Pirožky v doslovném překladu z ruštiny znamenají "malý koláč". Jsou to prostě vetší smažené či pečené "buchty" plněné různými náplněmi. Plní se zeleninou, rybami či mletým masem. V případě sladké náplně se plní ovocem, džemem či tvarohem.
Na různé varianty pirožků narazíte po celém světě. Oblíbené jsou například v Řecku, Litvě, Mongolsku, Íránu, Japonsku, ve Finsku to jsou Kareliánské taštičky, ve střední Asii zas Belyashi.

Jak dlouho? • Doba přípravy: 2 hodiny • Kynutí: 30 minut • Pečení: 20 minut Počet porcí: • 4 Ingredience: • vejce na potření • strouhaný sýr na ozdobu • hořčiče • sůl, pepř • 250 g mletého masa • česnek • cibule • koření • kečup Na těsto: • 20 g droždí • 100 ml mléka • 300 g polohrubé mouky • 25 g másla • 1 lžička soli | Pirožki Na oleji osmažte nasekanou cibuli. Až je narůžovělá, přidejte maso, opepřte a osolte. Když je osmažené (zešedne), přidejte kečup a hořčici, prolisovaný česnek podle chuti, podlijte zlehka vodou a nechte dusit, dokud maso nezměkne, pak dochuťe oblíbeným kořením a směs nechte zchladnout. Do mísy dejte mouku a máslo, doprostřed rozdrolte kvasnice, zasypte troškou cukru a zalijte teplým mlékem, po stranách osolte a nechte vzejít kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte 30 minut kynout. Z těsta vyválejte tenký plát, ze kterého vykrajujte buď čtverce o hraně 4×4 cm nebo kruhy o průměru cca 10 cm a plňte lžičkou masové směsi. Poté přehněte a stlačte spoje. Potřete vejcem, posypte sýrem a pečte 20 minut na 200 °C. |