Fish & Chips

24. dubna 2015 v 23:51 | Kozí máma |  Britská kuchyně
O Fish and Chips slyšel snad úplně každý. Jedná se o smaženou rybu (tradičně tresku) podávanou s hranolky. V Anglii je to běžné fastfoodové jídlo.
Tento pokrm se stal velmi běžným jídlem mezi pracující třídou díky rychlému rozvoji rybolovu v Severním moři a díky rozvoji železnic, které spojovaly velká průmyslová města v průběhu druhé poloviny 19. století, což znamenalo, že čerstvé ryby mohly být rychle převezeny do hustě obydlených oblastí. Smažená ryba se v Británii objevila díky přívalu židovských uprchlíků z Portugalska a Španělska. A již v roce 1860 byl v Londýně otevřen první obchod, kde se ryba s hranolky prodávala.
Chipsy (smažené plátky nebo kousky brambor) se v Anglii objevily přibližně ve stejné době. Brzy se obchody s Fish & Chips rozmohly po celé Anglii. Bylo fajn, že nepotřebovaly náročné vybavení - většinou jim stačil velký kotel na vaření tuku a uhlí, kterým se přitápělo na ohni. Během druhé světvé války tento pokrm zůstal jedním z mála ve Spojeném království, na který se nevztahovaly příděly.
A jedna zajímavost na závěr: podle nařízení Evropského společenství z toku 2003 musí být ryba označována konkrétním druhem, proto by se správně měl pokrm nazývat například "treska s chipsy". Nakolik to konzervativní Britové dodržují nevím, nikdy jsem v Anglii nebyla :-)
Každopádně doporučuji si trochu Anglie vnést do kuchyně touto "kalorickou bombou". Je to finančně nenáročný pokrm, sic trochu tučnější. Já nám jej odlehčila tím, že jsem hranolky upekla v troubě (zkuste si místo zmražených polotovarů vytvořit hranolky doma z brambor! je to zdravé, chutné a levné!). Pokud chcete jídlo konzumovat jako praví Britové, tak si jej dopřejte i s domácí tatarkou, hráškem a octem.


Jak dlouho?
  • Příprava: 15 minut
  • Kynutí: 30-35 minut
  • Smažení: 10 minut
Počet porcí
  • 4

Ingredience:
  • 750 g filet z oblíbené ryby
  • 1 citron
  • 30g hladké mouky
  • olej na smažení (vhodný je řepkový nebo palmový)
  • sůl a pepř
  • hrášek (mražený nebo čerstvý)
Na těstíčko:
  • 1 lžička sušeného droždí nebo 10 g čerstvého
  • 4 lžíce teplé vody
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 175 ml piva
  • 1 bílek
Smažená ryba v pivním těstíčku


1. Droždí nasypte do mísy a přidáme vodu a nechte stát 5 minut.
Mouku a špetku soli prosejte do větší mísy a vprostřed vyhloubte důlek. Do něj nalijte rozpuštěné kvasnice, olej, dvě třetiny předepsaného množství piva. Vařečkou vypracujte hladké těstíčko a vmíchejte zbytek piva.
Těstíčko necháme v teplém místě asi 30 - 35 minut vzejít. Napění-li se, svědčí to o tom, že kvasnice správně pracují.
2. Rybí filety propláchněte pod proudem studené vody a vysušte papírovými ubrousky.
Maso velkým nožem naporcujte na 4 díly. Každý kousek obalte v mouce ochucené solí a pepřem, oklepte přebytečnou mouku a položte na talíř.
3. Ušlehejte si v čisté míse sníh a opatrně ho vmíchejte do těstíčka. V tom pak obalujte - namáčejte jednotlivé kusy ryby a vkládejte do rozpáleného oleje na pánvi. Smažte dozlatova z obou stran.
4. Hrášek vyloupejte z lusků nebo vysypte do misky mražený, propláchněte vroucí vodou, případně pak dochuťte kouskem másla a trochou soli. Hrášek není třeba vařit, bude krásně křupavý a zachová si barvu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama