Bratislavské rohlíčky

20. srpna 2015 v 12:43 | Kozí máma |  Slovenská kuchyně
Bratislavské rožky jsou slovenský vynikající pekařský výrobek s velkou tradicí, neboť je prokázáně znám víc jak 200 let. Toto pečivo bylo známé v tehdejšim Prešpurku již v roku 1780 a pověst o jejich lahodné chuti se rýchle šířila do sousedních států - Vídně ("Pressburger Kipfel") a Budapešti ("Pozsonyi kifli"). Archivní městské noviny v roce 1876 uveřejnily článek o vynikajících rohlíčcích ("rožtěkoch"). Historické prameny uvádějí, že: " pekár Shiermann roku 1785 na Mikuláše dal do výkladu svého obchodu nový druh pečiva s plnkou" a tehdy ho nazval "Prešporské beugle". Beugle se obecně říkalo rohlíčkům v Bratislavě i Vídni; v Maďarsku byly nazývány "patkó. Bratislavský dům pekaře Shiermanna na Hvězdoslavovým náměstí koupil i s pekárnou George Lauda, který je proslavil po celé Evropě. V 19. století rohlíčky již vyrábělo více pekařů, z nichž mezi nejznámější patří August Schwappach. Jeho rohlíčky získaly tehdy ochranou známku po názvem "Bratislavska a maková a ořechová podkova". Pekli je také cukráři a pekaři v několika evropských městech a přirozeně i v českých zemích. Název Bratislavský rohlíček ("bratislavský rožok") se začal používat až po roku 1918, to už byl původní název města Pressburg a Pozsony změněn na Bratislavu. V bývalém Československu byla výroba rohlíčků předmětem praktického vyučování na školách pekařského a cukrářského zaměření a to zejména po roku 1950. V současné době se rohlíčky vyrábějí ve víc jak 20 pekárnách a cukrárnách na Slovensku a již několik roků se koná i mezinárodní soutěž v jejich pečení na výstavě Danubis Gastro. Při plnění mákem má mít rohlíček tvar podkovičky a při plnění ořechy zase tvar céčka.
Receptů na tyto rohlíčky je na netu spousta, já si vybrala ten, co mi přišel nejrozumnější :-)


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: více než hodina
  • Kynutí: 1,5 hodiny
  • Pečení: 15-20 minut
Počet porcí:
  • cca 30 kusů
Ingredience:
Těsto:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 75 g cukru
  • asi 2,5 dl mléka
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky na potření
Ořechová náplň
  • 2,5 dl vody
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • asi 50 g piškotových drobečků nebo strouhanky
  • 2 lžíce rumu
  • lžička mleté skořice
  • citronová kůra
  • 1 vejce
Slovenské rohlíčky s ořechovou náplní

1. Mouku přesejte do mísy, vytvořte důlek, do něj nadrobte droždí, přidejte lžičku cukru, zalijte trochou vlažného mléka, zakryjte utěrkou a nechte vzejít. Ke kvásku přidejte ostatní suroviny, vlažné rozpuštěné máslo a zadělejte hladkétěsto, nechte kynout 1,5 hodiny, mezitím dvakrát promíchejtee.

2. Mezitím si připravte náplň: Vodu svařte s oběma cukry, vmíchejte ořechy, drobečky nebo strouhanku, rum, skořici, citronovou kůru. Směs odstavte, vmíchejte vajíčko a nechte zchladnout.

3. Vykynuté těsto rozdělte na pět částí, z každé vyválejte kruh a rozdělte jej na 8-9 trojúhelníků. Ty pak širší stranou nasměrujeme k sobě, naplňte ořechovou náplní a zarolujte rohlíček, který na koncích lehce ohněte do tvaru céčka.

4. Rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a potírejte žloutkem. Žloutek nechte na rohlíčkách dobře zaschnout v průvanu či chladnější místnosti (nesmí se lepit, musí být zcela zaschlý), poté plech přeneste do teplejší místnosti a nechte rohlíčky nakynout. Tím žloutková glazura popraská a vytvoří požadovaný efekt, tolik charakteristický pro bratislavské rohlíčky. Pečte ve vyhřáté troubě při 170 °C do zlatohnědé barvy 15-20 minut.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama