Bagety

28. června 2015 v 16:13 | Kozí máma |  Francouzská kuchyně
Když se řekne Francie, snad každý si představí víno, sýry, barety a bagety. Proto když chci vařit francouzskou kuchyni musím jednoznačně začít bagetami.
Bagety jsou velmi populární zejména díky tomu, že je to pečivo, ve kterém je v dokonalé rovnováze měkká střídka a křupavá kůrka. Je to dlouhý francouzský chléb, který se podává jako předkrm, či jako příloha k polévce nebo sýrům. Většinou mívá 5 až 6 cm v průměru a délka se pohybuje od 65 cm až k metru. Název "bageta" se začal používat až od roku 1920. Název baguette vlastně znamená hůlku. Dlouhé chleby se vyráběly už za Ludvíka XIV. - tehdy byly ještě široké, později byly zúženy. Údajně byl v říjnu roku 1920 vydán zákon, který zakazoval pekařům pracoval před 4. hodinou ráno a díky tomu nebylo možné, aby se tradiční kulatý bochník chleba dostal zavčasu na stůl zákazníkům. Dlouhé štíhlé bagety vyřešily tento problém, protože mohla být připravena a upečena poměrně rychle. Toto omezení se pravděpodobně nejvíce zasloužilo o popularizaci baget ve Francii.
Na přípravu baget nepotřebujete mnoho surovin a výsledek je fantastický. Nemohla jsem se vynadívat na tu dokonalou střídku... Bagety jsem podávala s pažitkovým máslem, které jsem udělala rozmixováním změklého másla s olivovým olejem, pažitkou, solí a pepřem. Bon appétit!


Jak dlouho?
• Doba přípravy: 30 minut
• Kynutí: 12 + 1,5 + 1,5 hodiny
• Pečení: 10-15 minut

Počet porcí:
• 5 baget

Ingredience:
Na kvásek:
• 300 g hladké mouky
• 300 ml vody
• kousek čerstvého droždí o velikosti asi 1 x 1 cm
• olej na vymazání mísy

Těsto:
• 600 g hladké mouky
• 10 g čerstvých kvasnic
• 18 g soli
• 380 ml vody
Bagety

Pro přípravu domácí bagety si budete muset vytvořit vlastní bagetový kvásek - poliš. Kvasnice rozdrobte do vlažné vody, přidejte mouku, vše promíchejte. Misku přikryjte fólií a nechte obsah v pokojové teplotě zrát přibližně 12-16 hodin.
V robotu promíchejte mouku s vodou a kvasnicemi, krátce prohněťte a nechte základ asi 15 minut stát. Pak do směsi přidejte sůl, vyběhlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Možná se vám bude zdát trochu řidší, ale další kynutí ho dostatečně zpevní. Velkou mísu vymažte olejem a přendejte do ní těsto a přikryjte ho víkem nebo fólií. Dál těsto kyne v uzavřené nádobě na teplém místě 2 hodiny od chvíle, kdy jste ho zadělali, s tím, že ho dvakrát po 45 minutách natáhnete a přeložíte .
Těsto rozdělte postupně na pět stejných bochánků. Každý z nich propracujte tak, že vždy kraje naskládáte směrem do středu. Deset minut nechte každý bochánek odpočívat, poté berte jeden po druhém, srolujte ho do ruličky a plochými dlaněmi vytvarujte podlouhlou bagetu.
Pečivo teď musí ještě asi hodinu a půl kynout (možná i dvě hodiny), nebo je můžete opět schovat do lednice a nechat kynout déle. Nožem na pečivo každou svrchu na několika místech nařízněte (asi do hloubky 0,5 cm, čepel trochu nakloňte). Pečte 10-15 minut při 250°C.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama