Sachrův dort

10. dubna 2015 v 7:42 | Kozí máma |  Speciální menu
Abych se přiznala, tohle byl první dort v životě, co jsem pekla (nepočítám-li jeden nezdařený pokus v mých třinácti letech). A musím se pochválit, že kromě vizuální stránky dopadl výborně!
Tenhle dortík je charakteristický svou hutnou čokoládovou chutí. Čokoládový korpus je protkaný kyselkavou marmeládou (tradičně se používá meruňková) a vrchol korunuje sametově hebká čokoládová poleva. Původ této dobroty se datuje do roku 1832, kdy kníže Metternich přikázal šéfkuchaři, aby připravil nějakou specialitu pro jeho hosty. Šéfkuchař byl však nemocný, proto se Metternichův rozkaz dostal k šestnáctiletému kuchařskému učni Franzi Sacherovi. Ten pak vymyslel tento dort. Jeho syn o několik let později vylepšil dort o polevu a marmeládu a Sacherův dort se stal jedním z nejznámějších dortů. Eduard Sacher založil také restauraci a hotel Sacher, kde si můžete zakoupit tento dort dle originální receptury - jejich dort má na polevě čokoládovou pečeť.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: víc než hodina
  • Pečení: 1 hodina

  • Počet porcí:
  • 8

  • Ingredience:
  • 130 g co nejkvalitnější hořké čokolády
  • 135 g másla pokojové teploty + na vymazání formy
  • 150 g moučkového cukru
  • 6 velkých vajec pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 110 g krystalového cukru
  • 125 g polohrubé mouky
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • 300 g rybízové marmelády
Na polevu:
  • 250 g kvalitní čokolády (půl na půl hořká a vysokoprocentní mléčná čokoláda)
  • 250 g krupicového cukru
Sacherův dort


Příprava moučníku:
Čokoládu nalámejte na kousky, rozpusťte ji ve vodní lázni a nechte za stálého míchání lehce zchladnout. Mezitím ručním šlehačem nebo v robotu našlehejte máslo, přisypte moučkový cukr a vše ušlehejte dosvětla a dohladka. Potom k máslu po jednom přidávejte žloutky. Nakonec přimíchejte čokoládu a vanilkový extrakt.

Bílky našlehejte s krystalovým cukrem a postupně přidávejte do čokoládové směsi. Postupujte zlehka, sníh jakoby jen překlápějte. Pak ke směsi pozvolna přisypávejte mouku. Dávejte pozor, aby sníh nespadl!
Formu o průměru 23 cm vymažte, vysypte hrubou moukou a nalijte do ní čokoládovou směs. Pečte na střední mřížce při 200 °C, u horkovzdušné trouby při 180 °C čtvrt hodiny. Snižte teplotu o dvacet stupňů a pečte dalších 45 minut. Pak doprostřed zapíchněte špejli: pokud je po vytažení čistá, máte hotovo. Počítejte s tím, že korpus se uprostřed nafoukne. Nechte ho přes noc vychladnout ve formě, pak jej vyklopte na mřížku.

Korpus otočte dnem vzhůru (spodek je vždy rovný) a horizontálně ho rozkrojte. Marmeládou potřete spodní část korpusu. Přiklopte horní díl a namažte i celý povrch a strany dortu. Nechte zaschnout.
Vodu svařte s cukrem po dobu 5 minut, odstavte a nechte trochu zchladnout. Poté vmíchejte změklou čokoládu. Míchejte tak dlouho, až se vytvoří hustá a hladká, avšak ještě tekutá hmota, kterou potřete celý dort. Je třeba pracovat rychle, čokoláda tuhne. Polevu nechte ztuhnout, dort uchovávávejte v chladu. Hodinu před podáváním jej vyndejte z lednice.


Jak na čokoládové ozdoby?
Čokoládové ozdoby jsou na dortě velmi efektivní, dají se vrazit do šlehačky a dodají moučníku eleganci. Čokoládu roztavte na vodní lázni. Na aplikování se mi nejvíc osvěčila silikonová podložka. Můžete použít taky pečící papír nebo alobal. Dávkování jsem zkusila přendáním roztavené čokolády do igelitového pytlíku, pak jsem ustřihla špičku a pak už jde malovat podle libosti. Vzhledem k tomu, že mi práce s pytlíkem moc nešla, osvěčilo se mi spíš načrtávání ozdob pytlíkem a jejich rozmazávání špejlí/ párátkem. Zaschlé ozdoby odloupněte špachtlí či nožem a skladujte v lednici.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama