Kachna na třešních s pečeným bramborem

15. července 2015 v 13:53 | Kozí máma |  Francouzská kuchyně

Kachna je jedno z dalších zvířat, která jsou pro Francii typická. Francouzi totiž milují tučné pokrmy a taková kachná má toho podkožního tuku docela dost. Navíc když se dobře připraví, tak z ní budete mít velmi chutný a křehký pokrm. Ve francouzské kuchyni jsou známé obraty jako foie gras (ztučnělá husí či kachní játra, která se získávají speciálním výkrmem, jsou velmi drahá a moc chutná) či confit de canard (konfitovaná čili dlouze pečená kachna při velmi nízké teplotě, cca 90°C). Foie gras určitě stojí za delší zmínku. Je to totiž opravdová delikatesa, která ze konzistnčně stovnat s vypečeným morkem z kostí, chuťově je však nedostižná. Již v některých lepších restauracích i v Česku se vám ji podaří sehnat. Druhou stranou mince je však fakt, že játra neztuční huse či kachně jen tak. Drůbež je tedy překrmována, většinou jim bývají zaváděny dávkovače krmiva až do krku. Ochránci zvířat se samozřejmě proti tomuto způsobu výkrmu brání, na druhou stranu to není žádná novinka pod sluncem a dokonce i babičky našich babiček věděly, jak kachnám játra ztučnět a tuhle pochoutku si "vyrobit". Záleží tedy na každém, jak se k onomu morálnímu dilematu postaví. Osobně si foie gras ráda dopřeju v restauraci, domů jsem zatím neměla odvahu si je pořizovat právě pro jejich vysokou pořizovací cenu.


Já se tedy rozhodla pro cenově dostupnější pokrm a uvařila kachnu na třešních, které mají aktuálně sezonu, tedy le canard aux cerises.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Pečení: 1,5 hodiny
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 1 menší kachna (asi 2 kg)
  • 1 kg podlouhlých salátových brambor s pěknou slupkou (varný typ A)
  • 8 stroužků česneku
  • 10 snítek tymiánu
  • 300 g třešní, odpeckovaných
  • 80 ml madeiry nebo portského vína
  • 30 ml drůbežího vývaru
  • 1 svitek kůry z biopomeranče (vytvořte ho pomocí škrabky na brambory)
  • 1 čerstvý bobkový list
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Kachna na třešních
1 Troubu předehřejte na 220°C. Kachnu omyjte a pečlivě osušte papírovými utěrkami. Řádně osolte zevnitř i zvenku, položte na mřížku do pekáče a pečte asi 30 minut, až začne zlátnout.

2 Brambory nakrájejte podélně na čtvrtky a na plechu promíchejte s neoloupanými stroužky česneku, polovinou tymiánu a tukem, který se mezitím vypekl z kachny. Osolte, opepřete a promíchejte, aby se brambory obalily. Ztlumte troubu na 185°C, zasuňte brambory nad plech s kachnou a společně pečte, až bude kachna téměř upečená (asi 35 minut).

3 Vyjměte kachnu, sundejte ji z mřížky a dejte na prkénko odpočinout. Z pekáče vyjměte mřížku a slijte vypečený tuk do kastrůlku.

4 Do uvolněného pekáče dejte třešně, madeiru nebo portské, vývar, pomerančovou kůru, bobkový list a zbylý tymián. Osolte, opepřete, promíchejte, vraťte na to mřížku, na ni položte kachnu a vraťte do trouby na dalších asi 20 minut, až bude kachna upečená doměkka a dozlatova. Kachnu vyjměte, zabalte do alobalu a nechte 15-20 minut odpočinout. Pečte třešňovou směs dalších 10-12 minut, až zredukuje, a pak přelijte do omáčníku.

5 Kachnu podávejte s pečenými bramborami a třešňovou omáčkou.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama