Rybí kuličky fiskeboller

25. srpna 2015 v 16:46 | Kozí máma |  Norská kuchyně
Fiskeboller znamená v překladu rybí kuličky. Jedná se o tradiční norské jídlo. Různé variace tohoto pokrmu jsou známé na celém světě (obzvláště v Číně), ty norské jsou většinou z tresky. S manželem moc na ryby nejsme, takže do rybího pokrmu jsme se pustili se značnou skepsí. V Norsku a ve Švédsku jsou obvykle dostání i hotové v plechovkách. Tento výrobek je dokonce známý už více než sto let. Slavný norský polárník Roald Amundsen si údajně fiskeboller v konzervě vzal na svou známou expedici na severní pól (1918-1926), jelikož je považoval za důležitou součást zdravé výživy. Tradiční způsob servírování je s bramborovou kaší či rýží, hráškem vařeným s koprem, kaviárm či omáčkou s mořskými plody. V Norsku většinou koupíte kuličky v plechovce i s omáčkou, občas se přidává do omáčky také kari (to je nová, exotičtější verze), na talíři také většinou nechybí plátky vařené mrkve či brokolice. Kuličky z ryb můžete najít na talíři nejenom s bramborami, ale mohou se vám také zjevit v rybí polévce. Prostě na severu je to samé boller, tedy koule kam se podíváš... Tenhle pokrm můžeme zařadit k jídlům, které uvaříte do 30 minut a zároveň jsou hodně zdravé. Fiskeboller si cestu k mému srdci nenašly. Chápu norský záměr: máme plno ryb, už jsme je uvařili, vyudili, upekli, naložili, tak proč si z nich neudělat i karbanátky. Pokud jim to tak chutná tak prosim pěkně... pro mě osobně fiskeboller již nikdy více :)
Receptů na kuličky je mnoho, já si z toho vybrala svoje, omáček je také nespočet, ale vzhledem k tomu, že jsem k jídlu přistupovala od začítku negativně, tak se mi ani s omáčkou hrát nechtělo, takže jsem je servírovala s bramborovou a brokolicovou kaší.


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Vaření: 10 minut
Počet porcí:
  • 4
Ingredience:
  • 500 g tresky
  • pár lístků čersvé bazalky a petržele
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • hladká mouka pro zahuštění
  • 100-150 ml mléka
Rybí noky/ karbanátky

1. Důkladně rozmixujte rybu s bylinkami a česnekem. Pak do směsi přidejte vejce, mléko a tolik mouky, aby vám vzniklo soudržné těstíčko.

2. Pomocí dvou lžic tvarujte z rybí směsi koule a vhazujte je do vřící vody. Doporučuji nejdříve uvařit jednu, pokud se rozpadá přidat ještě mouku. Kuličky vařte dokud nevyplavou. Podávejte s vařenou brokolicí či mrkví a vařenými bramborami či bramborovou kaší.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama