Coxinha

27. srpna 2015 v 16:38 | Kozí máma |  Brazilská kuchyně
Coxinhas [čti košiňjas] se řadí mezi typické brazilské jídlo z pouličních fastfoodů. A je skvělé. I když fast rozhodně není. Coxinhas jsou krokety plněné směsí kuřecího masa tvarované do typického slzovitého tvaru. Klasická velikost kroketek je přibližně o velikosti hrušky, já jsem čerpala z receptu Nigelly Lawson, která doporučovala menší tvar, který je pro konzumaci rukama praktičtější. Někteří kuchaři přidávají do náplně i měkký sýr, ale když ho tam nedává Nigella, tož já teda taky ne.
Zajímavá jr historie těchto kroketek. Původně se vyráběly z kuřecích stehen a proto je kuchaři chtěli připodobnit tvaru stehna. Moderní podoba slziček vznikla v Sao Paulu v 19. století. Syn Izabely Brazilské (1846-1921) a prince Gastona měl v oblibě kuřecí stehna. No a jednou měl kuchař málo stehen, tak je uvařil, obral nadrtil a naplnil směsí těsto, které vytvaroval tak, aby připomínalo kuřecí stehno. Dítěti to zachutnalo a tak se na dvoře od té doby připravovalo kuře na tento způsob. A díky císařovně Terese Christině, která je navštívila a kuře jí velmi zachutnalo se tento pokrm rozšířil po celé Brazílii.
Název coxinha znamená "malá stehýnka", což je název, kterým bývají v Brazílii slangem označována smažná kuřecí stehna (spojení slov coxa a frita).
Mě kuřecí krokety prostě berou. Je to úžasně zajímavý pokrm skvěle ladí se salsou. Nicméně se určitě nejedná o oběd do hodiny, protože plácání hruštiček z lepivého těsta je celkem fuška. Máte-li však potomstvo, zapojte jej a půjde to jedna radost! Co se týče nutričních faktor, tak tahle dobrota obsahuje dostatečné množství bílkovin, přiměřeně sacharidů s samozřejmě nějaký ten tuk. Pokulhává na tom s vlákninou, ale když budete kroketky hooodně namáčet do salsy, třeba vás to spasí. :)


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: více než hodina
  • Smažení: 5 minut
Počet porcí:
  • cca 50 ks
Ingredience:
Těsto:
  • 350 ml mléka
  • 50 g másla
  • 450 g hladké mouky
  • 350 ml vývaru z kuřecích prsou
Náplň:
  • 3 kuřecí prsa
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst čerstvé pětrželky
  • nať z jarní cibulky či pažitka
  • sůl, pepř
Na obalení:
  • 3 vejce
  • strouhanka
Salsa:
  • 1 červená paprika
  • 1/2 malé červené cibule
  • 6-8 třešňových rajčátek
  • hrst čerstvé petrželky
  • hrst čerstvého koriandru
  • cukr, sůl
  • vinný ocet
Brazilské krokety s kuřecí náplní

1. Kuřecí prsa vhoďte do vřící vody a vařte dokud nebudou hotová.

2. Mezitím si připravte salsu smícháním všech ingrediencí na salsu v mixéru do konzistence hrubé kaše.

3. Až jsou prsa uvařená, odlijte si 350 ml vývaru. K němu přilijte mléko, přidejte máslo a zahřejte. Až je máslo roztopené, pomalu přisypávejte mouku. Neustále nechte hrnec na ohni a míchejte, dokud nezískáte těsto hladké konzistence. Těsto pak vyklopte na pomoučený vál a nechte chládnout.

4. Mezitím natrhejte uvařená prsa na drobné kousíčky. Na oleji osmahněte cibuli s prolisovaným česnekem. Pak odstavte z ohně, přimíchejte kuřecí maso spolu s bylinkami a dle chuti dosolte a dopepřte.

5. Z těsta odkrajujte kousky o velikosti ořechu, z těch pak vytvořte placičku, do níž vložíte lžičku kuřecí náplně. Pak vytvarujte do hruškovitého tvaru. Hruštičky pak obalujte v rozšlehaných vejcích, následně ve strouhance a smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte se salsou.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama