Guacamole s tortillovými chipsy

11. dubna 2015 v 22:03 | Kozí máma |  Mexická kuchyně
Guacamole je Aztécký pokrm, se v Mexiku objevil už v 16. století. Název pochází z aztéckého jazyka - Nahuatl āhuacamolli / aːwakamolːi / - doslovně to znamená "avokádová omáčka".
Díky své dobré chuti i jednoduchosti přípravy se rozšířil do celého světa. Je to zdravý a lehký pokrm, který skvěle zúročíte nejen při mexickém obědě, ale i při různých večírcích. Dá se jednoduše nabírat tortillovými chipsy nebo servírovat zrovna na nich.
Místo nákupu méně kvalitních tortil v supermarketu doporučuji si vyrobit vlastní tortily doma podle receptu níže. Tortilly lze i zamrazit, pokud nemáte pokaždé čas na přípravu , a v případě potřeby rozmrazit.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Smažení: 20-30 sekund

Počet porcí:
  • 6

Ingredience:
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek kukuřičné mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 až 1 lžička kypřícího prášku
  • sůl
  • voda
Tortilly

Příprava:

Ingredience smíchejte dohromady a nechte 20 minut odležet. Poté vyválejte tenké placky a opečte na suché pánvi 20-30 sekund z obou stran.

Takto připravené tortily nemusíte použít jenom na chipsy ke guacamole, ale i k dalším mexickým jídlům.

Jak dlouho?
  • Doba přípravy: víc než hodina
  • Pečení: 1 hodina
    Počet porcí:
  • 4-6
    Ingredience:
  • 1 zralé avokádo pokrájené na kostičky
  • 0,5 červené cibule
  • 1 jarní cibulka
  • svazek koriandru
  • 1 limetka
  • tabasco
  • sůl, pepř
  • pšeničné tortily
Guacamole

Příprava:

Smíchejte zralé (!) avokádo (vážně musí být zralé - to poznáte tak, že je měkké. Pokud zakoupíte tvrdé avokádo, nechte jej cca 2 dny dozrát na lince) pokrájené bez slupky na kostičky s cibulí nakrájenou najemno, jarní cibulkou a nasekaným koriandem. Přidejte šťávu z limetky (ta je důležitá, díky tomu avokádo nezoxiduje a nezhnědne), pár kapek tabasca a podle chuti osolte a opepřete. Chipsy připravíte z pšeničných tortill. Potřete je olivovým olejem a nakrájejte na šest až osm dílů. Trojúhelníky pečte v rozpálené troubě asi deset minut.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Adam Adam | E-mail | Web | 11. května 2016 v 17:58 | Reagovat

Povedený recept :-D Jen místo toho tabasca bych do guacamole volil najemno nasekanou čerstvou chilli papričku.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama