Polévka avgolemono

9. srpna 2015 v 12:54 | Kozí máma |  Řecká kuchyně
αυγολέμονο znamená doslova polévku s citronem a vejci. Ve středomoří se jedná o poměrně častou pochoutku. Název se liší zem od země, mimo řecké avgolemono ji nalezneme v arabských zemích pod názvem tarbiya, v židovské kuchyni je to agristada či salsa blanco, v Itálii zas bagna brusca, brodettato či brodo brusco. A podstatou je vývar zahuštěný rozšlehaným vejcem s citronovou šťávou. Nemusí se však vždy jednat pouze o polévku, může to být také omáčka k masu či těstovinám. V Řecku se také setkáte s polévkou magiritsa, což je avgolemono v bleděmodrém, akorát jsou zde použity jehněčí droby. Původ polévky s citronem a vejci je připisován Židům.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 12 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1 větší karotka, najemno nakrájená
  • 2 lžíce kulatozrnné rýže, propláchnuté
  • asi 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 vejce + 1 žloutek, prošlehané
  • hrst listů hladkolisté petrželky, nasekané
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • opečené tousty či jiné pečivo k podávání
Polévka citron a vejce

1 V hrnci přiveďte k varu kuřecí vývar, vsypte propláchnutou a okapanou rýži a vařte asi 10-12 minut. Na posledních 5 minut přidejte karotku. Stáhněte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu a petrželku. Dochuťte solí a pepřem.

2 Odeberte asi naběračku polévky do misky a rozšlehejte v ní vejce a žloutek. Potom postupně zašlehejte metličkou obsah misky do horké polévky, ale už ji nevařte (vejce by se srazilo). Ihned podávejte s petrželkou a s opečeným pečivem.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama