Boršč

7. června 2015 v 0:14 | Kozí máma |  Ruská kuchyně
Boršč je specialitou východoevropské kuchyně. Na Ukrajině a v Rusku se bez něj prostě neobejdou. Údajně název "boršč" pochází od Bolševníku obecného, který býval součástí. Pak byl nahrazen zeleninou, zejména pak řepou. Existuje mnoho variant, základní dělení je na studený a teplý boršč, které se samozřejmě odlišují recepturou.
Původ polévky není přesně znám, pravděpodobně pochází z Ukrajiny či Běloruska, kde se připravoval již ve středověku.
Polévka je nadupaná vitaminy je plná zeleniny a samých jiných zdravých surovin. Manželovi hrozně chutnala a neustále po mě boršč vyžaduje, takže určitě stojí za vyzkoušení :)


Jak dlouho?
• Doba přípravy: 1 hodina
• Vaření: 3 hodiny

Počet porcí:
• 6-8

Ingredience:
• 750 g předního hovězího s kostí
• 3 bobkové listy
• 2 stroužky česneku
• pár kuliček černého pepře a
nového koření
• 6 menších kousků červené řepy
• 3 velká rajčata
• 1 střední cibule
• 2 velké mrkve
• 1 lžíce másla
• 1 lžíce rajčatového protlaku
• 1/2 menší hlávky zelí
• 2 brambory
• sůl a pepř
• citronová šťáva
• krupicový cukr (nemusí být)
• zakysaná smetana
• kopr
Boršč

Maso zalijte vodou, přidejte bobkový list, česnek, pepř a nové koření (můžemt přidat i např. cibuli) a dejte vařit na dvě hodiny, aby změklo. Řepu oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte vařit doměkka. Cibuli a mrkev nakrájejte na proužky, stejně tak zelí. Rajčata nařízněte do kříže a spařte horkou vodu. Poté je oloupejte, zbavte semínek a také nakrájejte na proužky, brambory na kostičky.
Cibuli a mrkev orestujte na másle. Přidejte rajčatový protlak a rajčata a
zasmažte. Vše zalijte vývarem z hovězího masa a přiveďte k varu. Přidejte zelí. Pokrájenou červenou řepu a vývar z ní. Brambory… a maso. Boršč
nechte asi hodinu vařit, aby veškerá zelenina změkla a chutě se propojily. Na závěr dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Pokud vám nestačí sladkost zeleniny a máte boršč radši sladší, přidejte i špetku cukru. Na talíři zdobte nejlépe kopečkem zakysané smetany a koprem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama