Musaka

3. srpna 2015 v 21:27 | Kozí máma |  Řecká kuchyně
Musaka je tradičním zapékaným pokrmem Balkánského poloostrova a Blízkého Východu (tedy bývalá Osmánská říše). Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, lilku nebo cukety, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor. Varianty pokrmu se v různých oblastech liší. Název musaka (anglicky moussaka) pochází z řeckého mousakás (μουσακάς), , což je odvozeno od tureckého musakka, které pochází z arabského musaqqa'ah. A význam slova je zchlazený. To proto, že v arabských zemích se tento pokrm podává chlazený. V Turecku při pokojové teplotě a teplý až horký se servíruje v Řecku.
Teď je ten správný čas na přípravu musaky. Na poli jsou krásně velké cukety, na keřících červenají rajčata, cibule a česneky jsou už uskladněny a suší se, brambory je třeba vykopat, slepice snášejí spoustu vajec a koza má plné vemeno mléka. A v mrazáku zevlí nějaké maso, které je třeba spotřebovat. Takže de fakto jídlo zadarmo. A k tomu stráášně zdravé. Přátelé mě od musaky odrazovali, prý je její příprava pěkná babračka. Jen se nenechte, už jsem zažila horší přípravu jídla, musaka je v cajku. Manžel mi s přípravou zdatně pomáhal a o to byl nadšenější z výsledku. Přirovnal musaku k lasagním, které miluje a šel si přidat. Kolik lidí tolik receptů na musaku. Zde je ten, co se osvěčil mě:


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 2-3 hodiny
  • Pečení: 30-40 minut
Počet porcí:
  • 4-6
Ingredience:

Masová směs:
  • olivový olej
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 2 stroužky česneku
  • 750 g mletého hovězího masa (v Řecku jehněčí, v Babicově zemi cokoliv)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 100 ml bílého vína
  • 400 g rajčat
  • 2 lžíce sekané petrželové nati
  • sůl, pepř
Zeleninové vrstvy:
  • 2 lilky či 1 velká cuketa nakrájená na kolečka
  • 2-3 uvařené brambory nakrájené na kolečka
  • 4-6 rajčat
Sýrový bešamel:
  • 35 g másla
  • 35 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 100 g tvrdého sýra (já použila parmazán) jemně nastrouhaného
  • 2 vejce
Musaka - zapečená zelenina s masem

1. V širším hrnci osmahněte cibuli na troše olivového oleje doměkka. Pak přihoďte česnek a po minutě i mleté maso. Opékejte ho došeda, dokud se zcela nerozpadne na malé kousky. Přidejte skořici, víno a 400 g rajčat. Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte probublávat půl hodinky. Pak do směsi vmíchejte petrželku, ochuťte solí a pepřem. Zatímco dusíte maso, opečte na troše olivového oleje lilky. Z obou stran a pěkně dohněda. Přendejte je na kuchyňské ubrousky a nechte odsát přebytečný tuk a vodu.
2. Udělejte si bešamel: máslo rozpusťte na pánvi, přimíchejte mouku, chvíli opékejte a pak zalijte mlékem, přidejte bobkové listy, celý pepř a dvě lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry. Deset až patnáct minut povařte. Vyndejte pepř a bobkový list a osolte podle chuti. Do bešamelu rozmíchejte sýr a až trochu zchládne, tak i dvě vejce.
3. Začněte vrstvit do středně velké zapékací mísy o objemu zhruba dva litry: na dno dejte část lilků, osolte je, na ně dejte masovou směs, kolečka rajčat a tak dále do spotřebování všech ingrediencí. Končit byste měli masovou směsí. Na ni vyskládejte (jedno přes druhé) kolečka brambor, přelijte sýrovým bešamelem a pečte při cca 180°C 30-40 minut.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama