výborný, vcelku levný a výživný. Podávejte s rýží (pro zvýšení nutriční hodnoty doporučuji používat rýži neloupanou či pololoupanou - má více minerálů a vlákniny). Tímto bych se chtěla omluvit všem Číňanům za prznění receptu, ale přepokládám, že málokdo si bude kvůli jednomu jídlu kupovat více druhů sojové omáčky, pokud na čínské kuchyni brutálně neujíždí, proto jsem babicovatě do receptu zahrnula normální sojovku.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Vaření: 45 minut

Počet porcí:
  • 4

Ingredience:
  • 3 chilli papričky
  • 100 g pražených arašídů
  • 400 g kuřecích prsou
  • 10 lžic sojové omáčky
  • 3 jarní cibulky
  • 5-8 plátků zázvoru
  • 3-5 stroužků česneku
  • 2 lžíce čínského rýžového vína
  • 2 lžíce škrobové moučky
  • sečuánský pepř
Kung-pao


1. Kuřecí maso nakrájejte na kostky cca 1,5 x 1,5 cm.
Připravte si marinádu na maso: v míse smíchejte cca 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce rýžového vína, trochu máčeného škrobu, špetku soli a trochu vody. Do marinády naložte kuřecí kostky a nechte v lednici marinovat.
2. Nasekejte jarní cibulku cca na 1 cm dlouhé kousky. Zázvor nakrájejte na delší proužky a k tomu ještě nasekejte stroužky česneku a chilli.
3. Připravte si zálivku na maso. Použijte 8 lžic sojové omáčky, cca 1/2 lžíce rýžového octa, lžíci oleje, lžíci škrobu, trochu vody a 1/2 lžičky cukru.
4. Rozpálte hrnek oleje v pánvi wok, pak přidejte marinované maso. Smažte pouze chvíli, pak vyndejte maso a slijte přebytečný olej. V pánvi by měly zůstat tak cca 2 lžíce oleje. Na zbylý olej dejte smažit chilli, zázvor, česnek a jarní cibulku, po chvilce přidejte kuřecí kostky, promíchejte, zalijte připravenou zálivkou a ještě cca 1 - 2 minuty zprudka smažte doměkka. Na úplný konec přidejte arašídy a promíchejte. Podávejte s rýží.

Pekingská polévka

18. dubna 2015 v 0:19 | Kozí máma |  Čínská kuchyně
Tato polévka bývá často označována jako "horká a kyselá polévka" a jedná se o velmi oblíbené jídlo v Pekingu a v provincii Sichuan. Základem je masný vývar s přídavkem poupat lilií, bambusových výhonků, hub a tofu.
Možná vám tyto kombinace zní šíleně, vězte však, že polévka je to výborná. Manžel se po ní jen olizoval a silně protestoval proti tomu, že jsem jí uvařila tak málo. Finančně je sice trošku náročnější (málokdo má na zahradě bambus a vyrábí si tofu), nicméně je to určitě výborná změna oproti klasické české "nudlové".


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Vaření: 45 minut

Počet porcí:
  • 4

Ingredience:
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • hrst hub
  • 80-90 g tofu
  • plechovka bambosových plátků
  • 2-3 jarní cibulky
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • lžička soli a cukru
  • 2 lžíce rýžového octa
  • kousek zázvoru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce škrobové moučky
Pekingská polévka


Hodinu předem dejte odmočit houby. Tofu nakrájejte na kostičky a spolu s houbami a slitým bambusem je nasypte do vroucího vývaru. Přidejte sůl a cukr, rýžový ocet a sojovou omáčku. Nechte chvíli povařit. Mezitím si očistěte a nastrouhejte zázvor a vyždímejte z něj šťávu do polévky. Škrob promícheje se dvěma lžícemi vody a nalijte směs za stálého míchání do polévky, aby se zahustila. Poté zašlehejte vejce a dochuťte. Podávejte posypané jarní cibulkou.

Letní závitek s tofu, mangem a avokádem

16. dubna 2015 v 23:24 | Kozí máma |  Čínská kuchyně
Přiznávám, že závitky jsou mnohem typičtější pro Vietnam. Věřím však, že ani Číňané touhle dobrotou nepohrdnou.
Letní závitky jsou lehčí formou smažených jarních závitků. Jsou svěží a lehké, proto jsem je zvolila jako předkrm.
Základem letních závitků jsou nudle, zelenina a maso (často vepřové) v rýžovém papíru. Podávají se buď při pokojové teplotě nebo chlazené.
Samotná příprava vyžaduje trochu zručnosti, protože rýžový papír je velmi jemný a rád se trhá. Jakmile však přijdete na to, jak správně motat, půjde vám to jedna radost.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí:
  • 4-6

Ingredience:
  • rýžový papír
  • rýžové nudle
  • avokádo
  • mango
  • tofu (já uzené)
  • směs asijských salátů a bylinek (mezi jinými např. čínská hořčice, mibuna, mizuna, thajská bazalka, koriandr, a i trochu obyčejné bazalky)
  • jarní cibulka
    Na omáčku:
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2 a více lžic horké vody
  • koriandr
Letní závitky

Rýžové nudle zalijte vřící vodou. Mezitím si nachystejte všechny ostatní ingredience - všechno, co jde, nakrájejte na proužky. Do větší misky či talíře nalijte horkou vodu a položte do ní na chvíli kus rýžového papíru.
Papír pak přemístěte na desku, naskládejte na něj suroviny. Nyní nastává fáze rolování: boční konce zahněte dovnitř, pevně uchopte spodní konec, přetáhněte jej přes suroviny vevnitř a domotejte.
Na omáčku smíchejte uvedené suroviny a servírujte je se závitky.

Mexický víkend

15. dubna 2015 v 21:19 | Kozí máma |  Mexická kuchyně
Když se řekne Mexiko, určitě se vám vybaví spousta barev, koření a pestré chutě. Mexická kuchyně je známá svou rozmanitostí, ale zároveň velmi jednoduchou a rychlou přípravou. Překvapilo mě, jak rychle se mi podařilo uklohnit oběd o čtyřech chodech - i s mytím nádobí byl celkový čas něco málo přes hodinu a půl (pro představu mi to běžně zabere čtyři hodiny a více). Takže pokud nevíte co uvařit na oběd a hledáte něco rychlého a levného, mexická kuchyně je něco pro vás.
Mezi typické ingredience patří dozajista kukuřice, ze které se vyrábí leccos, ku příkladu i všeobecně známé tortilly. Dále jsou to rajčata, fazole, papriky, chilli papričky, rýže, avokádo, různé pečivo, skořice či čokoláda. Tortilly mají velmi široké využití - dělají se z nich tacos, nachos, quesadilla, buritos, chimichanga či burro percherón. Pokud to tedy moc nepřeženete s chilli, tak je to vcelku zdravá kuchyně, ne moc tučná, dostatek zeleniny, prostě paráda.
Menu jsem nám vymyslela takové, aby se mi podařilo popsat alespoň část divokých mexických chutí. Guacamole jemně navnadí, polévka uklidní, chili con carne rozpálí a smažená zmrzlina zchladí. Rychle, levně, chutně. A hlavně kvalitně :-)

Polévka: Kukuřičná
Hlavní chod: Chili con carne

Smažená zmrzlina

15. dubna 2015 v 8:38 | Kozí máma |  Mexická kuchyně
Proč smažit zmrzlinu? Co je to za hloupost? Co ti lidi nevymyslí... předpokládám, že takové a další myšlenky vás napadly po přečtení nadpisu článku. Smažená zmrzlina je velmi efektivní, je to zase něco nového, a studená dobrota pod křupavou krustičkou vám určitě zachutná.
Původ smažené zmrzliny se připisuje třem zemím: USA, Japonsku nebo Mexiku. Na konci 19. století byl údajně popsán společností Philadelphia postup zabalení ledového krému do kousku koláče a ponoření do horkého sádla. Japoncům se připisuje proto, že do své tempury obalí úplně všechno. Mexičané ve své celostátní síti restaurací Chi-Chi začali od roku 1980 prodávat smaženou zmrzlinu obalenou v tortillách a skořici. Další mexické verze obsahují kukuřičné vločky, ořechy či drobky z cookies jako obalový materiál.
Jedná se o opravdu jednoduchý pokrm, který s trochou cviku zvládne i opice. Není nikterak finančně náročný a jistě vám poskytne vítané osvěžení. Doporučuji vyrobit smaženou zmrzlinu z domácí vanilkové zmrzliny, jejíž recept také uvádím níže. Její výroba je triviální a chutí překoná všechny zmrzliny, co jste kdy jedli.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 5 minut

Počet porcí:
  • 4-6

Ingredience:
  • 0,5 kg vanilkové zmrzliny
  • 100 g drcených corn flakes
  • 1 lžička skořice
  • olej na smažení
Smažená zmrzlina

Z lehce natáté zmrzliny vytvořte koule (pokud nemáte lžíci na zmrzlinu, můžete použít normální lžíci a ideální tvar pak dotáhnout válením v rukách) a obalte je ve směsi skořice a kukuřičných lupínků. Přesuňte je do krabičky a dejte zamrazit, ideálně alespoň na hodinu. Koule si můžete vyrobit i do zásoby, nějakou dobu v mrazáku vydrží a můžete je příležitostně vytahovat a smažit.
Samotné smažení musí probíhat velmi rychle, aby zmrzlina neroztála. Rozehřejte si v malém úzkém hrnci olej (raději si jeho horkost otestujte vhozením jednoho lupínku - když se kolem něj vytvoří spousta bublinek, můžete začít smažit) a vhoďte do něj jednu kouli. Tu smažte 8-10 sekund, pak rychle vytáhněte a přendejte na nachystaný talíř a ihned servírujte. Nesmažte více koulí najednou - nebudete stíhat je vytahovat a roztopí se v hrnci.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí:
  • 6 - 8 (vznikne 1200 g zmrzliny)

Ingredience:
  • 300 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Vanilková zmrzlina

Kondenzované mléko, smetanu ke šlehání a extrakt šlehejte, až směs zpevní - měla by vypadat jako pěkně tuhá šlehačka.Směs dejte do nádoby na mražení, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte zamrazit.


Jak na vanilkový extrakt?
Vanilkový extrakt si připravíte docela jednoduše. Je mnohem lepší než syntetické náhražky z obchodu, vydrží vám dlouho a pravou chuť vanilky vám nic nenahradí. Vanilkový lusk ponořte do nádobky se 100 ml vodky (dobře se mi osvědčila vysoká úzká sklenička od oliv). Vodky může být klidně i víc, aby byl lusk celý ponořený. Nádobku dejte do temna a jednou za čas protřepejte. Takto připravený extrakt vydží opravdu dlouho a uplatníte jej při pečení různých dobrot. Pokud tvoříte zmrzlinu právě teď a exktrakt nemáte připravený, můžete do zmrzliny použít vydlabaný obsah z jednoho vanilkového lusku. Lusky doporučuju zakoupit v nějaké zdravé výživě, ty ze supermarketu jsou zbytečně drahé.