Skořicové housky kanelboller

23. srpna 2015 v 9:43 | Kozí máma
Kanelboller znamená doslova skořicové bochánky. A to přesně také toto pečivo je. Fantasticky skořicové. V Norsku na ně narazíte v každé kavárně a pekárně. Tradičně jsou podávány se silnou kávou a jedí se v době odpolední svačiny. Tohle pečivo provoněné kardamonem vás rozhodně dostane. Můj manžel sice na sladké moc není, ale klem těchto buchet se neustále motal a pečivo mi z talíře nenápadně mizelo... Příprava je poměrně jednoduchá, většinu surovin určitě doma máte. Jediný zádrhel jsem měla při formování houstiček, kdy jsem musela shlédnout několik videí, abych pochopila způsob formování. Abych vám práci usnadnila, tak jsem nafotila vlastní kanelboller tutorial, abyste věděli, jak to domotat :)


Jak dlouho?
  • Doba přípravy: 30 minut
  • Kynutí: 45+15 minut
  • Pečení: 15-20 minut
Počet porcí:
  • 12 kusů
Ingredience:
Těsto:
  • 400 g hladké mouky
  • 3 g droždí
  • velká špetka soli
  • 1 lžička drceného kardamomu
  • 60 g cukru
  • 1/2 vejce
  • 240 ml mléka
  • 60 g změklého másla
Náplň:
  • 45 g másla
  • 2 lžíce skořice
  • 30 g cukru
  • 1/2 vejce
Norské skořicové pečivo

1. Smítejte mouku se solí, kardamonem a cukrem, přidejte vejce, droždí, teplé mléko a důkladně promíchjte. Máslo mezitím rozpusťte, nechte trochu vychladit a pak jej pomalu zapracujte do těsta. Vypracujte vláčné a hladké těsto, mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte 45 minut kynout.

2. Mezitím si připravte náplň smícháním másla, skořice a cukru. Je důležité, aby byla směs dobře roztíratelná, ale zase nesmí být rozteklá, jinak se vám s ní bude špatně pracovat. Pokud máte v kuchyni horko, raději dejte směs chladit a chvíli před zpracováním ji z lednice vytáhněte.

3. Dále postupujte podle instrukcí znázorněných na obrázku níže:
a) Vykynuté těsto umístěte na vál,
b) rozválejte do tvaru obdélníku
c) přibližně na polovinu naneste náplň
d) náplň uhlaďte
e) přiklopte druhou polovinou
f) rozválejte válečkem
g) začněte odkrajovat proužky o tloušťce cca 3 cm z kratší strany těsta
h) pokračujte v odkrajování
i) pro lepší efekt můžete ještě proužky podélně naříznout
j) pak proužky zatočte (pracujte rychle nebo se náplň začne roztékat!)
k) poté je stočte do kruhu a zasukujte, oba konce ještě prostrčte těstem
l) potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě 15 minut dokynout. Pak je pečte při 200°C 15-20 minut, dokud nezezlátnou.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama