Kapustnica

19. srpna 2015 v 14:18 | Kozí máma |  Slovenská kuchyně
Kapustnica je podobná nám známým zelňačkám. Název být pro nás trochu zavádějící, nicméně ve slovenštině se zelí řekne kapusta. Do té postní se nedává maso a do sváteční se zase maso přidává. Jako například v tomto receptu - naleznete v ní uzené maso i klobásu. Jako klobásu jsem použila čabajku, což je typická maďarská uzenina. A jelikož je Slovensko s Maďarskem úzce propojené, tak i jednotlivé suroviny a recepty se prolínají. Čabajku začali údajně vyrábět slovenští přistěhovalci v 18. století v měste Békécsaba. Je to klobása z vepřového masa s mletou paprikou, česnekem a kmínem. Zajímavé je, že do pravé čabajky se nedává pepř. Tento výrobek podléhá chráněnému zeměpisnému označení, tudíž se tak může označovat pouze výrobek vyprodukovaný v dané oblasti. Ostatní výrobci tedy mají smůli a musí své klobásky nazývat jako dunajské, maďarské či slovenské.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 2 hodiny
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:
  • 300 g uzeného plecka
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g sušených nebo čerstvých švestek
  • 1 nožka paprikové klobásy (čabajky)
  • 4 kuličky pepře a nového koření, 2 bobkové listy
  • 150 ml smetany rozmíchané s 1 lžící hladké mouky na zahuštění
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl a pepř na dochucení
Zelná polévka s čabajskou klobásou

1 Dobře omyté uzené dejte vařit do asi litru a půl vlažné vody. Zelí sceďte a vymačkejte, ale nálev uchovejte na závěrečné dochucení. Zelí nakrájejte a po dvaceti minutách je přidejte k masu. Pak přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, švestky, nakrájenou klobásu, koření a na mírném plameni vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout.

2 Smetanu s moukou v hrnku promíchejte vidličkou. Na pánvičce rozpusťte máslo a zpěňte na něm papriku - její chuť se tím rozvine a polévka získá ještě lákavější barvu. Pak kapustnici zahustěte smetanou s moukou, přidejte osmahnutou papriku a ještě 15 až 20 minut povařte.

3 Maso pokrájejte na úhledné kousky, vraťte do polévky, dochuťte solí, pepřem a lákem ze zelí. Podávejte s chlebem.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Zdeněk Pivoňka Zdeněk Pivoňka | 19. srpna 2015 v 16:32 | Reagovat

Tak to musí být bašta,to si udělám,já jsem totiž polévkový.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama