Květen 2015

Consommé s klokaními ravioli

31. května 2015 v 20:10 | Kozí máma |  Australská kuchyně
Na Austrálii jsem měla původně vymyšlenou dýňovou polévku, nicméně jsem dostala od manžela zákaz. Tak jsem zalovila v Kangaroo Cookbook, kterou vydala Kangaroo Industry Asociation. Výjimečně se nejedná o recepty tradiční kuchyně, ale o recepty, které vymysleli či vylepšili významní šéfkuchaři východní Asie. Konkrétně tento recept v knize uvedl Gary Johnson, šéfkuchař hotelu Hilton v Sydney.
Klokaním masem se budu více zabývat v článku o klokaním steaku. Jak název napovídá consommé pochází z Francie a je to druh čiré polévky, která vznikne delším vařením masa a bývá čiřena vaječnými bílky pro ostranění tuku a sedimentovaných částic. A ravioli jsou italskou doménou a jedná se o druh těstovin plněný masem či zeleninou. A podávají se buď ve vývaru, jako v našem případě či s omáčkami.
Příprava tohohle jídla je fakt babračka, z celého australského menu mi zabralo nejvíc práce, protože je de fakto potřeba do něj připravit 4 různé části. Nicméně je chuťově skvělé a jsem ráda, že jsem měla možnost se naučit zase něco nového.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: více než hodina
  • Vaření + pečení: 2 hodiny
Počet porcí:
  • 4-5

Ingredience:
Rajčatová omáčka
  • 200 g rajčatové dužiny bez slupek
  • 12 g cukru
  • 20 ml (cca lžíce) bílého vinného octa
  • 20 ml červeného vinného octa
  • půl badyánu
  • půl svitku skořice
  • půl lžičky drceného kmínu
  • chilli
  • stroužek česneku
  • 20 ml medu

Těsto na ravioli
  • 2 vejce + 1 na potření
  • 200 g hrubé mouky
  • 20 ml olivového oleje
  • sůl, pepř

Náplň do raviol
  • 200 g klokaního masa
  • malá cibule nakrájená
  • 1 mrkev
  • půl lžičky cukru
  • 20 g konzervovaných rajčat i se šťávou
  • 1 stroužek česneku
  • koření Bush Spices (lze nakradit majoránkou, červenou paprikou, chilli a rozmarýnem, které tato směs obsahuje), sůl, pepř

Kuřecí consommé
  • kuřecí koráb, ořezky (já použila kuřecí "prdelky")
  • 1,5 litru kuřecího vývaru (nebo vody)
  • 2 bílky
  • 1 rozpůlená cibule
  • koření dle chuti (rozmarýn, tymián, petržel, celer - svazané, tzv. bouquet garni)
  • 5 kuliček pepře
  • sůl
Kuřecí consommé s tomatovou omáčkou a klokaními ravioli

1. Nejprve dejte vařit consommé. Do hrnce dejte kuře na vývar, pepř, sůl, bílky. Půlky cibule přismahněte dotmava na pánvi či grilu a přidejte také do hrnce - pomohou vám upravit barvu polévky. Nakonec přidejte vývar/ vodu, zamíchejte a přiveďte k varu. Pozvolna přiveďte k varu a už nemíchejte!
Je důležité, aby maso vyplavalo na povrch. Poté ihned stáhněte plamen na minimum, z kraje shrňte vrstvu surovin stranou, aby na hladině vzniklo "okénko" a mohl tudy lehce probublávat vývar. Bílky na sebe naváží sražené bílkoviny z masa a tak se vývar samočistí. Vařte 2 hodiny a v případě odparu vody ještě přilijte (a že se té vody odpaří docela dost).

2. Dále dejte péct maso na náplň do raviol. Předehřejte si troubu na 160°C. Nechte maso zatáhnout na troše oleje na pánvi, přidejte cibuli, mrkev, prolisovaný česnek, 400 ml vývaru, rajčata, cukr a koření včetně soli a pepře. To vše přesuňte do pekáče, přikryjte a pečte cca 2 hodiny, dokud není maso měkké a rozpadavé.

3. Rajčatovou omáčku vytvoříte velmi jednoduše smícháním všech ingrediencí v pánvi či rendlíku a občasným mícháním na mírném ohni odpařujte až do poměrně tuhé konzistence.

4. Suroviny na těsto na ravioli smíchejte v misce, vyhněťte hladké a nelepivé těsto a nechte odpočinout.

5. Vývar sceďte přes husté síto či bavlněnou látku, abyste získali velmi čirý vývar. Upečené maso vyjměte z trouby, nechte zchládnout a pak z něj vytvořte homogenní směs, kterou budete plnit ravioli. Těsto vyválejte na tloušťku cca 2 mm a pomocí kulatých vykrajovátek vykrajujte kolečka o průměru 8 cm. Ty pak pomažte rozšlehaným vejcem a plňte lžičkou klokaní směsi. Ravioli sviňte a vhazujte do vroucí osolené vody, kde je vařte dokud nevyplavou na povrch (trvá to 6-8 minut).

6. Polévku servírujte s 2-3 kusy raviol a s cca lžičkou rajčatové omáčky, která pokrm skvěle dochutí.

Avokádový tartar s krevetami

31. května 2015 v 0:15 | Kozí máma |  Australská kuchyně
Tohle jídlo spojuje dvě dokonalé suroviny - avokádo a krevety. Tartar z avokáda je chutný předkrm a pro dietáře klidně i hlavní chod. Při výběru avokáda buďte důslední a vybírejte pouze avokáda měkká. Ta jsou totiž zralá a chuťově i konzistenčně optimální. S nezralým se těžko pracuje a chuť není tak rozvinutá. Pokud ovšem v obchodě nemají zralá avokáda a seženete pouze tvrdá, neklesejte na mysli, kupte i je a nechte v teple dozrát. Pár dnů to potrvá. Pokud tartar používáte jako předkrm, nedávejte ho na jednotlivé porce moc, ať se tím strávníci nepřesytí.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí:
  • 4

Ingredience:
  • 200g vyloupaných krevet
  • sezamový olej
  • sůl, pepř, kopr
  • 1 avokádo
  • 1/2 limetky
  • ocet balzamico
  • sezamová semínka
Tartar z avokáda

Krevety zprudka opečte na sezamovém oleji, osolte je a opepřete a nakonec po­sypte koprem. Avokádo oloupejte, rozkrojte, zbavte semen a nakrájejte na kousky nebo protlačte přes kráječ na brambory (na bramborový salát). Zakapejte je šťávou z limety, aby nezhnědla, a podle chuti osolte a ope­přete. Na talířích udělejte avokádová lůžka, zakápněte je balzamikovým octem, posypte sezamovými semínky a navrch dejte kre­vety. Podávejte vychlazené nebo při pokojové teplotě.


Tartar nebo tatarák?
Je to v podstatě to samé. Tartar je anglický výraz pro tatarák. My češi to občas rozlišujeme tak, že jako tatarák označujeme pouze syrovou drť z masa a jako tartar noblesněji nazýváme takto upravené pokrmy z ovoce či zeleniny.

Damper - super rychlý chleba

29. května 2015 v 0:01 | Kozí máma |  Australská kuchyně
Když jsem hledala, co uvařit pro australský víkend, zavadila jsem také o damper. Jedná se o světlý nekynutý chléb, jehož příprava je opravdu primitivní. Když jsem si tak procházela recepty na damper, zjistila jsem, že co recept, to jiné složení. Někdo dává mléko, jiný ne, tu bylo více másla, jinde méně. Jeden recept dokonce obsahoval i brambory. Je kypřený jedlou sodou nebo kypřícím práškem, proto vám ušetří čas, který jiný chleba tráví kynutím.
Damper byl vlastně stvořen pro to, aby byl jednoduchý. Vymysleli jej honáci, kteří cestovali v odlehlých oblastech Austrálie celé týdny a měsíce a k dispozici měli pouze základní příděly mouky, cukru, čaje a masa. A tak z dostupných surovin vykoumali něco dobrého, aby to maso nemuseli jíst samotné. Chléb pekli v popelu táborového ohně, kde jim celé pečení zabralo 30-40 minut, dokud chléb nezněl při poklepání dutě. Konzumovali jej pak s pečeným masem nebo se "zlatým sirupem" (sirup vznikající při výrobě cukru, melasa to nebude, internetové zdroje to spíš přirovnávají k medu). Tento chléb je také populární mezi domorodci, kteří jej pekli v popelu tamních požárů, které asi v bushi nejsou nic neobvyklého. Později se rozšířil i mezi táborníky a nyní na něj narazíte i v australských pekárnách.
Jako předvoj mého australského víkendu jsem tedy upekla honácký damper. Popel zrovna došel, takže jsem použila troubu.
A pokud vám váš damper praskne, nelekejte se. K damperu to prostě patří a 95 % všech damperů co jsem našla vypadalo úplně stejně jako ten můj. Jinak je to bochníček celkem menší, tak pokud plánujete nakrmit celou rodinu, použijte dvojnásobné množství surovin.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 5 minut
  • Pečení: 30 minut

Počet porcí:
  • 4

Ingredience:
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 25 g másla
  • 175 ml mléka/ vody
Damper

Prosejte mouku s kypřícím práškem a přidete zbývající ingredience. Vyhněťte hladké těsto a vytvarujte z něj kouli, kterou na plechu zploštěte tak, aby měla v průměru 17 cm. Ve středu nařízněte hlubší kříž a jemně potřete mlékem/ vodou. Pečte v troubě (nebo popelu) předehřáté na 190°C 30 minut dokud povrch nezezlátne. Správně upečený damper by měl na poklepání znít dutě.

Severoafrický víkend

28. května 2015 v 13:08 | Kozí máma |  Africká kuchyně
Africká kuchyně je skvělá svou jednoduchostí, pestrostí chutí i barev a cenovou nenáročností surovin. Protože afrika je velká a recepty odtamtud nejsou příliš rozšířené (mimo jiné také proto, že je tam velký podíl negramotných lidí a mnoho z nich je příliš chudá na to, aby měli počítač a dávali recepty na internet), tak jsem se rozhodla ji nevařit podle zemí, ale rozdělila jsem ji na sever a jih, předpokládám, že Afrika nebude svými chutěmi tak rozmanitá zem od země jako Evropa.
Začala jsem tedy se severní Afrikou. Je to oblast bohatá ať už kvůli turistuckému ruchu či přírodnímu bohatství. Převládá zde muslimské náboženství a arabská kultura se samozřejmě dotýká i jídla, proto je tato kuchyně v mnohém podobná západoasijským pokrmům.
Podařilo se mi natrefit zejména na recepty z Maroka, možná se k Africe ještě časem vrátím s Egyptem, protože přece jenom takhle stará civilizace musí mít jistě velmi rozmanitou gastronomii.
Plodiny které jsou pro severní Afriku typické jsou například pomeranče, mandle, datle, cizrna. Je zde také díky přítomnosti moře rozšířený rybolov. V muslimských zemích samozřejmě nenajdete vepřové.
A zde je mé menu na první africký víkend - ideální pro ty, co drží dietu, protože po tomhle určitě nepřiberete :)

Polévka: Cizrnová
Hlavní chod: Krůtí kus-kus

Smažené banány

28. května 2015 v 0:19 | Kozí máma |  Africká kuchyně
Banány jsou jedním z nejhojnějších vývozních artiklů Afriky a hojně rozšířenou plodinou v tropech vůbec. V zemi svého původu se k účelu smažení používají tzv. plantainy, což jsou zeleninové banány. Od těch našich se liší tím, že jsou větší, zelenější, mají vyšší obsah škrobu a před konzumací se tepelně upravují. U nás jsou bohužel těžko dostupné, proto musíme trochu zababicovatět a použít ke smažení banány obyčejné. Doporučuji použít banány téměř nezralé, protože u těch zralých se vám stane to co mě, tedy že se rozpliznou a přichytí k pánvi.
Nicméně abych byla upřímná, tak u těchto banánů kromě jemné karamelizace a toho že chutnají fakt dobře s cukrem, jsem nějakou velkou změnu nezaznamenala, takže doporučím místo tohoto pokrmu spíš konzumovat banány v syrovém stavu, protože zde navíc dochází k nezdravým změnám při smažení - absorbce tuku a ztráta vitaminů. Nicméně když někde narazíte na plantainy, neváhejte je osmažit a pak si na nich smlsněte buď s cukrem nebo s chilli, jako pravý afričan!


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 5 minut
  • Smažení: 5 minut

Počet porcí:
  • 4

Ingredience:
  • 2 banány
  • olej, cukr
Smažené banány

Banány oloupejte, pokud jsou větší, tak nakrájete na kolečka, menší rozkrojte napůl. Osmažte je v rozpáleném oleji z obou stran a podávejte posypané moučkovým cukrem.

Krůtí kuskus

26. května 2015 v 11:57 | Kozí máma |  Africká kuchyně
Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Ať už podávaný nasladko či naslano, kuskus k Africe prostě patří. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vroucí vodou nebo vařícím pokrmem.
Co se týče krůtího masa, tak obecně je tento druh masa vnímán jako nejdietnější a z výživového hlediska velmi hodnotný díky složení bílkovin a nízké tučnosti masa. Na přípravu velmi jednoduché a rychlé.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 10 minut

Počet porcí:
  • 4

Ingredience:
  • 200 g krůtích prsou
  • 1 velkou cibuli
  • 1 malý bílý jogurt
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • kari
  • olivový olej
  • 200g kuskusu
Krůtí prsa s kuskusem

1. Krůtí prsa nakrájejte na drobné nudliččky, přidejte jogurt, rajčatový protlak, 2 lžíce olivového oleje, sůl a kari. Vše promíchejte a nechte v lednici alespoň hodinu.
2. 200 g kuskusu zalijte 3dcl vroucího kuřecího vývaru, hrnec odstavte a přikryjte asi na 5 minut, pak přidejte lžíci olivového oleje, promíchejte a nechte ještě odstát 2 minuty.
3. Krůtí prsa připravte na pánvi (cca.10 minut), na vedlejší pánvi opečte do zlata cibuli pokrájenou na kolečka (cca. 5 minut), nakonec můžete vše smíchat i s kuskusem nebo podávejte všechny ingredience zvlášť.

Cizrnová polévka

18. května 2015 v 23:48 | Kozí máma |  Africká kuchyně
Tahle polévka je skvělá svou nenáročností přípravy, dostupností surovin i vysokou nutriční hodnotou. Překvapí vás zajímavou kombinací chutí, tak směle do ní!


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 10 minut

Počet porcí:
  • 4

Ingredience:
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 řapíky celeru, nasekané
  • 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 lžičky mletého kmínu, nejlíp římského
  • 600 ml vřelého zeleninového vývaru
  • 400g plechovka sekaných rajčat s česnekem
  • 400g plechovka cizrny, propláchnuté
  • 100 g fazolí - z plechovky či mražených - širokých či běžných zelených lusků
  • kůra a šťáva z ½-1 citronu - podle chuti
  • sůl a pepř na dochucení
  • hrst čerstvého koriandru nebo petrželky
Marocká cizrnová polévka

1. V hrnci zahřejte olej a zvolna, za častého míchání na něm opečte celer s cibulí; za deset minut budou krásně vláčné. Poprašte kmínem a smažte ještě minutu.

2. Zvyšte plamen, přilijte vývar, rajčata a cizrnu a řádně opepřete, nejlépe čerstvě mletým pepřem. Osm minut zlehka vařte, pak přidejte fazolky a citronovou šťávu. Před podáváním dochuťte a posypte trochou kůry i sekanými bylinkami. Jezte s chlebovými plackami.

Salát s pomeranči a ředkvičkou

17. května 2015 v 23:45 | Kozí máma |  Africká kuchyně
Toto marocké jídlo zvláštně kombinuje sladkokyselou chuť pomeranče s ostrou chutí ředkvičky. Já jej zvolila jako lehký předkrm svého afrického víkendu. Jedná se o rychlý, časově i finančně nenáročný recept, který zvládne i dítě. A navíc je nabitý vitamíny a rozmanitými chutěmi.
Jen dejte pozor při výběru pomerančů, pokud se vám nezadaří koupit chutné ovoce, tak vám to může pokazit celkový dojem z pokrmu (nejlepší pomeranče bývají před Vánocema).


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí:
  • 6

Ingredience:
  • 3 pomeranče
  • malý svazek drobných ředkviček, nakrájených na velmi tenké plátky
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • pár kapek citrusové vody (nemusí být, k dostání v orientálních obchodech)
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • ¼ lžičky mleté skořice
Pomerančový salát s ředkvičkami

Pomeranče oloupejte, nakrájejte na plátky a rozložte na dezertní talířky. Proložte je ředkvičkami a přelijte citronovou šťávou a pokapejte citrusovou vodou. Těsně před podáváním poprašte moučkovým cukrem a skořicí.

Jídelníček na zkouškové období

7. května 2015 v 19:58 | Kozí máma |  Ostatní
Jako spousta jiných studentů se potýkám s tím, co jíst o zkouškovém. Přece jenom je to poměrně dlouhé období, kdy je člověk doma sám, většinu času spotřebuje na učení, ale jíst se musí, takže je třeba vykoumat co si uklohnit ideálně za málo peněz a v co nejrychlejším čase. A ještě k tomu chutně a vydatně. Už od svého prvního roku na výšce si na zkouškové a na prázdniny sestavuju jídelníček. Snažím se najít jídla, která splňují výše uvedené požadavky a přestože se jedná o studentskou stravu, tak nechci, aby to byl úplný "kekel". Pořadí jídel kombinuju tak, aby splňovaly určitou pestrost jídelníčku i nějaké nutriční hodnoty. Vařívám si na dva dny, proto práce s jídlem nemám tolik. V článku níže bude část z mých vybraných jídelníčků, recepty zde neuvádím, ale po kliknutí na název jídla se vám recept zobrazí na nějakém jiném webu, podle kterého jsem vařila i já. Často to nejsou nějaké hyper super kreativní recepty, také si ráda pochutnám na klasické české kuchyni...


Čínský víkend

6. května 2015 v 20:35 | Kozí máma |  Čínská kuchyně
Čína je jednou ze zemí s největším počtem obyvatel. Rozkládá se také na poměrně dost velké rozloze, proto není divu, že čínská kuchyně je tak pestrá.
Dominují zde ostré chutě způsobené sečuánským pepřem, česnekem, chilli a zázvorem. Nejčastěji konzumovaným masem je kuřecí a nejobvyklejší přílohou je všudypřítomná rýže. Charakteristickou úpravou je smažení na wok pánvi. A právě to jsou důvody proč je čínská kuchyně tak oblíbená. Na přípravu jednoduchá, pálivé mají lidi rádi a neznám nikoho, kdo by nejedl kuřata. Jídla jsou to dietní, plná zeleniny.
Na čínský víkend jsem se snažila najít co nejtypičtější jídla, nicméně čína se dělí na tolik provincií, z nichž každá má vlastní zajímavou typickou kuchyni, že by mi na její popsání nestačil ani měsíc, natožpak víkend.
Čína z pohledu Středoevropanky (a ano, vím že závitky jsou vietnamské):

Předkrm: Letní závitek
Polévka: Pekingská
Hlavní chod: Kung pao


Pokud máte zájem o více receptů z čínské kuchyně, můžete mrknout na zajímavé knihy zde