Masové kuličky s bramborovou kaší a brusinkami

23. června 2015 v 0:23 | Kozí máma |  Švédská kuchyně
Köttbullar med potatismos och tranbär neboli masové koule s bramborovou kaší a brusinkami jsou hned po Ikeji asi nejznámějším švédským artiklem u nás. A možná právě díky obchodnímu domu IKEA jste se se švédskými koulemi seznámili. Zkrátka a dobře Švédsko je prostě země, co má koule.
Chuť nás Čechy moc nepřekvapí, protože se o moc neliší od naší sekané či karbanátků. Postup výroby i složení je taktéž velmi podobné. Dříve byly ve Švédsku masové koule velmi ceněné, protože hovězí maso bylo nedostatkovým zbožím. Byly podávány jen při zvláštních příležitostech. Dnes si můžete ve Švédsku zakoupit hotové kuličky v každém obchodě, dokonce i omáčku můžete zakoupit hotovou. Anebo (pokud zrovna nemáte cestu do IKEy ani do Švédska) si můžete tuhle dobrotu ukuchtit podle tohoto jednoduchého receptu. Tradičně se tento pokrm servíruje se smetanovou omáčkou, bramborovou kaší a brusinkami.
Jedná se o poměrně rychlé jídlo, které není moc finančně náročné a díky vyrovnanému podílu sacharidů, tuků i bílkovin je i relativně zdravé. Já jej podávala s domácím hlávkovým salátem s medovou zálivkou.


Jak dlouho?
• Doba přípravy: 30 minut
• Smažení: 10 minut

Počet porcí:
• 4

Ingredience:
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 bílá cibule
  • 1 vejce
  • 1 dl 12% smetany
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky bílého pepře
  • 1 špetka mletého nového koření
  • 1 špetka mletého zázvoru
Na omáčku:


  • 3 dl masového vývaru
  • 2 dl smetany ke šlehání
  • hladkou mouku na zahuštění
Švédské masové kuličky


Oloupejte cibuli a nakrájejte jednu polovinu na velmi malé kousky a druhou na větší. Větší kousky orestujte na másle. Smíchejte mleté maso s osmaženou cibulí. K masu dále přidejte najemno nakrájenou cibuli, vejce, smetanu, sůl, pepř a zázvor.
Nyní si z hotové hmoty udělejte malé kuličky. Hotové kuličky položte do vodou opláchnuté mísy do lednice na 15-20 minut odpočinout. Poté je usmažte na rozpálném oleji.
Typickou omáčku vyrobte z výpeku po masových kuličkách. Odlijte si trochu masového vývaru a smíchejte s hladkou moukou. Zbylý přidejte do pánve s výpekem po masových kuličkách a přiveďte pomalu, ideálně za stálého míchání, k varu. Poté vlijte smíchaný vývar s moukou a nechte zhoustnout. Jakmile necháte omáčku dostatečně provařit, tak přidejte smetanu a dochuťte solí či pepřem.

Jak dlouho?
• Doba přípravy: do 10 minut

Počet porcí:
• 4

Ingredience:
  • 20 g šalotky, najemno nasekané
  • 1 malinký stroužek česneku
  • ½ lžíce tekutého medu
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička majonézy
  • 60 ml rostlinného oleje
Medová zálivka na salát

Cibuli a česnek rozsekejte v mixéru, přidejte ostatní přísady kromě oleje, promixujte. Snižte otáčky a pak postupně proudem přilévejte olej. Vychlaďte. Podávejte k zelenému listovému salátu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Vrchní koštovač Vrchní koštovač | E-mail | 24. srpna 2015 v 14:40 | Reagovat

Zrovna si jdu udělat tuhle geniální zálivku, děkuji za recept :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama