Hrachová polévka Saint-Germain

7. dubna 2015 v 9:48 | Kozí máma |  Speciální menu
Potage Pureé de pois frais dite Saint-Germain - tato svěží jarní polévka má své kořeny, jak název napovídá, ve francouzské kuchyni. Své jméno údajně získala po hraběti de Saint-Germain, který patřil v 18. století mezi chráněnce Ludvíka XV. a byl poměrně výraznou osobností na tehdejším dvoře. V té době bylo zvykem pojmenovávat jídla po známých a významných lidech, proto je polévka pojmenována po něm, jinou souvislost s jeho osobou nemá.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Počet porcí:
  • 6-8

  • Ingredience:
  • 2 lžíce másla
  • 900 g mraženého drobného zeleného hrášku
  • 6 šálků vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 bouquet garni: 2 bobkové listy, 6 větviček petrželky, 1 stonek řapíkatého celeru, 8 zrnek pepře, a 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 3 lžíce másla

    Na ozdobení:
  • zakysaná smetana
  • 6 tenkých kulatých krutónů (např. nakrájené a pak osmažené rohlíky na vepřovém sádle)
  • 6 tenkých plátků slaniny
  • 6 malých lístků máty nebo kerblíku
Hrášková polévka Saint-Germain

Příprava: Ve velkém kastrolu rozehřejte na středně silném plameni máslo a do něho po rozpuštění vmíchejte zmrazený hrášek. Za stálého míchání ohřívejte asi 5 minut, nebo až je hrášek rozmrazený a nabobtnalý. Přilijte vodu, přidejte sůl a vše uveďte do varu na silnějším plameni. Oheň opět ztlumte a do hrnce k hrášku přidejte pytlíček s aromatickým kořením a bylinkami ("bouquet garni") - nebo to můžete všechno do hrnce nasypat a před mixováním z polévky vybrat. Hrnec částečně přiklopte poklicí a duste 15 minut. Z kastrolu vyjměte "bouquet garni". Pak hrášek rozmixujte na hladké pyré buď ve stolním mixéru nebo postačí k tomu i tyčový ruční mixér. Tradičně se hrášek mixuje na hladkou pastu či pyré, bez kousků či slupiček, pro mě bylo příjemnější, když jsem to rozmixovala jen tak "nahrubo". Pyré v kastrolu ohřejte na slabším plameni, případně ještě za přídavku vody, jestliže je to nutné vzhledem k vyšší viskozitě a podle chuti dosolte.
Na talíři polévku dozdobte osmahnutými plátky slaniny, krutony a kopečkem zakysané smetany.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama