Tradiční britský Trifle

27. dubna 2015 v 13:48 | Kozí máma |  Britská kuchyně
"Trifle" - je klasický viktoriánský recept, který byl a je i dnes oblíbený při různých oslavách a větších párty. Připravuje se snadno ve větší míse. Tento výtečný dezert se vždy podaří a jeho příprava je snadná.
První zmínka o receptu nazvaném Trifle (v překladu hloupost, drobnost, maličkost) pochází již z roku 1596 od Thomase Dawsona, který popisuje recept z husté smetany ochucené cukrem, zázvorem a růžovou vodou. O šedesát let později ke smetane přibyl vaječný krém, který se navršil na chleba nasáklý alkoholem. Nejaký výzkum prokázal že se recept vyvinul z podobného dezertu, který byl zným pod názvem Fool nebo Foole (v překladu blázen, hlupák) a původně byla tato jména vzájemně zaměnitelná. První známý recept na želé je z roku 1747 v knize Umění vaření od Hannah Glasse. Hannah vytvořila želé pomocí jeleního paroží a telecích nožiček. První písemná zmínka o Trifle s želé je z roku 1861, kdy byl popsán básníkem Oliverem Wendellem Holmesem.
Existuje mnoho variant na tento dezert s různými druhy alkoholu, často prokládány čerstvým ovocem. Já se snažila o nalezení co nejtradičnější varianty. Takže zde je recept na Trifle, který pochází ještě z doby, než se do něj přidalo želé. Je to poměrně dost sladké, takže pokud nejste zrovna cukromilci, nebojte se na cukru ubrat. U mé rodiny sklidil dezert velký úspěch, a velmi rychle zmizel (i když to bylo prý "sladké jak sviňa"). Je to pěkně kalorická bomba, časově i finančně vcelku nenáročná.


Jak dlouho?
  • 30 minut
Počet porcí
  • 4-6
Ingredience:
  • 4 žloutky
  • 400 ml 12 % smetany
  • 50 g cukru
  • piškotový moučník upečený nebo koupený, případně cukrářské piškoty "lady fingers"
  • malinový džem
  • 1 sklenička sherry
  • 200 ml 30 % šlehačky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr nebo lžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
  • mandle, malé růžičky aj. květiny
Tradiční trifle

1. Nejprve rozšlehejte žloutky až vznikne světle žlutá napěněná směs. Ohřejte smetanu s 50 g cukru a vodou z pomerančových květů nebo 1 lžičkou vanilkového extraktu; (když nic z toho nemáte přidejte sáček vanilkového cukru nebo vanilkový lusk (pak vyjměte)). Do mírně teplé mléčné směsi (nesmí být horká!) nalijte za velmi intenzivního šlehání žloutky. Směs postavte na mírný oheň (nejlépe na vodní lázeň) a stále míchejte až do zhoustnutí až krém pokrývá vařečku nebo lžíci souvislou vrstvou. Krém vylijte do misky, přikryjte a ochlaďte v lednici, aby byl velmi studený.
2. Upečený piškot nakrájejte na proužky dlouhé a silné jako prst, případně využijte koupený piškotový korpus nebo cukrářské piškoty ("lady fingers"). Každý kousek piškotu potřete po jedné straně malinovým džemem a na okamžik vnořte do skleničky se sherry. Polovinu ochucených kousků piškotu naklaďte na dno skleněné servírovací mísy nebo misek. Na tuto vrstvu piškotů nalijte polovinu množství vychlazeného vaječného krému.
3. Ušlehejte šlehačku s cukrem a ochuťte vanilkovou esencí nebo vanilkovým cukrem. Polovinu připravené šlehačkové pěny lehce rozložte na vaječný krém.
4. Pak položte ještě ještě jednu vrstvu stejně jak je výše popsáno. Poslední vrstvu můžete libovolně dozdobit.
5. Dejte chladit nejméně na 12 hodin.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama