Chlebová pomazánka se slaným okurkem

12. srpna 2015 v 23:36 | Kozí máma |  Lotyšská kuchyně
Jak to tak s oblibou dělám, v tomto chodu jsem zkombinovala několik lotyšských receptů dohromady. Najprve jsem upekla žitný chléb (tomu se budu věnovat v jiném článku), dále jsem si naložila slané okurky a nakonec z chleba vytvořila Vilniuský chlebový salát - v originále Duonos salotos. Přiložíte okurku a předkrm jako vyšitý! Případně můžete přichystat jako rychlé pohoštění pro návštěvu.
Vilniuský chlebový salát je vaší odpovědí na to, co dělat se starým tvrdým chlebem a jak využít zbytky z lednice. Já si na to sice pekla litevský chléb, který byl taky tvrdý jak prase, ale myslím, že na použitém chlebu tady moc nesejde. V žaludku se to stejně smíchá. Co se týče slaných okurků, Mazsālīti gurķi, tak je to obdoba našich rychlokvašek, akorát se nepřidává ocet a dává se více soli. Super na tom je, že si můžete okurky vychutnávat už pár hodin po naložení, doporučuje se počkat alespoň 5-6 hodin.
Chlebový salát je super, chutnal mi a byl za chvíli hotový. Chutnal trochu jako česnečka akorát už předžvýkaná. Okurek byl slaný a dobrý, ale postrádala jsem tu kyselost, na kterou jsem odjakživa zvyklá.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 15 minut
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 150 g černého chleba
  • 100 g sterilizované kukuřice
  • 125 g eidamu
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce majonézy
  • čerstvá petrželová nať na ozdobení
Chlebová pomazánka z Litvy

Chléb pokrájejte na kostky s hranou max. 1 cm. Pokud se drobí, je to vítané. Sýr najemno nastrouhejte. Stroužky česneku protlačte. Vše smíchejte s ostatními surovinami, kromě petržele a nechte v lednici vychladit.
Servírujte v miskách, případně dezertních širokých nízkých pohárech, zdobené petrželovou natí.



Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Marinování: min. 5 hodin
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 500g malých okurků
  • 250 ml vody
  • půl lžíce soli
  • černý pepř, kopr, česnek
  • listy černého rybízu/ ředkvičky/ řepy či dubu
Rychlé okurky ve slaném nálevu

1. Cukr se solí rozpusťte ve vřící vodě a nechte zchládnout.
2. Okurky omyjte a odkrojte oba konce.
3. Do sklenice naskládejte koření spolu s listy a okurky. Nakonec zalijte vychladlým nálevem a nechte marinovat minimálně 5 hodin při pokojové teplotě. Přiložte okurky kamenem nebo je dejte do šroubovací sklenice s víčkem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama