Churros

26. července 2015 v 18:31 | Kozí máma |  Španělská kuchyně
Churros (čti čuros), v jednotném čísle je to churro a jedná se o smažené pečivo z odpalovaného těsta populární zejména ve Španělsku, Francii, Portugalsku, USA a mnoha jiných státech. Tyhle sladké dobroty jsou obalené v cukru a skořici a nejčastěji se při konzumaci namáčejí v čokoládě nebo kávě. Původ churros je nejasný, často se jim také říká "Španělské koblihy". Podle jedné teorie byly přivezeny do Evropy Portugalci, kteří s sebou přivezli recept z cest po Orientu. Právě Portugalci pak prý modifikovali recept a začali tyčinky vyrábět protlačováním přes matrici ve tvaru hvězdy. Druhá teorie mluví ve prospěch Španělů, kdy údajně španělští pastevci si smaženým těstem nahradili čerstvé pečivo, protože těsto si mohli orestovat na otevřeném ohni v horách a nemuseli se zabývat nějakým kynutím a tak.
Churros mají mnoho variant, zejména v zemích, kde se nachází potomci španělských a portugalských kolonistů. Bývá pro ně také používán název calientes či calentitos. V zemích za velkou louží je zvykem churros plnit ovocem či čokoládou. Slovo churro ve Španělštině znamená doslova roztříštit se, což poměrně přesně popisuje to, co se s těstem stane při tepelné úpravě. Zdravé moc nejsou, ale chutné tuze. U nás se po nich jen zaprášilo.



Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Smažení: 5 minut
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 300 ml vody
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 5 lžic oleje
  • 2 vejce
Na obalení:
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička skořice
Churros - smažené sladké tyčinky, obalené ve skořici


Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a cukr. V kastrolku rozehřejte vodu s olejem do varu. Vsypte dovnitř mouku a vše hněťte pomocí vařečky do hladké tuhé pasty. Po cca 2 minutách odsavte a nechte zchladnout.
Do prochladlé hmoty postupně zamíchejte vejce až vznikne hladké těsto. V průběhu chládnutí v míse smíchejte cukr s trochou skořice.
Těsto dejte do cukrářského sáčku s hladkou, nebo hvězdičkovou násadkou (doporučuji použít kovovou s kvalitně ušitý látkový pytlík - těsto je dost tuhé, tak vám to asi půjde stejně jako mě dost vesele). Rozehřejte vyšší vrstvu oleje na hluboké pánvi na 170°C (až kousek těsta syčí na povrchu) a do oleje postupně stříkejte malé tyčky, závitky a esíčka. Každý nechte smažit asi 2 minuty do světle hněda. Vyndejte je na ubrousky, nechte usušit od přebytečného oleje a obalte je v cukru se skořicí. Podávejte nejlépe ihned s dobrou čokoládou, nebo kávou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama