Gazpacho

25. července 2015 v 19:33 | Kozí máma |  Španělská kuchyně
Právě teď je ten správný čas na "vaření" slavné španělské polévky zvané Gazpacho. Rajčata začínají dozrávat, cibule a česnek jsou zralé a okurky jsou v plném proudu.
Gazpacho (vyslovuje se gaspačo) je polévka ze syrové zeleniny a podává se za studena. Tento chutný pokrm pochází ze španělského regionu Andalusie. Je to velmi populární jídlo zejména ve Španělsku a Portugalsku. V tomto parném létě jsem konečně mohla docenit její rafinovanost. Nejenomže se jedná o vitamínovou bombu, kterou připravíte raz dva, ale zároveň vám poskytuje skvělé osvěžení.
Gazpacho má starověké kořeny. Existuje celá řada teorií o jeho původu, kdy je připisován její původ nejenom Španelům, ale i Arabům či Římanům. Je předmětem mnoha inovací, kdy do něj kuchaři přidávají i avokádo, meloun, hrozny, masový vývar či jiné složky.
Je to skvělá dobrota, takže povinně všichni "uvařit"!


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Chlazení: 2 hodiny
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 600 g rajčat
  • 2 šalotky, nakrájené nadrobno
  • 2 papriky (libovolné barvy), zbavené jádřinců a nakrájené nadrobno
  • 1 středně velkou salátovou okurku
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • sůl, čerstvě mletý pepř a cukr na dochucení
  • pár kapek worcesterské omáčky na dochucení
Španělská studená rajčatová polévka gazpacho

1. Do mixéru vložte rajčata, šalotku, papriky i oloupaný česnek a rozmixujte na hrubší hmotu. Okurku oloupejte, nakrájejte nadrobno a spolu se zbylými ingrediencemi ji přidejte k rozmixované zelenině. Znovu mixujte dohladka. Podle chuti dolaďte solí, pepřem a cukrem. Takto připravenou polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte a dejte do ledničky pořádně vychladit.

2. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Chléb nakrájejte na kostičky, nasypte je na plech nebo do skleněné misky, pokapte olivovým olejem a opečte dorůžova (trvá to zhruba 10 minut). Chlebovými krutonky posypte vychlazenou polévku těsně před podáváním.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama