Smažená zmrzlina

15. dubna 2015 v 8:38 | Kozí máma |  Mexická kuchyně
Proč smažit zmrzlinu? Co je to za hloupost? Co ti lidi nevymyslí... předpokládám, že takové a další myšlenky vás napadly po přečtení nadpisu článku. Smažená zmrzlina je velmi efektivní, je to zase něco nového, a studená dobrota pod křupavou krustičkou vám určitě zachutná.
Původ smažené zmrzliny se připisuje třem zemím: USA, Japonsku nebo Mexiku. Na konci 19. století byl údajně popsán společností Philadelphia postup zabalení ledového krému do kousku koláče a ponoření do horkého sádla. Japoncům se připisuje proto, že do své tempury obalí úplně všechno. Mexičané ve své celostátní síti restaurací Chi-Chi začali od roku 1980 prodávat smaženou zmrzlinu obalenou v tortillách a skořici. Další mexické verze obsahují kukuřičné vločky, ořechy či drobky z cookies jako obalový materiál.
Jedná se o opravdu jednoduchý pokrm, který s trochou cviku zvládne i opice. Není nikterak finančně náročný a jistě vám poskytne vítané osvěžení. Doporučuji vyrobit smaženou zmrzlinu z domácí vanilkové zmrzliny, jejíž recept také uvádím níže. Její výroba je triviální a chutí překoná všechny zmrzliny, co jste kdy jedli.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 5 minut

Počet porcí:
  • 4-6

Ingredience:
  • 0,5 kg vanilkové zmrzliny
  • 100 g drcených corn flakes
  • 1 lžička skořice
  • olej na smažení
Smažená zmrzlina

Z lehce natáté zmrzliny vytvořte koule (pokud nemáte lžíci na zmrzlinu, můžete použít normální lžíci a ideální tvar pak dotáhnout válením v rukách) a obalte je ve směsi skořice a kukuřičných lupínků. Přesuňte je do krabičky a dejte zamrazit, ideálně alespoň na hodinu. Koule si můžete vyrobit i do zásoby, nějakou dobu v mrazáku vydrží a můžete je příležitostně vytahovat a smažit.
Samotné smažení musí probíhat velmi rychle, aby zmrzlina neroztála. Rozehřejte si v malém úzkém hrnci olej (raději si jeho horkost otestujte vhozením jednoho lupínku - když se kolem něj vytvoří spousta bublinek, můžete začít smažit) a vhoďte do něj jednu kouli. Tu smažte 8-10 sekund, pak rychle vytáhněte a přendejte na nachystaný talíř a ihned servírujte. Nesmažte více koulí najednou - nebudete stíhat je vytahovat a roztopí se v hrnci.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí:
  • 6 - 8 (vznikne 1200 g zmrzliny)

Ingredience:
  • 300 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Vanilková zmrzlina

Kondenzované mléko, smetanu ke šlehání a extrakt šlehejte, až směs zpevní - měla by vypadat jako pěkně tuhá šlehačka.Směs dejte do nádoby na mražení, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte zamrazit.


Jak na vanilkový extrakt?
Vanilkový extrakt si připravíte docela jednoduše. Je mnohem lepší než syntetické náhražky z obchodu, vydrží vám dlouho a pravou chuť vanilky vám nic nenahradí. Vanilkový lusk ponořte do nádobky se 100 ml vodky (dobře se mi osvědčila vysoká úzká sklenička od oliv). Vodky může být klidně i víc, aby byl lusk celý ponořený. Nádobku dejte do temna a jednou za čas protřepejte. Takto připravený extrakt vydží opravdu dlouho a uplatníte jej při pečení různých dobrot. Pokud tvoříte zmrzlinu právě teď a exktrakt nemáte připravený, můžete do zmrzliny použít vydlabaný obsah z jednoho vanilkového lusku. Lusky doporučuju zakoupit v nějaké zdravé výživě, ty ze supermarketu jsou zbytečně drahé.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama