Paella s chorizem

27. července 2015 v 10:50 | Kozí máma |  Španělská kuchyně
Paella (čti paeja) je de fakto španělské rizoto, který pochází ze španělského regionu Valencie . Hlavní surovinou je tedy bílá rýže. Toto jídlo je považováno za národní pokrm Španělska. Druhů paelly je mnoho, jedna z nejznámějších je paella z mořských plodů či ryb. Pravá paella z Valencie je z bílé rýže, zelených fazolek, masa (převážně kuřecího a králičího), bílých fazoli, hlemýžďů a typického koření jako je šafrán a rozmarýn. Případně se přidá artyčok.
Název paella je odvozen od starého francouzského slova paelle, jímž se označuje pánev. Pánve paelleras pro přípravu paelly jsou tradičně kulaté, mělké a jsou vyrobeny z leštěné oceli. Většinou mívají dvě uši.
Paella se ve Španělsku vyvinula díky zlepšení zavlažovacích systémů v maorském Španělsku. To vedlo ke zvýšení výnosů z rýže. A díky tomu Španělé začali konzumovat více pokrmů z rýže.
Díky nedostatku hlemýžďů jsem se nepustila do klasické Valencijské paelly, ale zkusila jsem ekonomičtější variantu s chorizem. Chorizo (čti čorizo) je druh vepřové klobásy pocházející z Pyrenejského poloostrova. Je zabalené v přírodních střevech a může být buď picante (pikantní). nebo dulce (sladké) podle toho, jaký druh papriky se do klobásy použije. Většinou tenké a dlouhé choriza jsou sladké a krátké a tlusté jsou pikantní. Může se vyrábět buď tepelně neupravené, kdy se vaří těsně před konzumací. Rozšířenější je však chorizo fermentované, dále se už neupravuje a před podáváním se krájí na tenké plátky.
Ve Španělsku seženete chorizo na každém rohu, ale kde koupit chorizo v Česku? Obešla jsem mnoho obchodů s delikatesami, kde se tvářili, že jsou moc nóbl na to, aby měli chorizo. A prý ho seženu v každém supermarketu. Tak jsem nadšeně běžela do Kauflandu, kde dokonce měli dva druhy.
Paella je poměrně zdravý pokrm, který je uvařený do půl hodiny.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 15 minut
Počet porcí:
  • 6-8
Ingredience:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 2 choriza
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g dlouhozrnné rýže
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 2 plechovky krájených rajčat
Paella s chorizem

Olej rozpalte ve velkém silnostěn­ném hrnci. Přidejte cibuli a chorizo a opékejte asi 4-5 minut, v polovi­ně vsypte česnek. Vsypte rýži, vlijte vývar, přidejte rajčata, promíchejte, přiklopte a na mírném ohni vařte 15 minut, aby byla rýže al dente neboli na skus. Můžete podávat s rozdrobeným sýrem, já použila mozzarellu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama