Francouzský víkend

18. července 2015 v 19:48 | Kozí máma |  Francouzská kuchyně
Francouzskou kuchyni prostě miluju. Patří k mým nejoblíbenějším. Francouzi jsou požitkáři a jídlo je vedle vína a umění jejich velkou vášní. A proto si na něm dávají záležet. Ne jako mnoho jiných národů, které k jídlu přistupují jenom jako k "plniči". Francouzi to prožívají. Pauza na oběd trvá dvě hodiny a oni si vychutnávají každé sousto a zapíjejí je lahodným vínem. Od způsobu jejich života je odvozen i tzv. Francouzský paradox: podle hojnosti konzumace tučných jídel bychom mohli předpokládat, že u tohoto národa bude zvýšený výskyt kardiovaskulárních onemocnění, nicméně tomu tak není. Vědci to připisují konzumaci červeného vína, které obsahuje antioxidant resveratrol, který má blahodárné účinky na lidské zdraví. Francie je Mekkou všech kuchařů a domovinou hvězd gastronomie, jako byli například Brillat Savarin, Julia Child, Auguste Escoffier či Guillaume Tirel. Mnoho dnes běžně používaných pojmů v gastronomii pochází právě z této krásné země. K Francii však rozhodně nepatří hranolky, které se této zemi občas mylně připisují na základě anglického názvu "French fries". Zemí původu hranolek je Belgie. Surovinami pro Francii typickými jsou například bagety, různé druhy sýrů a to ve velké míře i kozí sýry, různé druhy vín, dijonská hořčice, mnoho omáček (bešamel, bearnská omáčka), croissanty, créme brulée, sufflé, makronky, ratatouille či foie gras. Až vyrostu, chtěla bych být rentiérem ve Francii a jenom jíst a jíst...
Francouzský víkend si určitě zopakuju, protože je velmi mnoho francouských jídel a velmi málo chodů o mém víkendu...

Amuse bouche: Kachní rilettes
Polévka: Bujabéza
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Whirpy Whirpy | E-mail | Web | 18. července 2015 v 20:00 | Reagovat

Taky mám moc ráda francouzká jídla, chutná mi hlavně francouzká cibulačka :3 a suflé je taky moc fajn:3

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama