Consommé s klokaními ravioli

31. května 2015 v 20:10 | Kozí máma |  Australská kuchyně
Na Austrálii jsem měla původně vymyšlenou dýňovou polévku, nicméně jsem dostala od manžela zákaz. Tak jsem zalovila v Kangaroo Cookbook, kterou vydala Kangaroo Industry Asociation. Výjimečně se nejedná o recepty tradiční kuchyně, ale o recepty, které vymysleli či vylepšili významní šéfkuchaři východní Asie. Konkrétně tento recept v knize uvedl Gary Johnson, šéfkuchař hotelu Hilton v Sydney.
Klokaním masem se budu více zabývat v článku o klokaním steaku. Jak název napovídá consommé pochází z Francie a je to druh čiré polévky, která vznikne delším vařením masa a bývá čiřena vaječnými bílky pro ostranění tuku a sedimentovaných částic. A ravioli jsou italskou doménou a jedná se o druh těstovin plněný masem či zeleninou. A podávají se buď ve vývaru, jako v našem případě či s omáčkami.
Příprava tohohle jídla je fakt babračka, z celého australského menu mi zabralo nejvíc práce, protože je de fakto potřeba do něj připravit 4 různé části. Nicméně je chuťově skvělé a jsem ráda, že jsem měla možnost se naučit zase něco nového.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: více než hodina
  • Vaření + pečení: 2 hodiny
Počet porcí:
  • 4-5

Ingredience:
Rajčatová omáčka
  • 200 g rajčatové dužiny bez slupek
  • 12 g cukru
  • 20 ml (cca lžíce) bílého vinného octa
  • 20 ml červeného vinného octa
  • půl badyánu
  • půl svitku skořice
  • půl lžičky drceného kmínu
  • chilli
  • stroužek česneku
  • 20 ml medu

Těsto na ravioli
  • 2 vejce + 1 na potření
  • 200 g hrubé mouky
  • 20 ml olivového oleje
  • sůl, pepř

Náplň do raviol
  • 200 g klokaního masa
  • malá cibule nakrájená
  • 1 mrkev
  • půl lžičky cukru
  • 20 g konzervovaných rajčat i se šťávou
  • 1 stroužek česneku
  • koření Bush Spices (lze nakradit majoránkou, červenou paprikou, chilli a rozmarýnem, které tato směs obsahuje), sůl, pepř

Kuřecí consommé
  • kuřecí koráb, ořezky (já použila kuřecí "prdelky")
  • 1,5 litru kuřecího vývaru (nebo vody)
  • 2 bílky
  • 1 rozpůlená cibule
  • koření dle chuti (rozmarýn, tymián, petržel, celer - svazané, tzv. bouquet garni)
  • 5 kuliček pepře
  • sůl
Kuřecí consommé s tomatovou omáčkou a klokaními ravioli

1. Nejprve dejte vařit consommé. Do hrnce dejte kuře na vývar, pepř, sůl, bílky. Půlky cibule přismahněte dotmava na pánvi či grilu a přidejte také do hrnce - pomohou vám upravit barvu polévky. Nakonec přidejte vývar/ vodu, zamíchejte a přiveďte k varu. Pozvolna přiveďte k varu a už nemíchejte!
Je důležité, aby maso vyplavalo na povrch. Poté ihned stáhněte plamen na minimum, z kraje shrňte vrstvu surovin stranou, aby na hladině vzniklo "okénko" a mohl tudy lehce probublávat vývar. Bílky na sebe naváží sražené bílkoviny z masa a tak se vývar samočistí. Vařte 2 hodiny a v případě odparu vody ještě přilijte (a že se té vody odpaří docela dost).

2. Dále dejte péct maso na náplň do raviol. Předehřejte si troubu na 160°C. Nechte maso zatáhnout na troše oleje na pánvi, přidejte cibuli, mrkev, prolisovaný česnek, 400 ml vývaru, rajčata, cukr a koření včetně soli a pepře. To vše přesuňte do pekáče, přikryjte a pečte cca 2 hodiny, dokud není maso měkké a rozpadavé.

3. Rajčatovou omáčku vytvoříte velmi jednoduše smícháním všech ingrediencí v pánvi či rendlíku a občasným mícháním na mírném ohni odpařujte až do poměrně tuhé konzistence.

4. Suroviny na těsto na ravioli smíchejte v misce, vyhněťte hladké a nelepivé těsto a nechte odpočinout.

5. Vývar sceďte přes husté síto či bavlněnou látku, abyste získali velmi čirý vývar. Upečené maso vyjměte z trouby, nechte zchládnout a pak z něj vytvořte homogenní směs, kterou budete plnit ravioli. Těsto vyválejte na tloušťku cca 2 mm a pomocí kulatých vykrajovátek vykrajujte kolečka o průměru 8 cm. Ty pak pomažte rozšlehaným vejcem a plňte lžičkou klokaní směsi. Ravioli sviňte a vhazujte do vroucí osolené vody, kde je vařte dokud nevyplavou na povrch (trvá to 6-8 minut).

6. Polévku servírujte s 2-3 kusy raviol a s cca lžičkou rajčatové omáčky, která pokrm skvěle dochutí.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama