Pravé kung pao

18. dubna 2015 v 13:33 | Kozí máma |  Čínská kuchyně
Nejspíš každá kuchařka doma dělá nějakou "čínu". Většinou směs masa se sojovkou a mraženou zeleninou, jejíž výrobce se vás snaží přesvědčit, že jedině díky jeho směsi budete mít doma tu pravou asijskou kuchyni. Zkuste si doma uvařit tohle výborné kung pao a příště už určitě po mražené směsi nesáhnete!
Tenhle recept údajně pochází z provincie S'-čchuan a opravdu vás svými divokými chutěmi přenese za exotikou. V pravém Kung Pau nesmí chybět arašídy, zelenina, kuřecí maso a chilli papričky. Neodmyslitelnou součástí je také sečuánský pepř, který pokrmu dává typickou chuť. Můžete jej koupit ve zdravé výživě nebo v různých alternativních obchodech.
Jídlo nese v originále jméno po guvernéru Dingovi provincie S'-čchuan, který zde působil v 19. století. Podle legenty tento muž navštívil rodinu jednoho chudého muže, který mu v dětství zachránil život a tento muž jej pohostil právě směsí kuřete, zeleniny a arašídů. Ding si toto jídlo zamiloval a požádal muže o recept, aby mu jeho kuchaři mohli toto jídlo vařit. A tak se pokrm rozšířil a Dingovi příznivci jej začali nazývat Gong Bao Ji Ding. V průběhu kulturní revoluce ve 20. století byl však název jídla politicky nekorektní, protože odkazoval na pana Dinga, který v té době nejspíš moc nefrčel, proto muselo být přejmenováno. Ke konci 20. století se všechno zase změnilo, takže si v Číně můžete opět obědnat gōngbǎo jīdīng .
Pokrm doporučuju vyzkoušet, je fakt výborný, vcelku levný a výživný. Podávejte s rýží (pro zvýšení nutriční hodnoty doporučuji používat rýži neloupanou či pololoupanou - má více minerálů a vlákniny). Tímto bych se chtěla omluvit všem Číňanům za prznění receptu, ale přepokládám, že málokdo si bude kvůli jednomu jídlu kupovat více druhů sojové omáčky, pokud na čínské kuchyni brutálně neujíždí, proto jsem babicovatě do receptu zahrnula normální sojovku.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Vaření: 45 minut

Počet porcí:
  • 4

Ingredience:
  • 3 chilli papričky
  • 100 g pražených arašídů
  • 400 g kuřecích prsou
  • 10 lžic sojové omáčky
  • 3 jarní cibulky
  • 5-8 plátků zázvoru
  • 3-5 stroužků česneku
  • 2 lžíce čínského rýžového vína
  • 2 lžíce škrobové moučky
  • sečuánský pepř
Kung-pao


1. Kuřecí maso nakrájejte na kostky cca 1,5 x 1,5 cm.
Připravte si marinádu na maso: v míse smíchejte cca 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce rýžového vína, trochu máčeného škrobu, špetku soli a trochu vody. Do marinády naložte kuřecí kostky a nechte v lednici marinovat.
2. Nasekejte jarní cibulku cca na 1 cm dlouhé kousky. Zázvor nakrájejte na delší proužky a k tomu ještě nasekejte stroužky česneku a chilli.
3. Připravte si zálivku na maso. Použijte 8 lžic sojové omáčky, cca 1/2 lžíce rýžového octa, lžíci oleje, lžíci škrobu, trochu vody a 1/2 lžičky cukru.
4. Rozpálte hrnek oleje v pánvi wok, pak přidejte marinované maso. Smažte pouze chvíli, pak vyndejte maso a slijte přebytečný olej. V pánvi by měly zůstat tak cca 2 lžíce oleje. Na zbylý olej dejte smažit chilli, zázvor, česnek a jarní cibulku, po chvilce přidejte kuřecí kostky, promíchejte, zalijte připravenou zálivkou a ještě cca 1 - 2 minuty zprudka smažte doměkka. Na úplný konec přidejte arašídy a promíchejte. Podávejte s rýží.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Pavlína Veselá Pavlína Veselá | E-mail | 29. července 2015 v 14:49 | Reagovat

Dobrý den, na Vašich stránkách jsem nikde nenalezla Váš kontakt. Obsah blogu se mi velice líbí a chtěla jsem Vás kontaktovat ohledně nabídky spolupráce s jedním z největších českých internetových knihkupectví. Pokud to bude jen trochu možné, napište mi, prosím, na pavlina@megaknihy.cz. Do předmětu uveďte adresu Vašeho blogu. Těším se na spolupráci, Pavlína Veselá

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama