Vlčnovské vdolečky

19. července 2015 v 14:51 | Kozí máma |  Česká kuchyně
Svatební koláčky dělá v Česku kde kdo. Nicméně Vlčnovské vdolečky jsou unikátem. Když se někomu zmíním, že pocházím z Vlčnova, tak polovina lidí, kterým je název obce povědomý si vzpomene právě na vlčnovské vdolečky. Ta druhá polovina si samozřejmě vybaví světoznámou Jízdu králů, která je od roku 2011 zapsána na seznam UNESCO. A právě i s Jízdou králů jsou vdolečky pevně spjaty. V každé rodině jezdce či krále nesmí na stole vdolečky chybět. Navíc se podle tradice každá štamprla slivovice musí zajíst vdolečkem.


Vdolečky bývají návštěvníky z Čech označovány jako koláčky, naše babičky jim říkávaly báleše. Dřív si v každé domácnosti hospodyňka pekla vdolečky vlastní a recept se tradoval z generace na generaci, stejně jako zkušenosti s možnými problémy při jejich přípravě (například že když je horko, tak se vdolečky nemají péct). V dnešní době se v domácnostech vdolečky nepečou už tak často a tradici uchovávají spíše starší generace a ti mladší a pohodlnější si vdolečky objednávají od místních vdolečkářek. V současnosti ve Vlčnově funguje několik podnikatelek, které se svými zaměstnankyněmi pečou na objednávku vdolečky. Na stole je máme při kdejaké příležitosti - svatby, pohřby, narozeniny, křtiny, Jízda králů, Velikonoce... vdolečky prostě nesmí chybět. Výborné jsou také ořechovníčky a makovníčky, které jsou ze stejného těsta, akorát mají ořechovou či makovou náplň, jsou podlouhlého tvaru a ozdobeny jsou drobenkou.
Vdolečky se vyrábí z plundrového těsta, tedy těsta, v němž se kombinuje těsto kynuté a listové. Díky tomu získává pečivo velmi specifickou křehkou strukturu. U nás ve Vlčnově se tomuto těstu říká převalované těsto právě pro způsob jeho výroby, který je zdlouhavý tím, že se těsto několikrát překládá, nechává vykynout, rozvaluje a opět překládá.
Závěrem bych chtěla vyjádřit svůj obdiv všem vdolečkářkám, protože upéct několik stovek až tisíců vdolečků to určitě vyžaduje pevné nervy a šikovné ruce. Protože vyrobit dobré vdolečky a ještě k tomu aby i hezky vypadaly to je opravdu kumšt. Jelikož jsem z laboratoře zvyklá mít po ruce vždycky nějaký referenční (tedy srovnávací) vzorek, tak jsem si i v tomto případě pořídila vdoleček od vdolečkářky, kterou já osobně považuju za nejlepší (jsou od paní Fibichrové, která získala i nějaké ocenění a její vdolečky jsou opravdu nedostižné), abych měla nějaké srovnání. Vlevo můžete vidět můj lehce amatérský vzorek a vpravo je ten profesionální. Uznávám, že ještě musím trénovat. A teď si představte, že jich máte vyrobit několik set a všechny musí vypadat stejně...uff


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: více než hodina
  • Kynutí 1 hodina + 1,5 hodiny
  • Pečení: 25-30 minut
Počet porcí:
  • cca 50 kusů
Ingredience:
Těsto A - kynuté:
  • 50 g kvasnic
  • 50 ml mléka
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 šlehačka 31%
  • 30 g sádla
  • 3 žloutky
  • ½ lžičky soli
  • citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • trochu rumu
Těsto B - tukové:
  • 250 g másla
  • 100 g hladké mouky
Tvarohová náplň:
  • ½ kg tvarohu
  • 10 lžic krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • rozinky namočené v rumu
Drobenka:
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • švestková povidla
Tradiční Vlčnovské vdolečky

1. Kvasnice rozdrobte do vlažného mléka, přidejte tři lžíce mouky a lžíci cukru, zamíchejte a přikryté nechte vyběhnout. Do mísy prosejte mouku, přidejte vykynutý kvásek, cukr, vlahou šlehačku, rozpuštěný vlažný tuk, žloutky, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr, rum a vypracujte hladké volnější těsto. Dobře propracujte a nechte na teplém místě kynout (asi jednu hodinu). Několikrát během kynutí promíchejte, až se tvoří puchýřky.
2. Na tukové těsto zpracujte změklé máslo s moukou, důkladně ručně promíchejte a nechte vychladit.
3. Vykynuté těsto dejte na moukou posypaný vál a rozválejte ho do čtverce. Vyválejte i těsto tukové - na poloviční velikost těsta kynutého a vložte jej na jeho jednu polovinu, druhou přeložte a těsto rozválejte, přeložte na třetiny a přikryté nechte kynout. Takto učiňte - rozválejte, přeložte na třetiny - celkem třikrát, vždy po půl hodině. Mezitím si připravte tvarohovou náplň a drobenku.
4. Připravené těsto rozdělte na třetiny. Každou část postupně rozválejte dotenka, rádýlkem rozdělte na čtverečky (asi 6 × 6 cm), do každého vložte kuličku tvarohu, dobře zabalte, klaďte spojem dolů na plech, prstem vytvořte důlek, který naplňte povidly, navrch dejte drobenku.
5. Pečte v hodně vyhřáté troubě, cca 250 °C 8-9 minut. Po pěti minutách plech otočte.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Zdeněk Pivoňka Zdeněk Pivoňka | 19. července 2015 v 16:50 | Reagovat

To je Kačko jasné, Vlčnovské vdolečky namají konkurenci,problém je ale asi v tom že mladé robky sů zhnilé a do takové práce se nehrnou.takové mladé šikovné děvčice od Vlčnov až po Hradišť nejsou a kdo ví jestli v Hradišťi mam tím na mysli samozřejmě Tebe.

2 Katka Katka | 19. července 2015 v 20:24 | Reagovat

Zdeňo, věřím, že nejsem jediná :) Ve Vlčnově je plno šikovných děvčic!

3 Jitka Jitka | E-mail | 6. srpna 2015 v 12:56 | Reagovat

Vdolečky se nepotírají vajíčkem? Děkuji za odpověď. Jitka

4 Kozí máma Kozí máma | Web | 6. srpna 2015 v 23:41 | Reagovat

[3]:
Na potírání jsem se ptala babičky, která je několik let pekla profesionálně a říkala, že se nepotírají ničím. Ani máslem ani vajíčkem.

5 Ronniebeany Ronniebeany | E-mail | Web | 7. dubna 2017 v 2:45 | Reagovat

free printable doctor excuses for work  <a href=http://lorcaserin.blogwritr.com/>buy lorcaserin australia</a>  healthcare credit union nj

6 DustinLix DustinLix | E-mail | Web | 30. dubna 2017 v 14:14 | Reagovat

healthcare management degree programs  <a href=http://adderall.1apps.com/>adderall kaufen</a>  current public health issues

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama