Čokoládové kuličky

23. června 2015 v 16:05 | Kozí máma |  Švédská kuchyně
Už když jsem míchala hmotu na kuličky mi došlo, že tenhle dezert je naprosto fenomenální a okamžitě jsem si ho zařadila ke svým oblíbeným (nejen) vánočním receptům. Rychlost přípravy spolu se skvělou chutí a nenáročností surovin kuličkám vážně přidává body. Pořád se nemůžu rozhodnout, jestli jsou moc zdravé nebo moc nezdravé. Obsahují totiž hodně másla a cukru, ale ještě víc ovesných vloček, tedy vlákniny, která je pro naše střeva tolik prospěšná. Můžete zkusit nahradit máslo kokosovým olejem, který obsahuje méně cholesterolu a obecně je vnímán jako zdravější. Mám ve zvyku vařit na dva dny, kuličky se bohužel nedočkaly ani večera, takže pokud patříte mezi milovníky sladkého, tak doporučuji udělat zrovna dvojnásobnou várku, protože tyhle švédské koule jsou vážně fenomenální.
Že jsou ve Švédsku oblíbené, o tom svědčí jejich dostupnost ve všech místních kavárnácha v každém obchodním domě IKEA. I když se kuličky jmenují čokoládové, je v nich jen kakao, ale vycházím z originálního švédského názvu (tedy chokladbollar). Původně se cukroví jmenovalo Negrobollar - to bylo ještě v době, kdy se ve Švédsku nenacházeli lidé tmavé pleti, ale kvůli otroctví byl pojem negro značně negativní a rasistický, což je ostatně dodnes, a tak je kromě současného jména můžete najít jako kuličky z ovesných vloček (havreboll) nebo kokosové kuličky (kokosboll). Nicméně není zakázáno používat název negerboll, jen je doporučeno používat název politicky korektnější.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí:
  • 4

Ingredience:
  • 100 g másla
  • 100 g prosátého cukru moučka
  • 140 g jemných ovesných vloček
  • 40 g kakaa holandského typu
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 3 lžíce silné studené černé kávy
  • špetka soli
  • kokos na obalování
Čokoládové kuličky

Smíchejte všechny ingredience do husté směsi, nejlépe to jde rukama. Vytvořte z těsta kuličky asi 1,5 cm v průměru. Pomocí dvou lžiček je obalte v kokosu a nechejte asi hodinu ztuhnout v lednici. Vytáhněte je a rukama z nich vytvarujte dokonale kulaté kuličky, vraťte do lednice a nechejte ještě několik hodin tuhnout.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama