Kůsky se zelím

22. července 2015 v 23:09 | Kozí máma |  Česká kuchyně
Tohle jídlo lze považovat u našich předků za velmi sváteční, protože jak jsem zmiňovala v předchozích článcích, tak masa naše prababičky konzumovaly jen poskromnu. Nabízelo se mi mnoho vegetariánských tradičních slováckých pokrmů v podobě bramborové kaše s povidly, zapečených brambor, kuby, pohanky v různých úpravách z či různé recepty s králičím masem, ale protože manžel je masožravec a králíky nejí, tak kůsky byly jasná volba. Tento pokrm je nám Čechům vlastní všudypřítomným zelím i bramborami, které se používají v různých úpravách.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Dušení: 1,5 - 2 hodiny
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 500 g hovězího roštěnce
  • 4 cibule
  • 500 g zelí
  • 500 g brambor
  • 350 g hladké mouky
  • sůl, pepř, cukr
  • olej
Dušené hovězí maso s kysaným zelím a bramborovými noky / šlíšky

1. Maso nakrájejte na plátky, jemně je naklepejte pěstí, osolte, opepřte a obalte v hladké mouce. Dvě cibule nakrájejte na kostičky, dejte je na rozpálenou pánev, přidejte maso a zprudka opečte z obou stran. Pak směs podlijte trochou vody a nechte dusit doměkka. Průběžně dolévejte vodu.
2. Kysané zelí zalijte vodou a vařte doměkka. Zbývající dvě cibule nakrájejte na kostičky, usmažte do zlatova a přimíchejte k hotovému zelí.
3. Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Přisypte hladkou mouku a sůl. Vypracujte husté těsto z kterého lžící odkrajujte větší kusy asi o velikosti noků. Ty pak vhazujte do vřící osolené vody a vařte 6-8 minut do vyplavání.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama