London particular

23. dubna 2015 v 23:05 | Kozí máma |  Britská kuchyně
Ve slovníku najdete význam slova particular jako zvláštní, mimořádný, specifický, speciální. A přesně taková polévka London particular (otrocky přeloženo jako Londýnská zvláštní polévka) je. Skládá se z hrachu, uzeniny a zeleniny (mrkev, cibule, celer). Původ názvu této polévky je opravdu zajímavý. Podle mnoha zdrojů se jmenuje podle hustého smogu, který byl způsobený znečištěním ovzduší v 19. století a díky nažloutlému nádechu z plynových pouličních lamp měl podobnou konzistenci i barvu jako hrachová polévka. Tento smog byl překvapivě nazýván London particular. Mezi další názvy patřila pea soup fog, peasouper fog (je nad mé síly to přeložit. pea soup je hrášková polévka a fog je mlha). Hustá mlha byla tehdy problém přetrvávající až do roku 1956, kdy vešel v platnost zákon o ovzduší. Tento smog měl na svědomí mnoho úmrtí. Tato mlha dokresluje atmosféru v mnoha známých dílech - ku příkladu v knihách o Sherlocku Holmesovi. Paradoxně tedy byla nejprve mlha pojmenována po polévce a pak polévku pojmenovali po mlze.
Původ samotné polévky údajně sahá až do středověku. Její varianty jsou známy nejen po celé Británii, ale i po celém světě (viz další recept na Hráškovou polévku Saint-Germain).
Polévka je to lehká a chutná, svěže zeleninová. A když nezapomenete z ní vytáhnout pepř, tak jako já, tak jistě pocítíte i lahodnou chuť zeleniny. Já omylem rozmixovala celou lžičku pepře a polévka měla docela říz. Potěším i dietáře s tím, že polévka mnoho tuku nemá. Jedinou vadou na kráse je uzené maso, které uplně zdravé není... Nicméně levná, rychlá a chutná!


Jak dlouho?
  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 2-5 hodin

Počet porcí
  • 4

Ingredience
  • 0,5 kg uzeného šunkového kolena či jiného uzeného masa
  • 150 g sušeného zeleného hrachu nebo mraženého
  • 1 velká cibule, oloupaná a přepůlená
  • 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na 3cm špalíky
  • 1 řapík celeru, nakrájený na 3cm špalíky
  • 1 lžička celého bílého pepře
  • 1 bouquet garni (1 bobkový list, pár snítek tymiánu a stonků petrželky, svázaných)
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • hladkolistá petrželka na ozdobení
  • krutony
London particular podle Gordona Ramsaye

1 Koleno namočte přes noc do studené vody (pokud máte tepelně upravené, nedělejte to). Do jiného hrnce nalijte studenou vodu a dejte do ní přes noc máčet hrách (pokud máte mražený, nedělejte to).

2 Druhý den opláchněte koleno pod tekoucí vodou a dejte ho do velkého hrnce. Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer, bílý pepř a bouquet garni. Zalijte asi 1,5 až 2 litry vody tak, aby bylo maso potopené. Přiveďte k varu, ztlumte a vařte 2,5 až 3 hodiny doměkka (maso by mělo jít snadno odloupnout od kosti). Během vaření sbírejte pěnu. Pokud máte tepelně upravené uzené, není třeba vařit tak dlouho, stačí hodina až hodina a půl. Tuto informaci naleznete na obalu, nebo by vám ji měl prodejce sdělit.

3 Vyjměte koleno z vývaru a nechte ho trochu zchladnout. Vývar přeceďte a vraťte do hrnce. Slijte hrách, vsypte ho do hrnce k vývaru a vařte 1,5 až 2 hodiny doměkka (pokud používáte mražený, stačí 15 minut). Mezitím oberte maso z kostí.

4 Uvařený hrách rozmixujte dohladka (NEZAPOMEŇTE VYNDAT PEPŘ!). Znovu polévku ohřejte. Je-li moc hustá, rozřeďte ji trochou vroucí vody; pokud je naopak příliš řídká, vařte ji ještě, až zhoustne. Ochutnejte a podle chuti případně osolte a opepřete.

5 Na krutony nakrájejte rohlík na kolečka a v pánvi na rozehřáté směsi másla a oleje je opékejte asi 3 minuty dozlatova. Nechte osušit na papírových utěrkách.

6 Rozdělte polévku do talířů, přidejte uzené maso a krutony a posypte petrželkou.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama