Yōkan

1. května 2015 v 23:17 | Kozí máma |  Japonská kuchyně
Yōkan je hustý rosolovitý dezert, který se překvapivě vyrábí ze slané suroviny - konkrétně z fazolí adzuki. Původně čínský dezert se vyráběl z kolagenu získaného z vařeného jehněčího. Když se však recept dostal do Japonska, prožil pár obmněn. A to zejména proto, že pokrm zde uvedli Zen buddhisté, jimž víra zabíjení zvířat zakazuje. Nahradili proto zvířecí želatinu fazolemi a pšeničnou moukou. Agar (tj. přírodní polysacharid získávající se z mořských řas) se začal používat až po svém objevení v 19. století. Yōkan se stal jednou z nejpopulárnějších japonských cukrovinek. Ani se tomu nedivím, protože ať jsem jej nabídla komukoli, všem velmi chutnal. Přestože má poněkud specifickou chuť díky použitým fazolím jistě si jej zamilujete. A je to také velmi zdravá potravina - fazole obsahují mnoho nutričně cenných látek.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 1 hodina
  • Vaření: 1 hodina + 20 minut

Počet porcí:
  • 6-8

Ingredience:
  • 1 šálek fazolí adzuki
  • 8-10 g agaru
  • 1 šálek cukru
Yōkan


Fazole si namočte den dopředu. Vylouženou vodu slijte, přespte do hrnce, zalijte vodou a vařte cca hodinu tak, aby byly zcela měkké a rozpadaly se (pozor ať se nepřipálí! ). Pak je propasírujte přes síto.
Do hrnce dejte šálek vody s agarem a přiveďte k varu. Poté přidejte cukr a počkejte, až se rozpustí. Nakonec přidejte pastu z azuki a rozmíchejte. Vařte 20 minut na mírném plameni, dokud nebude mít konzistenci rozpuštěné čokolády. Nalijte do formy na toastový chléb a nechte zchladit.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama