Damper - super rychlý chleba

29. května 2015 v 0:01 | Kozí máma |  Australská kuchyně
Když jsem hledala, co uvařit pro australský víkend, zavadila jsem také o damper. Jedná se o světlý nekynutý chléb, jehož příprava je opravdu primitivní. Když jsem si tak procházela recepty na damper, zjistila jsem, že co recept, to jiné složení. Někdo dává mléko, jiný ne, tu bylo více másla, jinde méně. Jeden recept dokonce obsahoval i brambory. Je kypřený jedlou sodou nebo kypřícím práškem, proto vám ušetří čas, který jiný chleba tráví kynutím.
Damper byl vlastně stvořen pro to, aby byl jednoduchý. Vymysleli jej honáci, kteří cestovali v odlehlých oblastech Austrálie celé týdny a měsíce a k dispozici měli pouze základní příděly mouky, cukru, čaje a masa. A tak z dostupných surovin vykoumali něco dobrého, aby to maso nemuseli jíst samotné. Chléb pekli v popelu táborového ohně, kde jim celé pečení zabralo 30-40 minut, dokud chléb nezněl při poklepání dutě. Konzumovali jej pak s pečeným masem nebo se "zlatým sirupem" (sirup vznikající při výrobě cukru, melasa to nebude, internetové zdroje to spíš přirovnávají k medu). Tento chléb je také populární mezi domorodci, kteří jej pekli v popelu tamních požárů, které asi v bushi nejsou nic neobvyklého. Později se rozšířil i mezi táborníky a nyní na něj narazíte i v australských pekárnách.
Jako předvoj mého australského víkendu jsem tedy upekla honácký damper. Popel zrovna došel, takže jsem použila troubu.
A pokud vám váš damper praskne, nelekejte se. K damperu to prostě patří a 95 % všech damperů co jsem našla vypadalo úplně stejně jako ten můj. Jinak je to bochníček celkem menší, tak pokud plánujete nakrmit celou rodinu, použijte dvojnásobné množství surovin.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 5 minut
  • Pečení: 30 minut

Počet porcí:
  • 4

Ingredience:
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 25 g másla
  • 175 ml mléka/ vody
Damper

Prosejte mouku s kypřícím práškem a přidete zbývající ingredience. Vyhněťte hladké těsto a vytvarujte z něj kouli, kterou na plechu zploštěte tak, aby měla v průměru 17 cm. Ve středu nařízněte hlubší kříž a jemně potřete mlékem/ vodou. Pečte v troubě (nebo popelu) předehřáté na 190°C 30 minut dokud povrch nezezlátne. Správně upečený damper by měl na poklepání znít dutě.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kačenka Kačenka | E-mail | Web | 14. září 2016 v 12:05 | Reagovat

To zní jako něco, co se musí hned vyzkoušet. Nebude to ale kvůli nepřítomnosti kvasu nebo kvasnic tak trochu bez chuti? Jako chápu, že když se to peče na ohni, chuť se dostaví od popela, ale co v elektrické troubě?

2 Kozí máma Kozí máma | Web | 17. září 2016 v 16:02 | Reagovat

[1]: Máte úplnou pravdu, pro nás, co jsme zvyklí na klasický pšenično-žitný, to není tak úplně to pravé ořechové :)

3 Kateřina Kateřina | 28. října 2016 v 18:34 | Reagovat

Dobrý den, právě jsem ochutnala upečený chléb:).Je vynikající. Přidala jsem jen lněné semínko a drcený kmín. Vřele doporučuji. A přijdu si jako v bushi:). Děkuji za tip, pěkné dny,K.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama