Klokaní rump steak na smaženém celeru s řepným pyré

1. června 2015 v 11:44 | Kozí máma |  Australská kuchyně
Klokaní maso je jedním z nejtypičtějších produktů Austrálie. Klokani jsou savci, žijící jako divoká zvířata, proto je jejich maso řazeno mezi zvěřinu (mimořádně křehkou). Svou vůní a chutí připomíná srnčí maso. Klokaní maso je červené, s nízkým obsahem tuku a cholesterolu, přitom je šťavnaté a křehké, s vysokým obsahem proteinů a minerálů. Takže všichni, co se snažíte zhubnout, pozor! Klokaní maso můžete koupit třeba v Makru, cena se pohybuje od 300 kč/ kg výš.
Recept je opět převzat z knihy Kangaroo Cookbook, tentokrát pochází od Cariga Macindoea, vlastníka a šéfkuchaře MUMU Grillu v Sydney. Recept jsem musela zlehka modifikovat, protože v tomto období jsou dýně nesehnatelné, proto jsem jako přílohu zvolila celer. A opět se nejedná o tradiční australský pokrm, ale o moderní modifikaci s typickou surovinou.
Co se týče mých vlastních postřehů z konzumace této pochoutky, tak jsem ráda, že jsem zkusila zase něco nového, ale pravidelným nakupovatelem klokaního masa určitě nebudu. Stačí mi bohatě naše zvěřina, kterou můžu koupit za třetinovou cenu a chuťově je to srovnatelné.



Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 10 minut
  • Vaření + pečení: 20 minut
Počet porcí:
  • 4-5

Ingredience:
  • 700 g klokaní kýty
  • 1 menší celer
  • 1 větvička rozmarýnu
  • chilli, pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 2 filátka ančoviček
  • 200 ml oleje
Řepné purée
  • 1 červená řepa
  • 2 lžíce cukru
  • 4 lžíce červeného vinnho octa
  • půlka červené cibule
Klokaní steak z kýty s celerovými kostkami a řepným purée

Den předem si naložte klokana: smíchejte porcený rozmarýn s chilli, pepřem, protlačeným česnekem a ančovičkami v hustou homogenní pastu, kterou pak rozmíchejte v oleji. Do této směsi naložte klokaní maso alespoň na 24 hodin.
Naloženého klokana zatáhněte na pánvi, poté nakrájejte na 5 cm plátky, které dejte na pekáč, podlejte, lehce osolte hrubozrnou solí a pečte v předehřáté troubě při 120°C 8 minut, pokud máte rádi steaky medium rare, déle, máte-li rádi steaky propečenější.
Celer oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit, až je uvařený, osmahněte na pánvi.
Cibuli nakrájejte nadrobno, osmahněte na troše oleje, přiejte nadrobno nakrájenou řepu a vařte do změknutí až rozvaření. Pak rozmixujte tyčovým mixérem, případně ještě propasírujte přes husté síto.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama