Chili con carne

13. dubna 2015 v 13:57 | Kozí máma |  Mexická kuchyně
Ano, čtete správně, nemám v nadpisu chybu, správný název jídla se píše pouse s jedním "el". Tento pojem zahrnuje dušené mleté maso (většinou hovězí) s chilli papričkami. Některé recepty (jako třeba tady ten můj) obsahují i rajčata a fazole. Chili odkazuje na známé chilli papričky a carne znamená ve španělštině maso.
Zajímavé je, že mnoho historiků se shoduje v tom, že toto jídlo je americké s mexickými kořeny, Mexičané však jakoukoli spojitost s tímto jídlem popírají. Já si jej tedy zaškatulkovala mezi jídla Tex-Mex (texasko-mexická kuchyně) a jelikož jsem Ameriku už vařila, tak i já Chili con carne připíšu Mexičanům. Tento pokrm má opravdu dlouhou a zajímavou historii. Již v 19. století se těšil velké popularitě - kněží před ním varovali a zvali jej "ďáblovou polévkou" a tvrdili, že je "pálivý jako pekelná síra". Od počátku 20. století nastal velký rozvoj všech různých Chili barů po celých Spojených státech. Začala se konat různá mistrovství - na lokální i světové úrovni - ve vaření chili. Ken Finlay o něm dokonce napsal i píseň. Chili con carne je oficiálním jídlem státu Texas.
Jelikož je to tak dobré a slavné jídlo a vzhledem k jeho velmi jednoduché a rychlé přípravě i nízké ceně surovin, vám všem vřele doporučuji zkusit si ho také uvařit. Možná se vám bude zdát trochu podivné přidávat k masu čokoládu - nebojte se, dodá tomu hutnou chuť a celý pokrm krásně zakulatí. Vhodná příloha k Chili con carne je rýže, tortillové chipsy, chleba či brambor. Američané tímto pokrmem rádi obohacují i jiná jídla - v USA se tedy setkáte s chili hot dogem, hamburgrem, hranolkami či různými těstovinami. Z nutričního hlediska (záleží teda na tom, co si k němu dáte, že) je to pokrm bohatý na bílkoviny, vlákninu a sacharidy, tuků je zde minimum, což je optimální kombinace.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí:
  • 4-6

Ingredience:
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 čerstvá červená paprika, zbavená semínek a nasekaná nadrobno
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • 1 lžička sušené sladké papriky
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 400 g konzervovaných rajčat, nasekaných
  • ½ lžíce sušené majoránky
  • 2 čtverečky co nejkvalitnější hořké čokolády
  • sůl a pepř
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 400 g sterilovaných červených fazolí
Chili con carne

Příprava:
Olej rozpalte na středním plameni, vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut opékejte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte papriku, česnek, sušenou papriku a kmín. Smažte dalších pět minut, pak ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a důkladně ho osmahněte. Postupně by se mělo rozpadat z větších hrudek na úplně malé kousky. Dbejte na to, aby se opeklo všechno a ze všech stran.
Po té přilijte 300 ml vody, přidejte konzervovaná rajčata a přisypte majoránku, čokoládu, sůl a pepř. Důkladně zamíchejte, přidejte rajčatový protlak a znovu promíchejte. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen na minimum a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte. Nakonec přisypte slité a okapané fazole. Znovu přiveďte k varu a ještě krátce povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Podle potřeby dokořeňte solí a pepřem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama