Bramborové pagáče s liptovskou pomazánkou

17. srpna 2015 v 17:09 | Kozí máma |  Slovenská kuchyně
Pagáče jsou pečivo, na které jsou odborníci především Slováci a Maďaři. Většinou se jedná o kynuté bochánky oválného tvaru. Základ těsta tvořívají vařené brambory, kysané zelí nebo například škvarky. Je to prostě pečivo s nadčasovým designem a podávat se dá prakticky s čímkoli. Já si jej zařadila jako předkrm našeho slovenského víkendu a pagáče jsem naplnila liptovskou pomazánkou. Liptovská nátierka (německy Liptauer Käse, maďarsky Körözot, v liptovském nářečí Šmirkas) je pochoutka studené kuchyně, která vznikla na Slovensku a rozšířila se po celé střední Evropě. Její příprava je velmi jednoduchá a důležitou složkou je zde bryndza, jeden z typických slovenských sýrů. Bryndza se vyrábí pomletím čerstvého sýra, nasolením, uležením, opětovným pomletím a odležením v chladu. Proto je tento výrobek charakteristický svou drobivou konzistencí podobnou tvrdému tvarohu a vysokým obsahem sušiny. Původně jsem si chtěla bryndzu vyrobit sama, nakonec jsem však neodolala pravé slovenské a nakoupila jsem si jí hned kilo.
Pagáče můžete podávat jako estetické pohoštění i nabalit dětem na svačinu.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Kynutí: 70 minut
Počet porcí:
  • cca 30 kusů
Ingredience:
  • 3 hrnky hladké mouky + navíc na vyvalování
  • 2 natlačené hrnky strouhaných brambor (varný typ C), vařených ve slupce
  • 2/3 hrnku mléka, vlažného
  • 2/3 hrnku rostlinného oleje
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 1 lžička soli
  • 3/4 kostky droždí + špetka cukru
  • hrubá sůl, kmín, sezam na posypání
Bramborové pagáčky

1 Droždí utřete s cukrem, promíchejte s trochou mléka a nechte vzejít kvásek.

2 Smíchejte mouku, brambory, kvásek, vejce, olej a sůl a postupně přilévejte zbylé mléko a vařečkou vypracujte vláčné těsto, které by mělo být o něco řidší než na buchty. Je-li třeba, přidejte mouku. Nechte asi půl hodiny kynout.

3 Potom ho třikrát, vždy po 20 minutách jemně rozválejte na užší obdélník a třikrát přeložte do bochníku, podobně jako listové těsto. Nakonec ho rozválejte na plát silný zhruba 3 cm a z těsta vypichujte kolečka. Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypte solí a kmínem a nechte ještě 10 minut kynout. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 15-20 minut dozlatova. Po vychladnutí plňte pomazánkou.

Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 5 minut
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 200 g brynzy
  • 100 g změklého másla
  • 1 menší cibule nakrájená najemno
  • 1-2 lžíce mleté sladké papriky
Liptovská pomazánka

Brynzu vyšlehejte s máslem, přidejte cibuli a papriku.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama