Čokoládové suflé

17. července 2015 v 22:58 | Kozí máma |  Francouzská kuchyně
Soufflé au chocolat patří mezi klasické francouzské pochoutky. Konzumenti jsou fascinováni tím, že pod vrstvou piškotu najdete hebký krém, který v moučníku vzniká díky správnému poměru surovin i dodržení postupu.
Tohle byl můj třetí pokus o suflé a konečně se zadařilo. Není v tom žádný kumšt, jen je třeba vařit dle správného receptu. Mé první dva pokusy byly vedeny kuchařkou mediálního sprosťáka Pohlreicha, který do postupu napsal holou blbost, kdy naváděl k zamíchání vajec do horké směsi. Logicky člověka napadne, že bílkoviny vajec v horku denaturují a celý dezert se srazí a za stálého míchání jej můžeme vylít do záchodu, ale člověku to přece jen nedá a přece když si někdo říká Šéf a tváří se před národem se tváří jako nejlepší kuchtík, tak určitě má ten postup správně. No, po dvou vylitých blafech jsem se obrátila k osvědčenému Apetitu - et voilá!
Název pochází z francouzského slova souffler, což doslova znamená "vyhodit do povětří" - tedy popis toho, co se s dezertem po vložení do trouby stane. Základními druhy jsou čokoládové a sýrové suflé, dále se mohou přidávat i různé suroviny, jako je například ovoce či marmeláda. Moučník bohužel nejde připravovat moc dopředu, protože "čepička" vám do 5 až 10 minut spadne. Sufflé se nejčastěji podává v typických nízkých mističkách s charakteristickým žlábkováním po bocích.



Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Pečení: 25-30 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 50 g másla + na vymazání
  • 25 g mletých mandlí
  • 35 g hladké mouky
  • 20-25 g kakaového prášku
  • 75-100 g krupicového cukru
  • 300 ml mléka
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
Čokoládové suflé

Zapněte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C, doprostřed vložte plech. Nádobu na suflé o průměru 15 cm důkladně vymažte máslem. Pak vysypte mandlemi - důkladně otáčejte formou, aby máslo pěkně pokryly. Přebytky vysypte. Na středním ohni rozpusťte máslo, vmíchejte mouku a kakaový prášek. Minutu prohřejte. Sejměte z ohně, postupně vlijte mléko, za stálého vmíchávání. Vraťte na oheň, vsypte cukr a vymíchejte dohusta; trvá to asi minutu. Přesuňte do misky, nechte zchladnout. Bílky dejte do čisté misky. Žloutky vmíchejte do omáčky.

Vyšlehejte sníh. Do připravené hmoty osmičkovým pohybem vmíchejte našlehané bílky a vše přesuňte do formy. Pečte 25-30 minut, aby suflé naběhlo a lehce pružilo.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama