Citronový sorbet s vodkou

14. června 2015 v 22:22 | Kozí máma |  Ruská kuchyně
Dezert je to trochu netradiční, nicméně v těchto horkách určitě vítaný. A pro Rusko je zima i vodka víc než typická.
Sorbet údajně pochází od Arabů, kteří když okupovali Sicílii, tak posílali svoje otroky na Etnu pro sníh a ten pak míchali se sicilskou citronovou šťávou a cukrem. Další surovinou je vodka, která má úžasnou vlastnost a jakožto ethanol má bod mrznutí až v - 114°C. Díky tomu si můžete sorbet uchovávat v mrazáku poměrně dlouhou dobu a stále bude mít konzistenci ledové tříště. Je to ruský národní nápoj. Jeho název je zdrobnělinou slova voda. Vodka se destiluje z žita, případně pšenice, ječmene nebo i z brambor. Protipól kvalitní vodky vyráběné v Rusku tvoří podomácku vyráběné samohonky, u nichž je často cílem pouze vysoký obsah alkoholu a nikoliv chuť. Samohonky mají navíc vyšší obsah metylalkoholu, který je ve větším množství jedovatý. V extrémních případech mohou tyto patoky zapříčinit i otravu, slepotu či smrt.


Jak dlouho?
• Doba přípravy: 30 minut
• Mražení: 5-6 hodin

Počet porcí:
• 4-5

Ingredience:
• 3 velké citrony
• 125 g cukru
• 100 ml vodky
Citronový sorbet s vodkou

Citrony pečlivě omyjte a vymačkejte z nich šťávu. Cukr na mírném ohni rozpusťte v litru vody. Pak hrnec odstavte a do sladké vody přimíchejte citronovou šťávu. Nechte trochu vychladnout.Po půlhodině základ na sorbet přeceďte přes sítko a uložte v sáčku do mrazáku. Díky vodce jej není potřeba míchat, nezamrzne úplně, ale vzniknou drobné krystalky. Hotový sorbet nemá být ani tekutý, ani tuhý - tvoří ho drobné granulky. Servírujte ozdobené mátou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama