Picanha se salsou a grilovanou zeleninou

31. srpna 2015 v 12:25 | Kozí máma |  Brazilská kuchyně
Picanha je druh úpravy hovězího masa, který je hodně populární v Brazílii. Úvodem musím říct, že moje picanha má do té brazilské dost daleko. Primárně je totiž třeba mít pořádné maso. Vzhledem k tomu, že žiju na malé vesnici, kde prodavačky u řezníka dělí anatomii hovězího na přední, zadní a kližku, tak je to docela těžké. A objednáte-li si maso, tak vám jej stejně neseženou. Takže sehnat specifickou část s typickou vrstvou tuku je téměř nemožné v mých podmínkách. To je asi jedna z mála věcí, co mi ve vesnici chybí - správné suroviny. Ve městě musí být boží to, že k řezníkům nechodí lidi jenom pro maso na řízky, svíčkovou a na guláš. Sehnat tedy květovou špičku (pro nás známé jako rump steak) pro mě znamená nechápavý výraz prodavačky a následuje otázka "co to je?". Vzdala jsem to a nešťastně jsem musela sledovat, jak po žádosti o "tlustý plátek nějakého hovězího zadního" jsem dostávala asi půlcentimetrové tenoulinké plátečky. Sodoma gomora. Bohužel člověk žijící na vesnici pokud nechová vlastní krávy nemá moc možností, jak se dostat k těm správným surovinám, nemá-li k tomu dostatečně ochotný personál. Nicméně by mohli alespoň řezníci trvat na tom, aby jejich prodavačky znaly lépe anatomii krávy. Takže tolik z Vlčnova a řetězce Voma. Maso na picanhu vám tedy ukážu alespoň na obrázku, který jak dobře hádáte není můj:


Picanha v mém podání nám chutnala, je to prostě hovězí steak. Nicméně celý požitek z jídla nám pokazil špatný kus masa uříznutý nekvalifikovaným člověkem, takže s lepší surovinou to mohla být delikatesa.

Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 15 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 4 silné plátky květové špičky
  • 12 žampionů
  • 20 cherry rajčat
Salsa:
  • 1 červená paprika
  • 1/2 malé červené cibule
  • 6-8 třešňových rajčátek
  • hrst čerstvé petrželky
  • hrst čerstvého koriandru
  • cukr, sůl
  • vinný ocet
Brazilské hovězí maso na grilu

1. Plátky masa napíchejte na rožníci jehlu (viz obrázek výše). NESOLIT! (to je základ pro každý dobrý steak - pokud ho totiž nasolíte nebo naťápete kdejakýma marinádama a fujtajblama, tak vám to nejenomže přebije chuť masa, ale navíc to také vyváže vodu z masa a maso bude vysušené). Grilujte dokud není maso propečené dle vašeho gusta. Pokud nemáte k dispozici gril, tak jako já, tak můžete použít jehlu na ražniči, rychle osmahnout na pánvi a nechat dojít ve vyhřáté troubě.

2. Zeleninu osmahněte na grilu či grilovací pánvi a podávejte s masem. Vše dosolte a dopepřete až před podáváním na talíři.

3. Salsu připravte smícháním všech ingrediencí na salsu v mixéru do konzistence hrubé kaše.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lenullle Lenullle | Web | 31. srpna 2015 v 13:40 | Reagovat

vypadá to nádherně!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama