Fazolová polévka s domácíma lokšema

21. července 2015 v 17:46 | Kozí máma |  Česká kuchyně
Luštěniny patří mezi další suroviny, které bývaly našimi předky hojně používané, ale v současnosti se v našem jídelníčku nacházejí spíše výjimečně. A je to škoda, protože luštěniny jsou významným zdrojem bílkovin, sacharidů a vitaminů.
Fazolová polévka bývala velmi oblíbená. Je nenáročná na přípravu a mimo své nutriční hodnoty také snadno zasytí. K tomu dopomohou také lokše neboli nudle. Dřív si každá hospodyňka vyráběla nudle doma a tvořívaly také cennou součást jídelníčku. Lokše snadno zasytily a mimo polévku se podávaly buď nasladko nebo naslano. Pamatuju se, jak jsem byla jako dítě vždycky nadšená, když babička řekla, že si uděláme lokše omáslované a osolené. Jednoduché a velmi dobré. V dnešní době jsou běžnější už "vytuněnější" verze fazolovky, kdy se vychází z masového vývaru, kdy je polévka obohacena i o extraktivní látky obsažené v mase. Dříve však byl masa nedostatek a tak se maso jedlo je výjimečně.


Jak dlouho?
  • Máčení: 12 hodin
  • Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 250 g bílých fazolí
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g sádla
  • 1 petržel i s natí
  • 3 mrkve
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
Na lokše:
  • 2 vejce
  • 2 lžíce vody
  • špetka soli
  • 300 g hrubé mouky
Fazolovka s lokšama

Fazole den předem namočte. Před přípravou vodu slijte (vyluhují se do ní sacharidy, které způsobují nadýmání), fazole propláchněte, přesypte do hrnce, zalijte 2 litry vody a dejte vařit. Až jsou fazole téměř hotové, přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu.
Na tuku osmahněte cibuli, zasypte hladkou moukou a hotovou zásmažku zavařte do polévky. Na závěr dochuťte solí a pepřem.
Nudle připravíte tak, že smícháte vodu s vejcem, moukou a solí a vytvoříte hutné těsto. To pak rozválejte na tenké pláty. Ty pak nechte chvíli oschnout, posypjte je moukou, stočte do ruličky, ruličku podélně rozkrojte a krájejte nudle na tenké proužky. Nudle pak vhazujte do vřící osolené vody a vařte cca 5 minut dokud nevyplavou na hladinu.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama