Janssonovo pokušení

20. června 2015 v 23:04 | Kozí máma |  Švédská kuchyně
Jedním ze základů severských jídel jsou od objevení Ameriky brambory. Janssons frestelse je zvláštní bramborový nákyp. Je nedílnou součástí švédské vánoční tabule. Tezí o tom, jak vznikl název tohoto jednoduchého pokrmu je hned několik. Jedna z nich je, že je pojmenován po operní pěvkyni Pelle Janzon, další že byl název propůjčen ze stejnojmeného filmu.
Příprava jídla je rychlá a jednoduchá, může vám posloužit jako předkrm či jako rychlá večeře. Na suroviny velmi nenáročná, většinu najdete doma a pomineme-li tu smetanu, tak je to i poměrně zdravé jídlo. Poměr mám zde upraven tak, aby to vystačilo jako předkrm pro 4 osoby. Pokud to plánujete použít na večeři, tak určitě zdvojnásobte množství.


Jak dlouho?
• Doba přípravy: 10 minut
• Pečení: 1 hodina

Počet porcí:
• 4 předkrmy

Ingredience:
  • 30g konzerva sardelových řezů
  • 1 lžíce másla
  • 1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 0,5 kg brambor, nakrájenyých na tenké hranolky
  • hrubě mletý černý pepř
  • 100-150 ml smetany ke šlehání
Janssonovo pokušení


1 Předehřejte troubu na 190 °C. Slijte sardelky. V pánvi na 3 lžících másla opékejte cibuli na mírném plameni asi 10 minut, až změkne - nesmí se ale zbarvit. Dejte stranou.
2 Zapékací nádobu vymažte zbývajícím máslem. Hranolky brambor dejte do studené vody, slijte a osušte. Část brambor rozložte na dno nádoby. Posypte částí cibule a sardelek. Lehce opepřete. Pokapejte částí smetany smíchané s mlékem. Střídejte vrstvy až do spotřebování přísad. Zakončete bramborami, zalijte je veškerou zbývající smetanou. Pečte zhruba 1 hodinu, až se skoro všechna tekutina vstřebá a brambory jsou měkké. Pokud se povrch moc připéká, zakryjte ho alobalem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama