Ossobuco s polentou

2. dubna 2015 v 20:56 | Kozí máma |  Italská kuchyně
Ossobuco je milánskou specialitou, která rafinovaně využívá "horší" maso z hovězí kýty a vyzdvihuje jej v gurmánský pokrm. Osso znamená v italštině kost a bucco díru, volně to tedy můžeme přeložit jako "kost s dírou", což koneckonců morková kost je. U morku bych se ještě pozastavila, protože takhle skvělá chuťovka korunuje celé jídlo. Musím přiznat, že jsem jej okusila poprvé a svou jemnou strukturou, kdy se doslova rozplýval v ústech mi hodně připomínal foie gras (francouzská pochoutka ze ztučnělých husích či kachních jater, dost drahá). Morek má vysokou nutriční hodnotu, protože obsahuje proteiny, tuk a železo. K morku se určitě ještě v nějakém z receptů vrátím, protože takhle jemná pochoutka za pár kaček si zasouží mnohem víc pozornosti.
Ossobuco se tradičně podává s polentou, která je v Itálii poměrně častou přílohou. Jedná se o kaši z kukuřičné mouky. Mě osobně tedy moc nezaujala - je to prostě kaše.
Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Pečení: 1,5 - 2 hodiny

Počet porcí:
  • 4

Ingredience:
  • 4 plátky hovězí/ telecí kýty s morkovou kostí
  • hladká mouka
  • 1 velká cibule
  • 50 g másla
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 300 ml drcených rajča
  • 0,5 l bílého vína
  • 0,5 l hovězího vývaru
Ossobuco

Příprava:
Porce masa po obvodu nařízněte (naříznutí je klíčová věc, protože jak nenarušíte blanky na obvodu, tak se vám maso při smažení vypoukne), osolte, opepřte a obalte v mouce.

Na oleji maso osmahněte dozlatova z obou stran a přendejt na vyšší plech.

Do výpeku po mase vložte máslo, na kostičky nakrájenou cibulku na něm pozvolna osmahněte do sklovata, šťávu opepřte, podlijte vínem, nechte odpařit a poté přidejte rajčata, vývar. Tímto rajčatovým rozvarem zalijte maso, přiklopte a při 150 °C pečte 1,5−2 hodiny.
Podávejte s polentou. Polentu připravíte jednoduše: Zahřejte mléko téměř k varu, a pak do něj postupně přimíchávejte kukuřičnou mouku a rozšlehávejte metličkou až do požadované konzistence. Dosolte, přidejte máslo a můžete podávat.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama