Cepelíny

14. srpna 2015 v 19:34 | Kozí máma |  Lotyšská kuchyně
Cepelinai neboli didžkukuliai jsou podobným pokrmem, jako u nás například bramborové knedlíky plněné uzeninou či jiné výrobky z bramborového těsta. Jedná se o litevské národní jídlo, oblíbené mimo jiné také v Polsku. Jedná se o knedlíky z bramborového těsta plněné mletým masem či tvarohem nebo houbami. Název i tvar je odvozen od známé vzducholodi Zeppelin. Délka se pohybuje od 10 do 20 cm, podle části Litvy, v níž se nacházíte. Zajímavé je, že na západě jsou knedlíky větší a na východě zas menší. Tradičně se podávají dva kusy přelité zakysanou smetanou a opraženou slaninou.
A já jsem u přípravy tohoto jídla nadávala jako starý dlaždič. Recepty, které jsem našla totiž neobsahovaly žádné pojivo v bramborovém těstě. Pouze škrob. Jako zkušené kuchařce mi to přišlo divné, tak jsem uvařila zkušební várku, která se dle očekávání pěkně rozpadla. Do další várky jsem tedy přidala mouku a vejce a zde už při vaření těsto aspoň vydrželo pohromadě, ale stejně nešlo pořádně tvarovat. Neměla jsem na to nervy, vedro jak v peci, tak už jsem si s tím víc nehrála. Cepelíny jsou moc dobré a všem chutnaly. Výroba je děsná babračka a je potřeba ještě nějak optimalizovat postup. Přikládám lehce modifikovaný recept, protože ten původní bych nepřála ani svému nepříteli.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 1 hodina
  • Vaření: 10 minut
Počet porcí:
  • 6 - 8
Ingredience:
  • 12 středně velkých brambor
  • 4 vařené brambory
  • 500 g mletého masa
  • 1 cibule větší
  • 2 lžíce škrobu
  • sůl, koření, pepř
  • 3 vejce
  • 250 g hladké mouky
Na zálivku:
  • 300 g slaniny
  • 2 cibule
  • 2 balení zakysané smetany
Cepelíny - plněné litevské bramborové knedlíky

1. Syrové brambory oloupejte a na jemném struhadle naškrábejte. Přes jemné sítko či kus látky vymačkajte přebytečnou vodu. Přidejte sůl, škrob, mouku a vejce a zamíchejte s uvařenými bramborami, které jste vařili ve slupce. Promíchejte velmi důkladně, aby se vše spojilo.

2. Na pánvi na troše sádla osmahněte cibuli, po chvíli přidejte maso a chvíli smažte. Poté nechte náplň vychládnout.

3- Z těsta tvoříte polodlouhé šišky, které naplňte masovou směsí a důkladně zalepte, aby se při vaření nerozlepily.

4. Do vroucí osolené vody, opatrně vložte cepeliny a vařte na mírném ohni do vyplavání.

5. Během toho si připravte směs, kterou budeme knedlíky polévat: alaninu si nakrájejte na malé kostičky a dejte na pánev smažit. Slaninu vysmažte a v polovině smažení přidejte nakrájenou cibulku. Zepelíny směsí polijte a podávejte se zakysanou smetanou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama